Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έναρξη παραγωγής του βομβιδοβόλου AGS-30 μέσα στο 2020 με στόχο την αύξηση ισχύος μονάδων Πεζικού του Ρωσικού Στρατού

Σε αύξηση ισχύος πυρός των τακτικών μονάδων Πεζικού που Ρωσικού Στρατού προσανατολίζεται η Μόσχα προκειμένου το προσωπικό να αντιμετωπίσει “αυξημένες προκλήσεις και απειλές στο μελλοντικό πεδίο μάχης”. Η απόφαση αυτή υλοποιείται άμεσα με την έναρξη παραγωγής μιας βελτιωμένης έκδοσης του βομβιδοβόλου AGS-30 διαμετρήματος 30mm που όπως φαίνεται θα εφοδιάσει μονάδες του Ρωσικού Στρατού από το 2020.

Όπως έγινε γνωστό το εργοστάσιο παραγωγής οπλισμού Tula που αποτελεί συγκρότημα της εταιρίας συστημάτων ακριβείας (μέρος του κρατικού ομίλου Rostec), θα ξεκινήσει σε περίπου 8 μήνες την παραγωγή του προηγμένου εκτοξευτή βομβίδων AGS-30, με τις διαδικασίες προετοιμασίας να ολοκληρώνονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής φορητού οπλισμού στη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το βελτιωμένο AGS-30 θα βάλει θραυσματογόνα πυρομαχικά βομβίδων διαμετρήματος 30mm, κατάλληλα για καταστροφή εχθρικού προσωπικού σε ανοιχτό πεδίο αλλά και οχυρωμένο σε ορύγματα ή πίσω από πρόχειρες κατασκευές.

Επιπλέον θα μπορεί να πλήξει με καταστροφικά αποτελέσματα ελαφρά οχήματα ενώ θα υπηρετείται από διμελή ομάδα. Το δραστικό βεληνεκές του όπλου αναφέρεται ότι φτάνει τα 1.700μ ενώ η ταχυβολία του είναι της τάξης των 25-30 βλημάτων /λεπτό. Παράλληλα γίνεται λόγος για περιοχή κάλυψης 112 τμ στην οποία στόχοι προσωπικού και ελαφρά οχήματα μπορούν να πληγούν αποτελεσματικά από βομβίδες των 30mm.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2019, το βαρύτερο βομβιδοβόλο AGS-40 ‘Balkan’ διαμετρήματος 40mm, το οποίο κατασκευάζεται από την Techmash Group (μέλος επίσης του κρατικού ομίλου Rostec) ανακοινώθηκε ότι θα υποστεί βελτιώσεις με στόχο την αύξηση βεληνεκούς κατά 25% και την αναχορηγία πυρομαχικών.

Σε ένα περαιτέρω βήμα εξέλιξης η ίδια εταιρία ανακοίνωσε επίσης την προσάρτηση του AGS-40 σε ρομποτικά οχήματα εδάφους ενώ αξιολογείται και η ενσωμάτωση του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV. Εκτιμάται ότι η Ρωσική κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την απόκτηση του εξελιγμένου AGS-40 μετά το πέρας της αξιολόγησης η οποία θα γίνει με τη βοήθεια τακτικών μονάδων του Ρωσικού Στρατού.

Τα παραπάνω προγράμματα στοχεύουν συνολικά στην ενίσχυση της ισχύος πυρός μονάδων Πεζικού του Ρωσικού Στρατού μέχρι το 2027 ενώ ταυτόχρονα οι εκτοξευτές βομβίδων προσφέρονται και για εξαγωγές στο εξωτερικό.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close