Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άφιξη 17ου Rafale F3R στην Τανάγρα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ακόμη μαχητικό Rafale F3R κατέφθασε από την Γαλλία σήμερα και προστέθηκε στην δύναμη της 332 Μοίρας της 114 Πτέρυγας Μάχης. Το αεροπλάνο που προσγειώθηκε το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Τανάγρας, είναι το 17ο κατά σειρά που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Η διαδικασία παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 18 Ιουλίου, για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της σημερινής πτήσης από την Αεροπορική Βάση 125 (ΒΑ 125) της Γαλλικής Αεροπορίας στο Ιστρ.

Πρόκειται για μονοθέσιο Rafale EG με ουραίο αριθμό “418”, που ανέβασε τον αριθμό των αντιστοίχων αεροπλάνων της 332 Μοίρας σε 13, πλέον των 4 διθέσιων Rafale DG.

Στην Τανάγρα προσγειώθηκε εν τω μεταξύ εχθές και το αναβαθμισμένο F-16C Block 72 με ουραίο κωδικό “005”, ερχόμενο από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο, το αεροπλάνο ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δοκιμών, με ένα έτος καθυστέρηση σχεδόν, από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το “005” πέταξε με σχηματισμό 3 F-35A που είχαν προορισμό το Ισραήλ, με ενδιάμεσο σταθμό στις 19 Ιουλίου στις Αζόρες.

Το “005” στις Αζόρες, όπου στάθμευσε στις 19 Ιουλίου κατά το ταξίδι προς την Ελλάδα.

Με την παράδοση της τρίτης εξάδας μαχητικών Rafale και βάσει των προβλέψεων για τις παραδόσεις αναβαθμισμένων F-16V από την ΕΑΒ, μέχρι την εκπνοή του 2023 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ονομαστική δύναμη δύο Μοιρών εξοπλισμένων με αυτά. Η 332 Μοίρα, αναμένεται να έχει κηρύξει Τελική Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (FOC) αφού προηγηθεί αξιολόγηση από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Άφιξη 15ου Rafale στην Τανάγρα – Ξεπέρασαν τις 2.000 ώρες πτήσεων τα ελληνικά Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close