ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast # 127 – Απαγωγή Μαδούρο – Θα μπορούσε η ΔΕΠ να εκτελέσει ανάλογη επιχείρηση;

Ο Σάββας Δ. Βλάσσης και ο Βασίλης Χρονόπουλος σχολιάζουν – αναλύουν την Επιχείρηση ABSOLUTE RESOLVE. Στις 3 Ιανουαρίου 2026 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία μεγάλης κλίμακος συνδυασμένη Ειδική Επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας, και απήγαγαν – συνέλαβαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Η όλη επιχείρηση διήρκεσε συνολικώς 5 ώρες περίπου και από την στιγμή που ξεκίνησε στις 02.00 τοπική ώρα, σε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά ο Μαδούρο μεταφερόταν σε αμερικανικό ελικοπτεροφόρο που βρισκόταν στα ανοικτά της Βενεζουέλας.
Η δύναμη της Delta που ενήργησε μεταφερόμενη από MH-60 και MH-47 του 160ού Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 SOAR) επέπεσε στον Αντικειμενικό Σκοπό αφού προηγουμένως μία κυβερνοεπίθεση είχε προκαλέσει συσκότιση σε μεγάλο μέρος του Καράκας, αεροπλάνα είχαν καταστρέψει κάθε πιθανή απειλή από μαχητικά σε κοντινά αεροδρόμια και αντιαεροπορικά συστήματα ενώ επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου είχαν παραλύσει κάθε σύστημα εντοπισμού του αμυντικού συστήματος της Βενεζουέλας. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία, αλλά πολύ μεγάλος έπαινος αξίζει στην μυστική δράση της CIA, η οποία από τον Αύγουστο του 2025 είχε αναπτύξει κρυφά στην Βενεζουέλα κλιμάκιό της.
Υπό το φως των πρώτων εντυπώσεων και συμπερασμάτων από την Επιχείρηση ABSOLUTE RESOLVE, σχολιάζεται επίσης κατά πόσο η Ελλάδα, διά της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) θα μπορούσε δυνητικώς να αναλάβει μία ανάλογη επιχείρηση. Εξετάζοντας τις δυνάμεις, τα μέσα, την διακλαδική αλλά και την διυπηρεσιακή συνεργασία, όπως και πιθανή συνδρομή από συμμάχους, αλλά κυρίως την τριβή και εμπειρία σε ανάλογη σχεδίαση επιχειρήσεων, μπορεί να υποθεί ότι υπάρχουν κατ’ αρχάς οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένες παραδοχές. Αλλά μήπως το ζητούμενο από την ΔΕΠ δεν είναι τόσο αυτό, όσο κάτι περισσότερο ευρύ;
Μουσική εισαγωγής από τον Παναγιώτη Σκαρλάτο – Soundcloud: https://soundcloud.com/pan-scarlatos/…




