Στάσιμη η προμήθεια τυφεκίων ΕΣΕΑ – Η ΔΕΠ καθιερώνει διαδικασία συντηρήσεως ειδικότητος
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η ειδικότητα του ελεύθερου σκοπευτή στον Ελληνικό Στρατό ή πιο εστιασμένα στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Δυνάμεις, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά απαιτούνται και άλλα αποφασιστικής σημασίας, για την εδραίωση μιας “βιομηχανοποιημένης”, δηλαδή πιο μαζικής, κλίμακος κατάσταση. Ο λόγος για την ειδικότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) η σημασία της οποίας είναι κρίσιμης σημασίας για τον τακτικό αγώνα Πεζικού και τις Ειδικές Επιχειρήσεις, που καλλιεργείται συστηματικά στο πλαίσιο των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τα απαραίτητα “εργαλεία” για την συγκεκριμένη ειδικότητα, την προμήθεια σύγχρονου τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού, δείχνουν στασιμότητα. Η υπόθεση από την ΓΔΑΕΕ βρίσκεται εδώ και μήνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που έχει εντοπίσει ζητήματα τα οποία απαιτούν παρέμβαση. Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται ενέργειες διευθετήσεως και ελπίζεται ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.
Για την εν λόγω προμήθεια κόστους 6.124.360 € είχε ενημερωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία και την ενέκρινε. Ο σχετικός διαγωνισμός 03/2020 αφορούσε την προμήθεια 119 τυφεκίων και τον περασμένο Φεβρουάριο η ΓΔΑΕΕ έκανε αποδεκτή την πρόταση που αφορούσε το τυφέκιο TRG-M10 της φινλανδικής SAKO, δεδομένου ότι προηγουμένως είχε επικρατήσει ως τεχνική προσφορά και στην αξιολόγηση πεδίου.
Προς επιλογή τυφεκίου TRG M10 για τους ΕΣΕΑ των Ειδικών Δυνάμεων
Αναμένοντας την τελική λύση, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) συνεχίζει τις προσπάθειες για παγίωση ενός γενικού αποδεκτού επιπέδου στα στελέχη που έχουν εκπαιδευθεί στην ειδικότητα του ΕΣΕΑ, μέσα από την καθιέρωση θεσμοθετημένης γενικής διαδικασίας συντηρήσεως. Αφού το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε συγκεντρωτικά η συντήρηση ειδικότητος, προ ημερών έλαβαν χώρα αγώνες μεταξύ των ΕΣΕΑ όλων των μονάδων, με σκοπό να ανέλθει το επίπεδο.
Αναλυτικότερα, μετά και τις επιτυχείς συμμετοχές ΕΣΕΑ σε διεθνείς οργανώσεις αγώνων επί του αντικειμένου, σε επίπεδο ΔΕΠ μελετήθηκε η υφισταμένη κατάσταση, από πλευράς διαθέσιμου δυναμικού ΕΣΕΑ, εξετάσθηκαν τα συμπεράσματα από την συγκεντρωμένη εμπειρία και αξιολογήθηκαν οι πιο πρόσφορες επιλογές για συνέχιση τέτοιων συμμετοχών. Αφού ελήφθη υπ’ όψιν η τεχνογνωσία από την συμμετοχή στην τελευταία διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, εξετάσθηκαν οι επιλογές από πλευράς ευκολιών εκπαιδεύσεως και ορίσθηκαν δύο “σημεία συναντήσεως” των ΕΣΕΑ για την πραγματοποίηση συνολικής διαδικασίας συντηρήσεως, αναλόγως της γεωγραφικής κατανομής των μονάδων: οι ΕΣΕΑ των μονάδων στην Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλία συγκεντρώθηκαν για τον σκοπό αυτόν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) ενώ από τις μονάδες στις νήσους και την Αττική συντηρήθηκαν υπό την ευθύνη της Ζ΄ ΜΑΚ.
Η εμπειρία ήταν θετική και κρίθηκε απαραίτητη ακολούθως η πραγματοποίηση αγώνων μεταξύ των καλύτερων. Αυτοί πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2-5 Δεκεμβρίου στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών Βόλου, που εξυπηρετούσε από πλευράς ευκολιών, λόγω και της έδρας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Συμμετείχαν συνολικώς 50 ΕΣΕΑ, που αγωνίστηκαν υπό την αιγίδα εκπαιδευτών οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε ανάλογα σχολεία του ΝΑΤΟ και είχαν μεταφέρει αυτούσιες τις διαδικασίες της Συμμαχίας.
Colt Μ5 για την ΜΥΚ – Πρώτη προμήθεια αμερικανικού υλικού από την Κύπρο