Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Προσωπικό μονάδων SOF της Ελλάδας θα συμμετέχει στην άσκηση ΕAGER LION 19 στην Ιορδανία

Rheinmetall Lynx

Στην Ιορδανία βρίσκεται μικτό κλιμάκιο από προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών ΕΔ, προκειμένου να συμμετέχει στην άσκηση ΕAGER LION 19. Πρόκειται για μια πολυεθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας στην οποία συμμετέχει προσωπικό μονάδων SOF από 29 συνολικά χώρες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή την Ασία και την Ιαπωνία.

Η Ιορδανία που είναι οικοδεσπότης, σχεδίασε και πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να εκπαιδεύονται ρεαλιστικά μονάδες SOF των δύο χωρών. Από το 2015 αποφασίστηκε η διεύρυνση της και έκτοτε ανά διετία (2015-2017-2019) διεξάγεται με διεθνείς συμμετοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος.

Όπως είναι γνωστό η ΕAGER LION 19 αποσκοπεί στην ανταλλαγή επιχειρησιακής εμπειρίας και επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως συστατικό στοιχείο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιορδανίας.

Ενδεικτικό των ισχυρών δεσμών που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες – ιδίως σε ότι αφορά την εκπαίδευση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων SOF – είναι τα όσα αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) η οποία είναι υπεύθυνη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Με αφορμή τη διεξαγωγή της ΕAGER LION 19, η USCENTCOM υπογραμμίζει ότι  η Ιορδανία είναι ένας από τους «πλέον αξιόπιστους συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται ότι η άσκηση έχει επίκεντρο την συμμετοχή μονάδων SOF για διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα είναι και διακλαδική με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε σενάρια της άσκησης σε συνεργασία με το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά την Ελληνική συμμετοχή το κλιμάκιο που θα μεταβεί στην Ιορδανία θα είναι συνολικής δύναμης 15 ατόμων και θα αποτελείται από στελέχη μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων τόσο του ΕΣ όσο και του ΠΝ και της ΠΑ. Τονίζεται ότι η Ελληνική συμμετοχή θα έχει τη μορφή μιας «Task Unit», η οποία θα συμμετέχει στην άσκηση τόσο με επιχειρησιακή ομάδα σε συγκεκριμένα σενάρια όσο και στο επίπεδο Επιτελείου – Διοίκησης από κοινού με προσωπικό από όλες τις χώρες που λαμβάνουν μέρος.

Η ΕAGER LION 19 χωρίζεται σε δύο φάσεις εκ των οποίων η πρώτη επικεντρώνεται στην αρχική εξοικείωση του προσωπικού όλων των χωρών (προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους) με την εκτέλεση αντικειμένων όπως βολές φορητού οπλισμού, άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, ορεινό αγώνα και αντικείμενα SOF.

Στην δεύτερη φάση η άσκηση εισέρχεται στο κυρίως μέρος με τακτικό σενάριο και προκλήσεις που δοκιμάζουν τις ικανότητες των μονάδων SOF σε επιχειρήσεις Direct Action και αντιτρομοκρατίας.

Διευκρινίζεται ότι το Ελληνικό τμήμα θα συμμετέχει αποκλειστικά σε «στρατιωτικά αντικείμενα» που εμπίπτουν στο φάσμα επιχειρήσεων που εκτελούν και αφορά τόσο αποστολές «Direct Action» όσο και «SR» δλδ Ειδική Αναγνώριση. Απώτερος στόχος είναι η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας σε ρεαλιστικές συνθήκες με από κοινού συνεργασία και συνεκπαίδευση με προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων άλλων χωρών (πολλές εκ των οποίων διαθέτουν πραγματική επιχειρησιακή εμπειρία).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που πέρασε απαρατήρητη, στα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια ανάλογη κοινή συνεκπαίδευση μεταξύ τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σερβίας. Η άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, αφορούσε την εκπαίδευση επίλεκτων τμημάτων SOF σε επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου και σύμφωνα με τους Σέρβους, χαρακτηρίστηκε από «εξαιρετικό και συγχρονισμένο» επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στα τμήματα που συμμετείχαν!

Επίκεντρο της εκπαιδευτικής αυτή δραστηριότητας ήταν το πεδίο βολής “Šumatovac” στην περιοχή Aleksinac όπου και εκτελέστηκαν άλματα με αλεξίπτωτο, αποκλεισμός περιοχής, καταρρίχιση από ελικόπτερο καθώς και εφαρμογή τακτικών σε σενάριο αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών. Σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη και βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των δυνάμεων που συμμετείχαν με ταυτόχρονη αύξηση της διαλειτουργικότητας των μονάδων SOF Ελλάδος και Σερβίας.

Τα δύο αυτά παραδείγματα συμμετοχών δυνάμεων SOF τόσο σε διμερείς όσο και πολυεθνικές ασκήσεις, υπογραμμίζουν την πολλαπλή αξία και χρησιμότητα τους -όχι μόνο σε επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού – αλλά και στην άσκηση “στρατιωτικής διπλωματίας”.

Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ανάλογες συνεργασίες και ασκήσεις, ως προέκταση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, για την εξυπηρέτηση στόχων που άπτονται του Εθνικού σχεδιασμού σε πολλαπλά γεωγραφικά πλάτη και μήκη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη τόσο σε τακτικό επίπεδο μέσω της εκπαίδευσης (με έμπειρο προσωπικό ανάλογων ειδικοτήτων από άλλες χώρες) όσο και σε επίπεδο διπλωματίας. Εκεί η Ελλάδα οφείλει να επιδιώκει διαρκώς ενεργότερη συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση ανταλλαγμάτων στο πεδίο της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής καθώς και την ισχυροποίηση της παρουσία μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Related Articles

Back to top button