Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Brain Drain” Ο ρόλος των Εφέδρων – Εθνοφυλάκων στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια

Ο θεσμός της εφεδρείας στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτροπής της χώρας αποτέλεσε το κύριο ζήτημα στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων/ Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων (ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Στις κατάμεστες αίθουσες ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ και ΚΑΛΙΣΤΗ της ΛΑΕΔ, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ  έφεδρος Ταγματάρχης (ΚΔ) Αλέξανδρος Κόντος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου (ο οποίος είναι θεσμικά αναγνωρισμένος από το ΥΠΕΘΑ), υποδέχθηκαν εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Ανάμεσά τους ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ και ο Πλοίαρχος (Ο) Ελευθέριος Κυριακάκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ). Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης καθώς και πλήθος εφέδρων αξιωματικών, πολίτες – οπλίτες καταδρομείς και προσκεκλημένοι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες προερχόμενες από τον πανεπιστημιακό χώρο άλλα διακεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη προερχόμενα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης και ο τ. ΥΦΕΘΑ Στρατηγός ε.α Παναγιώτης Καράμπελας.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ Αλέξανδρος Κόντος, γνωστός από την έντονη δραστηριοποίησή του προς ανάδειξη του θεσμού της εφεδρείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την τιμητική παρουσία τους, καλώντας στο βήμα τον Αντιστράτηγο Κ. Φλώρο. Ο Υ/ΓΕΕΘΑ μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ε. Αποστολάκη ΠΝ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο θεσμός της εφεδρείας έχει προσφέρει πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και η συμβολή του είναι πάντοτε απαραίτητη στο Στράτευμα -ιδιαίτερα σήμερα- που η φυγή χιλιάδων νέων μας στο εξωτερικό και η υπογεννητικότητα καθιστά τους Έφεδρους διαχρονικό συμπλήρωμα του ενεργού Στρατεύματος” .

«Χωρίς εφέδρους δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Σχηματισμοί»

Μιλώντας, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ Αλέξανδρος Κόντος ανέδειξε το πρόβλημα της  τεράστιας φυγής των νέων μας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  500-700.000 νέοι ηλικίας 20-40 ετών, μορφωμένοι με τέχνες και επιστήμες, εκτός από την οικονομική ζημιά άξιας δισεκατομμυρίων, άφησαν μια “μαύρη τρυπά” στην Επιστράτευση. Και αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι τυγχάνουν ΕΦΕΔΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΙ και σε συνδυασμό με την ιστορικά χαμηλή επάνδρωση των στρατιωτικών Σχηματισμών μας, καθίσταται πλέον απαραίτητη η αύξηση του αριθμού των μετεκπαιδευομένων εφέδρων για τις Αποστολές Συμπλήρωσης όλων των μονάδων του Στρατεύματος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ τόνισε ότι οι έφεδροι είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος της μαχητικής δύναμής μας με τη μικρότερη σχέση κόστους προς όφελος. Η αναγκαία αυτή λύση όμως θα πρέπει να συνοδευθεί και με εξαγγελία κινήτρων υπέρ των εφέδρων πολιτών – οπλιτών, οι οποίοι αποτελούν τον χρηματοδότη (διά της φορολογίας) των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια της ειρήνης. Παράλληλα, καθίστανται οι μεγαλύτεροι «αιμοδότες» στους πολέμους του Νέου Ελληνικού Κράτους, αφού αποτέλεσαν ιστορικά το 92% των πεσόντων και αναπήρων πόλεμου.

Καταλήγοντας, ο κ. Κόντος κατέστησε σαφές ότι: «Χωρίς Εφέδρους δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι πολεμικοί Σχηματισμοί της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας μας. Τιμητικά άλλωστε η Πολιτεία τους τιμά για την διαχρονική τεράστια αυτοθυσία τους με το ιερό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη»!

Αξίζει να σχολιάσουμε στο σημείο αυτό, ότι το παραπάνω συμπέρασμα δυστυχώς αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δεν θα πρέπει να αγνοείται καθώς τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Θα αναφέρουμε επί παραδείγματι ότι μία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων μπορεί μεν να είναι πλήρως επαγγελματική αλλά ως συνολική υπόθεση ενός ολόκληρου μηχανισμού, αυτό δεν προσφέρει Αποτροπή. Αποτροπή προσφέρει η μαζική αξιοποίηση των εφέδρων, οι οποίοι επανδρώνουν Μονάδες, Συγκροτήματα και Σχηματισμούς.

 Η εφεδρεία είναι η «σπονδυλική στήλη» του στρατεύματος

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι η εφεδρεία ως θεσμός και συστατικό γνώρισμα της Άμυνας, συνιστά το σταθερό εν διαρκή εγρήγορση στοιχείο, «όχι συμπληρωματικής, αλλά ενεργού ολοκλήρωσης της ικανότητας υπεράσπισης της υπόστασης χώρας, λαού και χώρου». Και αυτό γιατί η εφεδρεία αποτελεί τμήμα του λαού εξόχως καταρτισμένο, οιονεί εκπαιδευμένο και συνειδητοποιημένο ως προς την αποστολή του. Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού, η εφεδρεία έρχεται να αποτελέσει την δυναμικά παρούσα σπονδυλική στήλη του στρατεύματος, που ενισχύει, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά ποιοτικά την άμυνα της χώρας. Τόνισε επίσης ότι οι επιστρατευτικές ασκήσεις ετοιμότητας είναι εθνικά σημαντικές και υψίστης σπουδαιότητας για την καλλιέργεια νοοτροπίας λαϊκής συσπείρωσης και συστράτευσης όλων για την υπεράσπιση ιστορίας, αξιών και πολιτισμού.

Καταλήγοντας ο κ. Γιαλλουρίδης ξεκαθάρισε ότι με δεδομένη την τουρκική απειλή και το ευρύτερο ρευστό διεθνές περιβάλλον, ενδεχόμενη μείωση της θητείας θα αποτελούσε λάθος πολιτική αντίληψη των όρων και συνθηκών επιβίωσης της χώρας: «Η ηγεσία οφείλει να γνωρίζει τι θέλει, που αποσκοπεί και πως θα το επιτύχει, προσδιορίζοντας την σχέση μέσων και στόχων, που παραπέμπει αφ’ εαυτού στην στρατηγική σύλληψη ενός προβλήματος».

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος από το ΕΛΙΣΜΕ, έθεσε με τη σειρά του ως θέματα υψηλής προτεραιότητος, την αναθεώρηση του θεσμού της θητείας, της εφεδρείας, των ΕΠΟΠ, του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών, του καταληκτικού βαθμού των υπαξιωματικών, καθώς και του τρόπου εκπαιδεύσεως. Στο θέμα της θητείας ο κ. Μαρτζούκος τάχθηκε υπέρ της αυξήσεως του χρόνου θητείας με επιχειρησιακά κριτήρια, υπέρ της στρατεύσεως στα 18 έτη για αμφότερα τα φύλα (εθελοντική δυνατότητα εκτελέσεως κοινωνικού έργου για τα θήλεα μετά την συμπλήρωση μισής θητείας) και υπέρ της θεσπίσεως αντικινήτρων για αντιρρησίες συνειδήσεως.

Συστατικό ενός νέου οράματος που πρέπει να υιοθετήσει ο Ελληνισμός

Ακολούθως, στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς με τον καθαρό λόγο του, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του θεσμού της εφεδρείας ως συστατικό ενός νέου οράματος που πρέπει να υιοθετήσει ο Ελληνισμός.

Συσχετίζοντας ευθέως την εφεδρεία ως ζήτημα γενικότερης ιδεολογίας, απέδωσε την επικράτηση του εθνομηδενισμού ως συνέπεια της απουσίας συλλογικού οράματος των Ελλήνων και την κυριαρχία του εμφυλιοπολεμικού πνεύματος. Αυτό οδήγησε μετά το 1920 στην απώλεια της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και μετά το 1944 στην απώλεια της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου. Καταλήγοντας ο κ. Καραμπελιάς δήλωσε: «Σήμερα θα αποκτήσουμε ένα νέο όραμα για τον ελληνισμό, την επιβίωσή του και την παρουσία του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είτε θα εξαφανιστούμε ως πραγματικά ανεξάρτητο έθνος και θα υποταχθούμε και πάλι στους Οθωμανούς. Και παράγων αποφασιστικής σημασίας είναι η αμυντική μας ικανότητα και η επανασύνδεση της νεολαίας και του λαϊκού σώματος με τις ένοπλες δυνάμεις. Με ενίσχυση του αριθμού των στρατευσίμων και των δύο φύλων, με ενίσχυση της εφεδρείας και της εκπαίδευσης των εφέδρων κ.λπ. Χωρίς μια πανστρατιά των Ελλήνων δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Θαρσείν χρη».

Πλήρης αξιοποίηση εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων – συγκρότηση Μονάδων Εφεδρείας – Εθνοφυλακής

Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φ. Φραγκούλης αφού κατέστησε σαφές ότι το φρόνημα του λαού δεν προάγεται με απάλειψη της ιστορίας και συμφωνίες ταπεινωτικές όπως αυτή των Πρεσπών, κατέθεσε σειρά εξειδικευμένων προτάσεων για την ισχυροποίηση της Μαχητικής Ικανότητας του Στρατεύματος:

1 – Οι Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού με προτεραιότητα τις κρίσιμες ειδικότητες  να τους ζητηθεί οικειοθελώς να επιστρατεύονται.

2 – Να εφαρμοσθεί το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού για να μετέχουν των ίδια των θεμάτων εξωτερικών και άμυνας

1. Οι διαβιούντες στην Κύπρο Ελλαδίτες, με διμερή συμφωνία να επανδρώνουν μονάδες εφεδρείας και Εθνοφυλακής.

2. Η θητεία να παραμείνει στους 9 μήνες αλλά οι στρατεύσιμοι να υπηρετούν 15μηνο, λαμβάνοντας με την απόλυσή τους, δηλαδή από τον 10ο μήνα, αποζημίωση με το κατώτερο μηνιαίο μισθό.

3. Πλήρης αξιοποίηση των εφέδρων των Ειδικών Δυνάμεων και συγκρότηση Μονάδων Εφεδρείας – Εθνοφυλακής με κριτήρια ηλικιακά, για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών – ανορθόδοξων ενεργειών.

4. Συντομη εκπαίδευση της Εφεδρείας και των Εθνοφυλάκων στα πρότυπα σύγχρονων στρατών(Ισραήλ, Ελβετία) με κατακόρυφη αύξηση του προϋπολογισμού.

5. Ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται να αποδεσμευτεί των μνημονιακών περιορισμών με προτεραιότητα κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και στοχευμενών εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ να διασφάλιζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των Ελλήνων, καθώς και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να ισχύει επί της ουσίας το «ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ».

Απούσα η εκπροσώπηση από την Κυβέρνηση

Άξιο προσοχής αποτέλεσε το γεγονός ότι στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή εκδήλωση που αφορούσε ένα τόσο φλέγον ζήτημα για την Άμυνα της χώρας και την κοινωνία γενικότερα, παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων αλλά ήταν χαρακτηριστική η απουσία οποιουδήποτε εκπροσώπου – βουλευτή από την κυβέρνηση. Και αυτό την στιγμή που παρά την διαφαινόμενη αδιέξοδη πολιτική της ασύστολης περιστολής των αμυντικών δαπανών, η οποία συνεχίζεται επί περίπου μια δεκαετία, τα τελευταία έτη οι κυβερνώντες χαρίζουν (στην κυριολεξία) εκατοντάδες εκατομμύρια υπό μορφή επιδομάτων, για την στήριξη “ευπαθών” κοινωνικών τάξεων κ.λπ. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα του πλεονάσματος (50-100 εκατ.) που συγκεντρώνονται από τον κόπο ΟΛΩΝ, να διατίθενται για το καλό ΟΛΩΝ. Με ένα τέτοιο ποσό, θα μπορούσε να ενισχυθεί η εφεδρεία ποικιλοτρόπως. Θα μπορούσε για παράδειγμα να διατεθεί το ποσό αυτό για την αύξηση της θητείας και για περισσότερες και πιο τακτικές μετεκπαιδεύσεις. Προτάσεις που θα πρέπει επιτέλους κάποτε να εφαρμοστούν στην πράξη, αν θέλουμε να μεταστρέψουμε την πορεία συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης που υφίσταται το Στράτευμα με επικίνδυνες συνέπειες για την επιβίωση του Έθνους.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close