Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικές προτεραιότητες και αμυντικές εταιρείες στην DEFEA 2021

Στρατηγός Κ. Φλώρος: Ανακοίνωσε στη DEFEA τις εξοπλιστικές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων 

Στις εξοπλιστικές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την ομιλία του, στην τελευταία ημέρα της DEFEA.  

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι  “ως πρώτη προτεραιότητα, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, με σκοπό τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους”. Ακόμη αναφέρθηκε στα εν εξελίξει προγράμματα εκσυγχρονισμών και αποκτήσεως νέου υλικού. Συγκεκριμένα τόνισε:   

– Αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με την πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, όπως τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, κατευθυνόμενα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και άλλα και τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού Μάχης.    

Συντηρούμε επίσης όλα τα μεταφορικά και τα επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτουμε.    

– Υλοποιούμε προγράμματα αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσης.   

– Το πρόγραμμα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, αφορά στην απόκτηση 4 νέων Φρεγατών, καθώς και μονάδων επιφανείας που θα αποτελέσουν ενδιάμεση λύση μέχρι την απόκτηση των νέων πλοίων. Στο πρόγραμμα αυτό έχουμε εντάξει τον εκσυγχρονισμό των 4 Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.   

– Αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού με τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3Β, την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO, καθώς και την προμήθεια νέου τύπου τορπιλών βαρέως τύπου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη των μονάδων του Στόλου, και η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνομένων βλημάτων που διαθέτουμε.  

– Ενισχύουμε την Πολεμική Αεροπορία με την πρόσκτηση των Αεροσκαφών τύπου RAFALE, τα πρώτα εκ των οποίων τα περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την αναβάθμιση των F-16 block 52+ και Advance σε VIPER, με μεγάλη συμμετοχή της ΕΑΒ.    

– Μαζί με τα αξιόμαχα αεροσκάφη, ζητούμενο βέβαια είναι και η υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση στους πιλότους μας. Για αυτό και αποφασίστηκε η δημιουργία υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, το οποίο θα γίνει διεθνές.     

– Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης και συντήρησης του στόλου των κατεχομένων αεροσκαφών και τη συντήρηση του Συστήματος Αεράμυνας της Χώρας.    

– Για την κάλυψη των αναγκών της νεο-ιδρυθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση προγραμμάτων όπως η προμήθεια αλεξιπτώτων, υλικών και ανταλλακτικών για οχήματα και ταχέα σκάφη, νέων ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών, καθώς και οπλισμού και εξοπλισμού ελευθέρου σκοπευτή και πυρομαχικών παντός τύπου.     

– Σημαντικό μέρος επίσης της αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας αποτελεί o τομέας της Διοίκησης και Ελέγχου με την υλοποίηση προμήθειας σταθμών ασυρμάτων σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών.    

Οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του πλανήτη στη DEFEA 

Σε πολύ υψηλό επίπεδο εκπροσωπήθηκαν στην Έκθεση DEFEA 2021, οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του πλανήτη. Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές εταιρειών, όπως η Dassault Aviation, η MBDA, η Damen, η Lockheed Martin, η Airbus, η Naval Group, η ARQUUS, η Ceska Zbrojovka, η Thales, η ThyssenKrupp Marine Systems, η Nexter, η IAI, η IWI, η ELBIT, η Boeing και η BAE  έδωσαν το παρών στην Έκθεση και διατύπωσαν τα κολακευτικά τους σχόλια για την οργάνωση της DEFEA και για τις επαφές που έκαναν στην Αθήνα. 

Με το βλέμμα στις φρεγάτες, οι μεγαλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες στη DEFEA 

Με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε εξέλιξη, η DEFEA έγινε ο πόλος έλξης για τις σημαντικότερες ναυπηγικές βιομηχανίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η γαλλική Naval Group, τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen, τα βρετανικά Babcock, τα ιταλικά Fincantieri, η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems και η αμερικανική Lockheed Martin ήταν εκθέτες στην DEFEA και έκαναν συνεχείς επαφές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε: “Πρόκειται να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο κάποια από αυτά τα πλοία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Όχι μόνο να φτιαχτούν στα δικά μας ναυπηγεία, αλλά να υπάρξουν κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή τους”. 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close