Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προς υπογραφή η LOA για 3 περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR από τις ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οριστικοποιήθηκε η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέα περιπολικά σκάφη, τα οποία παραχωρούνται μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι εχθές 26 Μαΐου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας εξουσιοδότησε τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ να υπογράψει την LOA GR P SCR, η οποία αφορά την προμήθεια 3 παρακτίων περιπολικών κλάσεως MARINE PROTECTOR, τα οποία παραχωρούνται ως πλεονάζον υλικό (EDA).

Τα παράκτια περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR προέρχονται από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ (US Coast Guard) και το Πολεμικό Ναυτικό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από το 2023 για την περίπτωσή τους. Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα που αναφέροντο ρητώς στην “επιστολή Μπλίνκεν”, η οποία ελήφθη στις 28 Ιανουαρίου 2024 και περιέγραφε σειρά αναλόγων περιπτώσεων μεταχειρισμένου υλικού για το οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον η ελληνική πλευρά. Σημειολογικώς, πρόκειται για το μόνο πρόγραμμα μεταχειρισμένου υλικού από τον συγκεκριμένο κατάλογο, που υλοποιείται μέχρι σήμερα.

Η παραχώρηση συνεπάγεται κόστος 15 εκατ. $ για τα τρία περιπολικά και διάφορα έξοδα που έχουν περιληφθεί. Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού, έχει γίνει πρόνοια εξοπλισμού των περιπολικών με σταθεροποιημένο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, που θα προσφέρει ανώτερες επιδόσεις σε σχέση με την πρόνοια της απλής προσαρμογής πολυβόλων σε έστορες.

Για την περίπτωση, επιλέχθηκε ο σταθμός Pitbull της αμερικανικής SIG SAUER που θα φέρει βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm. Πρόκειται για σύνολο βάρους 95 κιλών, σταθεροποιημένο σε δύο άξονες, περιστροφής 360˚ με ρυθμό 90˚/ δευτερόλεπτο, με περιθώρια ανυψώσεως + 60˚ μέχρι -30˚ περίπου (αναλόγως τύπου πολυβόλου), με ψηφιακό zoom x3,8 και συνεχές οπτικό zoom 26-105 mm. Το όπλο ελέγχεται από κονσόλα του Συστήματος Ελέγχου Ranger που προσφέρει εικόνα ημέρα και νύκτα και λειτουργεί με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για σκόπευση σε πρόβλεψη θέσεως κινούμενου στόχου. Σημειώνεται ότι η όπλιση του όπλου γίνεται με τηλεχειρισμό ενώ με εικόνα από κάμερες ελέγχεται η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας και τροφοδοσίας πυρομαχικών.

Η κλάση MARINE PROTECTOR τέθηκε σε υπηρεσία το 1998. Τα σκάφη έχουν μήκος 27 μέτρα και εκτόπισμα 91 τόννων. Δύο πετρελαιοκινητήρες MTU προσφέρουν ικανότητα μέγιστης ταχύτητος 25 κόμβων ενώ η αυτονομία ανέρχεται σε 900 ν.μ. Η έρευνα επιφανείας στηρίζεται σε ραντάρ AN/SPS-73. Το πλήρωμα είναι 10μελές.

Ένα ιδιαίτερο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της κλάσεως, είναι η μεταφορά ταχύπλοης λέμβους σταθερής γάστρας (RHIB) η οποία φέρεται εντός του σκάφους στην πρύμνη και καθελκύεται από διάταξη ράμπας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διαδικασία διενεργείας νηοψιών σε παραπλέοντα πλοία, από άγημα του περιπολικού.

Μετά την ένταξη σε υπηρεσία των 4 παρακτίων περιπολικών κλάσεως ISLAND που επίσης αποκτήθηκαν ως EDA από τις ΗΠΑ, η ενίσχυση με τα 3 περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR, θα εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το υλικό της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ).

Μονογράφηκε η σύμβαση για την 4η FDI HN

Related Articles

Back to top button