Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 24 Β΄ της 80 ΑΔΤΕ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τί είναι η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 24 Β΄, που παρακολούθησε στις 26 Σεπτεμβρίου ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ;

Πρόκειται για άσκηση διπλής ενεργείας την οποία εκτελούν οι Ανώτερες Τακτικές Διοικήσεις (ΑΔΤΕ) της ΑΣΔΕΝ, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγράμματος εκπαιδεύσεως που εφαρμόζουν. Η άσκηση πραγματοποιείται μία φορά ανά εξάμηνο και σε αυτήν συμμετέχουν μονάδες της ΑΔΤΕ, με κύρια αντικείμενα την προκατάληψη μικρονήσου – νησίδος από τμήματα Πεζικού και την ανακατάληψη από Αμφιβίους Καταδρομείς.

Το σενάριο ακούγεται απλό αλλά επί της ουσίας κινητοποιείται σχεδόν όλη η ΑΔΤΕ, η οποία για τις ανάγκες της ασκήσεως αναπτύσσει Τακτικό Στρατηγείο που συντονίζει τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιείται Κέντρο Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως (ΚΣΠΥ) που αναλαμβάνει τον ρόλο συντονισμού των μονάδων και υπομονάδων Πυροβολικού οι οποίες συμμετέχουν στην ΤΑΜΣ.

Τα τμήματα Πεζικού που αναλαμβάνουν την προκατάληψη, ενεργούν είτε με αεροκίνηση, από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού ή με ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει το Μηχανικό. Αντιστοίχως, ενεργούν και οι Αμφίβιοι Καταδρομείς, οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους οργανικά πλωτά μέσα, στην μορφή ταχυπλόων σκαφών – κυρίως Magna 960 RIB τα οποία αντικαθίστανται σταδιακώς.

Στην άσκηση που παρακολούθησε ο ΥΕΘΑ και οργανώθηκε από την 80 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε επεισόδιο εκκενώσεως τραυματία με νυκτερινή πτήση ελικοπτέρου UH-1H Huey, όπως και ελικόπτερο NH90. Το τελευταίο ανήκε στην Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση ταχείας καταρριχήσεως με την τεχνική Fast Rope ομάδος Αμφιβίων Καταδρομών. Η ενέργεια είχε τον χαρακτήρα επεμβάσεως της ενισχύσεως των Αμφιβίων Καταδρομέων, κατά την ενέργεια ανακαταλήψεως που εκτέλεσαν.

Στο οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, οι Αμφίβιοι Καταδρομείς της Ι΄ ΜΑΚ φέρουν βελτιωμένες αραβίδες M4 με συγκρότημα άνω κορμού L7D1A της αμερικανικής LMT και σκοπευτικό ερυθρής κουκίδος AMG UH-1 Gen II της αμερικανικής Vortex. Τα πρώτα αποκτήθηκαν το 2021 ενώ τα σκοπευτικά το 2020. Αντιστοίχως, τα τμήματα Πεζικού που συμμετείχαν, έφεραν βελτιωμένα τυφέκια G3 με συλλογές της ισραηλινής FAB Defense. Περιέργως, ενώ οι Αμφίβιοι Καταδρομείς έφεραν διόπτρες νυκτερινής οράσεως (NVG) και μάλιστα δίκυαλες, οι άνδρες του Πεζικού εμφανίζονται χωρίς.

Στοιχεία για το πρόγραμμα προμήθειας Switchblade 300/600

Related Articles

Back to top button