40 Marder 1A3 για την Ουκρανία – Πόσα απομένουν και “αναμένει” συνολικά η Ελλάδα;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 5 Ιανουαρίου, κατόπιν επικοινωνίας του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραχωρήσει Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1 και μία πυροβολαρχία αντιαεροπορικών βλημάτων Patriot.
Την επομένη 6 Ιανουαρίου, σε ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας προσδιόρισε τον αριθμό των Marder σε 40, προσθέτοντας ότι θα είναι έτοιμα προς παράδοση στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Γερμανία θα παράσχει εκπαίδευση 8 εβδομάδων περίπου, σε προσωπικό του Ουκρανικού Στρατού.
Η εξέλιξη, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στο ελληνικό κοινό, ως προς την “τύχη” της προοπτικής μελλοντικής αυξήσεως των Marder 1A3 που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός, πέραν των 40 που έχουν ήδη συμφωνηθεί ήδη. Το ερώτημα καθίσταται πιο έντονο, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν ανακριβή στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των Marder που αναμένει να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός.
Όπως είναι γνωστό, στις 31 Μαΐου 2022, Αθήνα και Βερολίνο συμφώνησαν την “ανταλλαγή” 40 Marder 1A3 με ισάριθμα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού, που θα καταλήξουν στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, έχουν παραληφθεί 14 Marder 1A3, που εξοπλίζουν το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Τώρα, μετά την απόφαση παραχωρήσεως άλλων 40 στην Ουκρανία, πόσα Marder 1A3 απομένουν διαθέσιμα;
Όπως έχουμε διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή, τα Marder 1A3 που προσφέρονται στην Ελλάδα, είναι ιδιοκτησίας της γερμανικής Rheinmetall, που τα είχε αποκτήσει όταν αποσύρθηκαν από τον Γερμανικό Στρατό. Δεν προέρχονται λοιπόν από το δυναμικό που εξακολουθεί να υπηρετεί στον Γερμανικό Στρατό. Τα οχήματα που προορίζονται για την Ελλάδα, επανέρχονται σε ενεργό κατάσταση κατόπιν εργασιών που εκτελεί η γερμανική εταιρεία, με την σχετική δαπάνη καλυφθείσα από την γερμανική κυβέρνηση. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση των οχημάτων που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία.
Στις 12 Ιουνίου 2022, ο CEO της Rheinmetall Άρνιμ Πάππεργκερ είχε αναφέρει ότι με δική της πρωτοβουλία, η εταιρεία βρισκόταν στην διαδικασία ενεργοποιήσεως 100 Marder, εκ των οποίων 16 ήταν ήδη έτοιμα και σε άλλα 14 ευρίσκοντο σε εξέλιξη οι σχετικές εργασίες. Θεωρητικώς λοιπόν, τα πρώτα 40 που μεταβιβάζονται στην Ελλάδα θα έχουν παραδοθεί μέχρι το Πάσχα, για να ακολουθήσει η παράδοση των 40 στην Ουκρανία.
Απομένουν 20 οχήματα. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, ο συνολικός αριθμός των Marder ιδιοκτησίας Rheinmetall, υπερβαίνει τα 100 και ανέρχεται σε 140-150 (προηγουμένως, εκτιμήσεις υπολόγιζαν τον συνολικό αριθμό σε 200). Απλώς, τα υπολοιπα 40-50 οχήματα είναι σε τέτοια κατάσταση που απαιτούν πολύ εκτενέστερες εργασίες προκειμένου να επανέλθουν σε ενέργεια, εν σχέσει με αυτά τα οποία ήδη επισκευάζει η Rheinmetall.
Από νωρίς εξάλλου, έχουμε αποκαλύψει ότι με επιτυχείς χειρισμούς του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου και ενώπιον του “κινδύνου” της Ουκρανίας, είχαν δεσμευθεί ήδη από την άνοιξη του 2022, συνολικώς 100 Marder για την Ελλάδα. Αυτή η συνεννόηση επί της αρχής με την Rheinmetall, προέβλεπε ότι τα οχήματα επρόκειτο να παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελλάδα, ως μέρος παροχών για προετοιμαζόμενο πρόγραμμα προμήθειας 205 ΤΟΜΑ KF41 Lynx για τον Ελληνικό Στρατό. Στο μεταξύ όμως, προέκυψε η πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη – Σολτς για 40 εξ αυτών, ώστε να εξυπηρετηθεί με αυτό τον τρόπο πολιτικώς η γερμανική κυβέρνηση, στο ζήτημα ενισχύσεως της μαχομένης Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό. Η Rheinmetall συμφώνησε, καθώς παραλήπτης των οχημάτων ήταν η Ελλάδα προς την οποία υπήρχε ήδη δέσμευση επί της αρχής. Κατόπιν αυτής της εξελίξεως, τα υπόλοιπα 60 Marder εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα αλλά “περιμένουν” την υπογραφή της συμφωνίας για τα KF41 Lynx.
Συνοψίζοντας, πέραν των 40 Marder που θα παραλάβει η Ουκρανία, η Ελλάδα “αναμένει” συνολικώς 100. Εάν είχε ανατεθεί ήδη η σύμβαση για τα KF41 Lynx, το σύνολο των 140 Marder 1A3 θα είχε διασφαλιστεί για τον Ελληνικό Στρατό. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα όμως, από την στιγμή που η δεύτερη παρτίδα 40 οχημάτων που θα επαναφέρει στην ενέργεια η Rheinmetall θα καταλήξουν στην Ουκρανία, αυτό σημαίνει ότι τα “τελευταία” 60 οχήματα για την Ελλάδα, θα ανήκουν σε αυτά που απαιτούν πολύ μεγαλύτερης εκτάσεως και χρονοβόρες εργασίες.
Είχαμε αναλύσει ότι με βάση το ύψος δαπάνης επισκευής των Marder 1A3 από την Rheinmetall, τα 40 οχήματα που παραλαμβάνει η Ελλάδα δωρεάν, “κοστίζουν” 60 εκατ. €. Με τις ενέργειες του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το Ελληνικό Δημόσιο απέφυγε αυτή την οικονομική δαπάνη. Στην πραγματικότητα, καθώς ο υπουργός έχει εξασφαλίσει δέσμευση υπέρ του Ελληνικού Στρατού για 100 οχήματα, η συνολική αποφυγή δαπάνης για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται ή ξεπερνά τα 150 εκατ. €!