Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα πάρεργα πνίγουν την Αεροπορία Στρατού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 7 Ιουλίου, το ΓΕΣ παρουσίασε στοιχεία για τις αεροδιακομιδές που πραγματοποιήθηκαν με εναέρια μέσα του, στην διάρκεια του 2022 αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία, για το α΄ εξάμηνο του 2023.

Στο 2022, πραγματοποιήθηκαν 296 αεροδιακομιδές που αφορούσαν 407 ασθενείς ενώ αεροπλάνο της Αεροπορίας Στρατού ανέλαβε την μεταφορά 7 μοσχευμάτων. Συνολικώς, τα ελικόπτερα και αεροπλάνα της Αεροπορίας Στρατού συμπλήρωσαν 819 ώρες πτήσεων για αποστολές αεροδιακομιδών.

Κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είχαν εκτελεσθεί 155 αποστολές αεροδιακομιδών που αφορούσαν 228 ασθενείς ενώ έγινε μεταφορά 13 μοσχευμάτων. Συμπληρώθηκαν συνολικώς 476 ώρες πτήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρεί τα εναέρια μέσα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) το 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.083 αποστολές αεροδιακομιδών και διακομίστηκαν 1.413 ασθενείς.

Οι αποστολές αεροδιακομιδών προς ενίσχυση του έργου του ΕΚΑΒ από την Αεροπορία Στρατού, έχουν πολύ σοβαρό κόστος.

Κόστος οικονομικό. Δεδομένου ότι το κόστος για κάθε ώρα πτήσεως προσδιορίζεται σε 3.500-7.500 €, τότε οι 819 ώρες πτήσεως του 2022 κόστισαν μεταξύ 2,86 – 6,14 εκατ. €. Η δαπάνη, αντιστοιχεί στο 1/10 περίπου, δηλαδή μία καλή δόση, του πακέτου FOS των ελικοπτέρων NH90 ύψους 50 εκατ. € που ακόμη δεν έχει υπογραφεί.

Υπάρχει όμως και επιχειρησιακό κόστος. Εδώ και χρόνια, ο δείκτης επιχειρησιακής διαθεσιμότητος της Αεροπορίας Στρατού είναι χαμηλός και οπωσδήποτε κάτω του αποδεκτού με κριτήρια ΝΑΤΟ, ώστε να θεωρηθεί ότι η δύναμη είναι ετοιμοπόλεμη και ικανή για ανάληψη επιχειρήσεων εντατικού ρυθμού. Οι ώρες που σπαταλούν τα ελικόπτερα για αεροδιακομιδές, αφαιρούνται από τον χρόνο εκπαιδεύσεως. Κι επειδή τα διαθέσιμα μέσα είναι λίγα, δεν υπάρχει “περίσσευμα” ελικοπτέρων ώστε να μην επηρεαστούν αυτά που κρίνονται απαραίτητα για την συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις αλλά και ασκήσεις με άλλες μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Οι αεροδιακομιδές, δεν είναι το μόνο πάρεργο της Αεροπορίας Στρατού.

Υπάρχουν και οι αποστολές αεροπυροσβέσεως. Μάλιστα εφέτος, πραγματοποιήθηκαν και ασκήσεις προετοιμασίας των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού για το συγκεκριμένο έργο.

Το 2022, τα Chinook ξεπέρασαν τις 160 ώρες πτήσεως σε αεροπυρόσβεση, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά το 1 εκατ. €.

Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κόστος, όπως είπαμε.

Στις φετινές πυρκαγιές, καθημερινώς ανακοινώνεται η συμμετοχή 6 ελικοπτέρων Chinook. Πότε μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων ή Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, πραγματοποίησε τελευταία φορά άσκηση με συμμετοχή τέτοιου αριθμού ελικοπτέρων; Απλούστατα, οι συμμετοχές ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού σε ασκήσεις που αφορούν αεροκίνητες ενέργειες, είναι συμβολικές σε αριθμούς και προσφέρουν μόνο μία “μυρωδιά” στο ασκούμενο προσωπικό.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα τελευταία έτη καταβάλλεται προσπάθεια αξιοποιήσεως της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, για την πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεως με τα αεροπορικά μέσα των Ταξιαρχιών Αεροπορίας Στρατού Μάχης του Στρατού των ΗΠΑ, που μετασταθμεύουν στην Ελλάδα για περίοδο κάποιων μηνών.

Μια τέτοια ευκαιρία, ανακοινώθηκε την εβδομάδα 17-21 Ιουλίου κι αφορούσε προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 3ης CAB. Η τελευταία, διέθεσε 5 UH-60 Black Hawk κι έτσι, την συγκεκριμένη εβδομάδα εκπαιδεύτηκε σε αεροκίνητες ενέργειες και τεχνικές ταχείας καταρριχήσεως δύναμη διμοιρίας Πεζοναυτών.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περισσότερες από 10 μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που υποτίθεται ότι πρέπει να εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων σε αεροκίνητες επιχειρήσεις, πέραν των Ταγμάτων των 5ης και 71ης Αερομεταφερομένων Ταξιαρχιών. Αν τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού μετά βίας διατηρούνται σε μία διαθεσιμότητα για να εκτελούν υποτυπώδη εκπαίδευση και να εμφανίζονται στο πλαίσιο μεγάλων ασκήσεων ενώ η συνεργασία με άλλες μονάδες είναι υποτυπώδεις, σε τελική ανάλυση φαίνεται ότι περισσότερο ενδιαφέρουν τα πάρεργα.

Μπορεί να προχωρήσαν κάποιες διαδικασίες για την ανάθεση συμβάσεων FOS που αφορούν τα εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού αλλά ακόμη και αν υπεγράφη κάποια, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως αρχίζει η ροή ανταλλακτικών.

Επιπλέον, ο κόσμος από πλευράς Τεχνικού προσωπικού που υποστηρίζει τον στόλο ελικοπτέρων, είναι τόσο μειωμένος που εκ των πραγμάτων η απόδοση στην συντήρηση είναι πεπερασμένη.

Χρειάζεται χρόνος και χρήμα, για να συνέλθει ένα σύστημα που έχει πέσει. Ο χρόνος μπορεί να περιοριστεί, μόνο εφόσον επικρατήσει κατάσταση “συναγερμού”, σε όλα τα επίπεδα.

Εάν από τα 15 NH90 της Αεροπορίας Στρατού πετούν 2, από τα 25 Chinook τα 6 και από 70-80 Huey τα μισά, μπορεί η πολιτική ηγεσία να εστιάζει στις αεροδιακομιδές και την αεροπυρόσβεση, όμως άλλη υποτίθεται ότι είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εάν η επιχείρηση εκκενώσεων αμάχων από το Σουδάν πραγματοποιήθηκε οριακώς από πλευράς διαθεσιμότητος αεροπλάνων τακτικών μεταφορών, ο νέος ΥΕΘΑ ίσως θα μπορούσε να ζητήσει την γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας για την εφικτότητα αεροκίνησης από την Αεροπορία Στρατού με μία διαδρομή, ενός τάγματος πολύ πιο κοντά, σε ένα νησί.

Δούρειος Ίππος Podcast # 047 – Συζήτηση με τον Ανθστή (ε.α.) Βαγγέλη Τρασάνη

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close