Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδειξη Αποφασιστικότητος – Πώς την δείχνεις χωρίς να γίνει το «μπαμ»

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση μονοπωλεί δικαιολογημένως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Τα συχνά επεισόδια με την Τουρκία σε αέρα, θάλασσα και στεριά, έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα υφίσταται σταθερή πίεση με προκλήσεις, στις οποίες δεν απαντά, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται ένα μήνυμα αδυναμίας και η κοινή γνώμη να βυθίζεται στην απογοήτευση και τον μοιρολατρισμό. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα δεν έχει να κάνει με απλή αδυναμία, δεδομένου ότι από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων η Ελλάδα διατηρεί πολύ σοβαρή ισχύ. Το ζήτημα είναι η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία. Το πόσο δυναμικά δηλαδή, επιθυμεί να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, σε αέρα, θάλασσα και στεριά. Πολλοί ταυτίζουν την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, με την έναρξη εχθροπραξιών. Δεν είναι έτσι. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ δεν εκπέμπεται μόνο με την αντίδραση σε μία εχθρική δράση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να φτάσει κανείς στην εκδήλωση πυρός, για να δείξει αν είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ή όχι. Οι προκλήσεις της Τουρκίας, δεν φθάνουν καν σε αυτό αλλά κινούνται σε επίπεδο εφαρμογής τακτικών και πολύ συχνά, σε επίπεδο «ψευτομαγκιάς». Επί παραδείγματι, στην περίπτωση των Ιμίων με τα πρόσφατα επεισόδια στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρατηρούμε τα εξής:

α) Το συμβάν της τουρκικής ακταιωρού που επακούμβησε την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ήταν περισσότερο μία ενέργεια ανόητης «ψευτομαγκιάς» του Τούρκου κυβερνήτου.

β) Η σύγκρουση του Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) της Τουρκικής Ακτοφυλακής με το ΓΑΥΔΟΣ, υπήρξε μία περίπτωση συνδυασμού στοιχείων τακτικής, «ψευτομαγκιάς» και αδεξιότητος.

Αμφότερα όμως τα περιστατικά, ανακλούν τις διαταγές που υπάρχουν από την τουρκική ηγεσία, για εντονότερη παρουσία της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην περιοχή Ιμίων, με ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ στάση έναντι της παρουσίας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το πνεύμα αυτών των διαταγών, οδηγεί Τούρκους κυβερνήτες να προβαίνουν από φανατισμό ή και πρόθεση επιδείξεως υπερβάλλοντος ζήλου προς τους προϊσταμένους, σε επικίνδυνες ενέργειες όπως οι ανωτέρω. Πέραν των διαταγών, η τουρκική ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, εκδηλώνεται με την εφαρμογή τακτικών όπως ο άτυπος «αποκλεισμός» των Ιμίων, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση της φετινής ρίψεως στεφάνου από τον Έλληνα ΥΕΘΑ, στην μνήμη των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού. Η τακτική συμπληρώνεται από το τακτικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα που προσφέρει η παρουσία πλωτών μεγαλύτερου εκτοπίσματος, σε σχέση με τα μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, και την εναέρια «κάλυψη» με ελικόπτερα.

Συνεπώς, η Τουρκία επιδεικνύει την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ της σε τέτοιου τύπου προκλήσεις, με συνδυασμό:

α) «Επιθετικών» τακτικών.

β) Χρήση πλωτών μέσων μεγαλύτερου εκτοπίσματος σε σχέση με τα ελληνικά.

γ) Έκδοση διαταγών για πιο επίμονη και δυναμική στάση έναντι των ελληνικών ενεργειών.

Τί ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ έδειξε η Ελλάδα στις καταστάσεις που περιγράφηκαν παραπάνω; Στην περίπτωση του ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η τουρκική μαγκιά πήγε περίπατο, προ της ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ του κυβερνήτου της κανονιοφόρου, ο οποίος δεν παρεξέκλινε χιλιοστό της πορείας και ταχύτητός του. Όμως στην ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα ΥΕΘΑ στην θαλάσσια περιοχή 2 ν.μ. από τα Ίμια, πλωτά μέσα και ελικόπτερο της Τουρκικής Ακτοφυλακής φαίνονται στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, να έχουν δημιουργήσει ένα φράγμα προ των ελληνικών νησίδων. Υποβαθμισμένη η ελληνική παρουσία και με υποτονική «τακτική».

Στο ατύχημα με το ΓΑΥΔΟΣ, το ελληνικό περιπολικό ήταν μόνο, έναντι «αγέλης» πλωτών μέσων της Τουρκικής Ακτοφυλακής μεγαλυτέρου εκτοπίσματος που το είχαν κυκλώσει. Υποβαθμισμένη παρουσία – τακτική έναντι του εχθρού. Μετά το ατύχημα, όταν τα τουρκικά πλωτά μέσα παρατηρήθηκαν να απομακρύνονται από τα Ίμια, το ΓΕΕΘΑ, όπως ελέχθη, αναίρεσε την διαταγή που έδωσε σε κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού να σπεύσει στην περιοχή. Η όποια ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ επιχειρήθηκε να επιδειχθεί, διαλύθηκε εν τη γενέσει της. Η Πολεμική Αεροπορία και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, αρέσκονται να χρησιμοποιούν την συμβολική φράση ότι στις προκλήσεις στον αέρα, πάντα το τελευταίο αεροπλάνο που θα προσγειώνεται, θα είναι ελληνικό. Παρομοίως και στην θάλασσα, ιδίως σε περιοχές όπως τα Ίμια και σε ανάλογες περιπτώσεις τουρκικού «τσαμπουκά», το τελευταίο πλωτό που θα πρέπει να μένει επιτόπου και να αποχωρεί κατά το δοκούν, πρέπει να είναι ελληνικό.

Εάν το πεδίο των τακτικών που εφαρμόζει η ελληνική πλευρά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συζητήσιμο και σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο σε δημόσια συζήτηση λόγω διαβαθμισμένων δεδομένων, είναι πολύ καθαρό το τί μπορεί να γίνει σε επίπεδο σχεδιάσεως δομής δυνάμεων, προμηθειών και επιχειρησιακής αξιοποιήσεως των μέσων, για να εκπεμφθεί ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ενδεικτικώς, στην περίπτωση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, είναι πρόδηλο ότι πρέπει να γίνει προμήθεια ΠΑΘ μεγαλύτερου εκτοπίσματος, ώστε σε περιπτώσεις εντάσεως, να μην υστερεί η ελληνική παρουσία έναντι της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Σε εξέλιξη υποτίθεται ότι βρίσκεται ένας διαγωνισμός για την προμήθεια νέων περιπολικών για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, μήκους 30 μέτρων. Οι προδιαγραφές πρέπει να αναθεωρηθούν, προς κάτι μεγαλύτερο. Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ διαθέτει σήμερα 3 μεγάλα ΠΑΘ, με χαμηλό δείκτη διαθεσιμότητος. Η ανάπτυξη των ΠΑΘ στα ανατολικά σύνορα της χώρας, για λόγους επιχειρησιακούς και ηθικού, πρέπει να είναι μόνιμη, αντί να παραμένουν στον Πειραιά, μακριά από τις ανοικτές θάλασσες. Αντιστοίχως, τα εναέρια μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ιδίως τα ελικόπτερα, δεν μπορεί να απουσιάζουν από το Ανατολικό Αιγαίο. Δεν μπορεί να παραμένουν στην Αττική και να αναπτύσσονται σπανίως και για μικρό χρονικό διάστημα μόνο. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων στο Ανατολικό Αιγαίο;

Ανάλογες επιλογές που θα υπογραμμίσουν την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ της χώρας, είναι η ενίσχυση των ελικοπτέρων Έρευνας – Διασώσεως (SAR) της Πολεμικής Αεροπορίας, με προμήθεια επιπλέον αριθμού. Σε ζητήματα SAR, δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες. Είναι και αυτό ένα πολύ σοβαρό πεδίο επιδείξεως ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, σε αέρα και θάλασσα.

Στην ξηρά, ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ατομικά υλικά και τον οπλισμό των οπλιτών, εκπέμπει ένα εξίσου σημαντικό σήμα ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ. Οι μικρές φρουρές σε νησίδες και μικρονήσους, όπως και στα παραμεθόρια φυλάκια στον Έβρο, δεν μπορεί να μην φέρουν στοιχειώδη μέσα αντιβαλλιστικής προστασίας σε κράνος και ατομική θωράκιση. Δεν μπορεί να μην έχουν πλήρη σειρά βοηθημάτων νυκτερινού αγώνος. Επιπλέον, δεν μπορεί να μην έχουν υπολογίσιμη αριθμητική δύναμη, λόγω της κατάντιας από την μείωση της θητείας στους 9 μήνες.

Επαναλαμβάνουμε. Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, δεν επιδεικνύεται μόνο με δυναμικές αντιδράσεις σε εχθρικές δράσεις. Υψηλότατος δείκτης ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ εκπέμπεται και μέσα από στοχευμένες επιλογές σε θέματα δομής δυνάμεων, επιλογής μέσων και γενικότερου εξοπλισμού των δυνάμεων εκείνων που εμπλέκονται καθημερινώς στον ιδιότυπο «ακήρυχτο» πόλεμο χαμηλής εντάσεως με την Τουρκία, όπως και των φρουρών εκείνων που αν τα πράγματα φτάσουν σε επίπεδο εγχειρημάτων σε χερσαίο έδαφος, θα χτυπηθούν άμεσα με επίλεκτες δυνάμεις του εχθρού. Μόνο έπειτα από όλα αυτά, η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ αρχίζει και εισέρχεται στο πεδίο των διαταγών.

 

 

Related Articles

Back to top button