Συνεκπαίδευση της ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς με Αμερικανούς SEAL
Από Δρ. Πέτρο Σαββίδη
Από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού τoυ Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) φιλοξενεί στην Κύπρο Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) SEAL της Μονάδας Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (NSWTU-E) του Ναυτικού των ΗΠΑ, με την οποία συνεκπαιδεύεται.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την ΜΥΚ ξεκίνησε πέρυσι, με διακριτικές επαφές μεταξύ των δύο μονάδων στην Κύπρο και συνεκπαίδευση στην Ελλάδα, και αναμένεται να εξελιχθεί με νέες συνεκπαιδεύσεις και επιχειρησιακές συνέργειες το επόμενο έτος. Η μεθοδευμένη συνεργασία των δύο ειδικών μονάδων, εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρησιακό πλαίσιο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη δημιουργία συνοχής και την καλλιέργεια διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, και την απόκτηση ετοιμότητας αντιμετώπισης απειλών κατά της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Πέραν του εξάμηνου σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Υποβρυχίων Καταστροφέων, των όμοιων τακτικών στον αέρα, τη ξηρά και τη θάλασσα, και την ίδια επιχειρησιακή φιλοσοφία που μοιράζονται οι δύο μονάδες, η επιχειρησιακή σύγκληση των ιδιαιτεροτήτων της ΜΥΚ της Κύπρου και των Αμερικανών SEAL, στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, αποτέλεσε ένα από τους κύριους σκοπούς της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Έκτος της καθαρά επιχειρησιακής πτυχής του θέματος, η συνεκπαίδευση έχει και πολιτική διάσταση, αφού, σε αντίθεση με τις συνεκπαιδεύσεις των ειδικών δυνάμεων της Κύπρου με αντίστοιχες δυνάμεις άλλων κρατών, όπως το Ισραήλ, η Βρετανία (SAS) και η Γαλλία, η Ουάσιγκτον θέλησε να προσδώσει δημοσιότητα στο θέμα. Παρά την μυστικότητα που χαρακτηρίζει την ταυτότητα του προσωπικού και τον επιχειρησιακό τρόπο δράσης των ομάδων SEAL, η αμερικανική πλευρά δημοσιοποίησε τη συνεργασία με την ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς, μέσω επισήμων αναρτήσεων στο Twitter από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης Ηνωμένων Πολιτειών (US Special Operations Europe) και φωτογραφίες από την υπηρεσιακή Defence Visual Information Distribution Service (DVIDS).
Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΑΛΑΣΙΑ» (Α620) της Διοίκησης Ναυτικού, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Κύπρο Judith Garber. Ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
H Αμερικανίδα Πρέσβης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για ενίσχυση των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με την Λευκωσία, υπογραμμίζοντας ότι τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την οποία χαρακτήρισε ως εντυπωσιακή και επιτυχημένη, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά την στρατηγική της στάση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, και αυτό πρέπει να μεταφραστεί ως πολύ θετικό πρόσημο στη λανθάνουσα αντίληψη που επικρατεί στο νησί, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Τα στρατιωτικά ανοίγματα των ΗΠΑ προς την Κύπρο είναι αποκλειστικά με την Κυπριακή Δημοκρατία (όχι με το ψευδοκράτος) και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις του τόπου που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό για «διευθέτηση» του Κυπριακού με οποιονδήποτε τρόπο.