Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η έγκριση της Βουλής για Switchblade 300/600, SAKO TRG M10 κι αναχρηματοδοτήσεις LOA

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία παρουσιάσθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενημέρωση, αφορούσε:

  • Προμήθεια Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Loitering Munition) για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Πεζικού, κόστους 75,2 εκατ. € (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα).
  • Προμήθεια Τυφεκίου Ελεύθερου Σκοπευτή κόστους 6.124.360 €. 
  • Αναχρηματοδοτήσεις LOA για ανταλλακτικά υλικών, οχημάτων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών, προελεύσεως ΗΠΑ.

Τα δύο προγράμματα προμήθειας Περιπλανώμενων Πυρομαχικών και Τυφεκίων Ελευθέρου Σκοπευτή, πρόκειται να ενισχύσουν σοβαρά την ισχύ πυρός και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Τα Περιφερόμενα Πυρομαχικά είναι εκδόσεων Switchblade 300 Block 20 και Switchblade 600 της αμερικανικής  AeroVironment, βεληνεκούς μέχρι 20 και 40 χλμ. αντιστοίχως. Το πρώτο, είναι φορητό σύστημα το οποίο είναι δυνατό να εξοπλίζει τυπικές ολιγομελείς περιπόλους – ομάδες και προορίζεται για “μικρούς” στόχους ενώ το δεύτερο είναι μεγαλύτερης ισχύος και απαιτεί όχημα για την ευχερή μεταφορά.

Ως προς τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή, ως γνωστόν έχει επιλεγεί το TRG M10 της φινλανδικής SAKO, η πρόταση της οποίας έχει γίνει αποδεκτή από τις αρχές του έτους και εκκρεμεί η ανάθεση συμβάσεως. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2020, αφορά την προμήθεια 119 τυφεκίων, με τις ανάλογες ποσότητες πυρομαχικών ακριβείας.

Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι ήδη η παραγωγή των όπλων έχει ξεκινήσει, δεδομένου ότι θεωρείται δεδομένη η υπογραφή συμβάσεως, καθιστώντας λίαν πιθανή την υλοποίηση των παραδόσεων σε ταχύτερο χρόνο από τον οριζόμενο στην πρόταση.

Τα προγράμματα αναμένεται να παρουσιαστούν προς έγκριση στην επομένη σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που μπορεί να λάβει χώρα και εντός Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων από πλευράς ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.

Στοιχεία για το πρόγραμμα προμήθειας Switchblade 300/600

 

 

 

Related Articles

Back to top button