Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο προτείνουν οι ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση από πλευράς ΗΠΑ, ως προς την παραχώρηση του κατεστραμμένου αεροδρομίου Στεφανοβικείου, αποκαλύφθηκε ότι έχει γίνει προς την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Defence Point. Η εξέλιξη ήταν υπ’ όψιν του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, με δέσμευση όμως εμπιστευτικότητας από έγκυρη πηγή, που πλέον έγινε ευρέως γνωστή.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον υφίσταται από μηνών, όταν μετά την καταστροφή που προξένησε στην Θεσσαλία στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 η κακοκαιρία Daniel, η στρατιωτική ηγεσία προσανατολίσθηκε στην εγκατάλειψη του αεροδρομίου και την μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ). Δεδομένης της πολύ καλής εμπειρίας τα προηγούμενα έτη, από τις αναπτύξεις (deployment) στο Στεφανοβίκειο μονάδων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η εκμετάλλευση της βάσεως παρέμεινε στην σκέψη των Αμερικανών. Η τοποθεσία θεωρείται πολύ καλή, λόγω γεωγραφίας και ευκολιών εκπαιδεύσεως ενώ και η ζύμωση με την Αεροπορία Στρατού, αξιολογήθηκαν ως πολύ καλά πλεονεκτήματα που απέδωσαν.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Μάιο, κλιμάκιο αξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ και της πρεσβείας στην Αθήνα βρέθηκε στο Στεφανοβίκειο για επιτόπια αυτοψία. Τυπικώς, ο λόγος της επισκέψεως ήταν για να διαπιστωθεί και καταγραφεί η έκταση των ζημιών που έχουν γίνει και στον αμερικανικό εξοπλισμό υποδομών που είχε αναπτυχθεί στην βάση, για την υποστήριξη των αναπτύξεως αμερικανικών μονάδων. Παρά την καταστροφή, η εκτίμηση που έγινε από τους Συμμάχους, είναι ότι η πλήρης αποκατάσταση της βάσεως είναι εφικτή και οικονομικώς βατή. Οι πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον κατατέθηκε και επισήμως τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό έναν μικρό “συναγερμό” στο ΥΠΕΘΑ.

Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εκ του μηδενός μία νέα αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ελλάδα. Όλα τα έργα, προτείνεται να πραγματοποιηθούν με αμερικανικές δαπάνες και σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές του αεροδρομίου αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό από θεομηνία. 

Ως προς τις υποδομές, το αμερικανικό ενδιαφέρον, έχει ως σημείο εκκινήσεως την ύπαρξη των δύο διαδρόμων αποπροσγειώσεων, που μαζί με τις πίστες δεν έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα. Σημειώνεται ότι μόλις τον Μάιο του 2023 είχε ολοκληρωθεί έργο επεκτάσεως της πίστας στο αεροδρόμιο, με αμερικανική δαπάνη. Τα συγκεκριμένα έργα, ιδίως οι διάδρομοι μήκους 1.500 μέτρων, που αποτελούν πολύ σοβαρές υποδομές, απαιτούν υψηλές δαπάνες κατασκευής και εφόσον παραμένουν σε καλή κατάσταση, δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Υπό το πρίσμα αυτό, οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι τα υπολειπόμενα έργα υποδομών του αεροδρομίου που πρέπει να γίνουν, περιορίζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις που αποτελούν “συνήθη” έργα.

Το χτύπημα Daniel ως ευκαιρία για Αεροπορία Στρατού, Μηχανικό και Τεχνικό Σώμα

Ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, υπενθυμίζεται ότι και από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπεται η αφιέρωση σοβαρών κονδυλίων. Η “θωράκιση” δε του αεροδρομίου Στεφανοβικείου, θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί με ένα ανάχωμα προδιαγραφών, μήκους μικρότερου των 1.000 μέτρων.

Σημειώνεται ότι, καθώς πλέον τα νερά έχουν αποστραγγιστεί, υπάρχουν ήδη σκέψεις στην Αεροπορία Στρατού για αξιοποίηση των διαδρόμων με τις πίστες στο Στεφανοβίκειο, από τα ελικόπτερα που έχουν μεταφερθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Με την εγκατάσταση Ελεγκτού Εναερίου Κυκλοφορίας μπορεί να λειτουργήσει πρόχειρος πύργος ελέγχου πτήσεων και να μετασταθμεύουν εκεί επιθετικά ελικόπτερα Apache για εκπαιδεύσεις, αποφορτίζοντας το έργο γύρω από την 110 ΠΜ, την οποία όμως θα εξακολουθήσουν να έχουν ως βάση, όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των μαχητικών αεροπλάνων F-16 της 337 Μοίρας και των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, στην 110 ΠΜ φιλοξενείται και αμερικανικό κλιμάκιο UAV υποστηρίζοντας πτήσεις MQ-9.

Related Articles

Back to top button