Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση ισχύος της LOA για τα UH-60M

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατά την χθεσινή τελετή υποδοχής των πρώτων ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού, η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων UH-60M για την Αεροπορία Στρατού, δημιούργησε όπως ήταν φυσικό κλίμα αναμονής εξελίξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό, καθώς ο ΥΕΘΑ εξέφρασε συγκεκριμένα την βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Την στενότητα του χρονικού περιθωρίου για τις εξελίξεις, δημιουργεί εκ πρώτης η τρίμηνη περίοδος ισχύος της LOA-GR-B-XOZ με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2023 που έχει λάβει η ελληνική πλευρά. Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ η LOA ισχύει μέχρι τις 29 Μαρτίου 2024, δηλαδή λήγει την μεθεπομένη Παρασκευή. Εν τούτοις, αυτό που δεν είναι γνωστό ίσως, είναι ότι εδώ και ημέρες ήδη, έχει ζητηθεί από την αμερικανική πλευρά η παράταση της ισχύος της LOA. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει ήδη παράταση ισχύος για περίοδο 3 μηνών επιπλέον και συγκεκριμένα μέχρι την 30ή Ιουνίου. Το νέο χρονικό περιθώριο, θα επιτρέψει στους αρμοδίους να προβούν σε όλους εκείνους τους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι ώστε να περατωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Μπορεί λοιπόν τις προσεχείς ημέρες να προωθηθεί το πρόγραμμα σε ΚΥΣΕΑ και Βουλή αλλά η υπογραφή θα απαιτήσει ένα μικρό ακόμη διάστημα.

Η LOA, που αφορά 35 ελικόπτερα, είναι κόστους 1,145 δισ. € και η ανάθεση συμβάσεως, εφόσον γίνει, θα είναι η μεγαλύτερη σε ύψος που υπογράφει η κυβέρνηση, από την 24η Μαρτίου 2022, όταν ανατέθηκαν οι συμβάσεις για 3 φρεγάτες FDI HN (3,049 δισ. €) και 6 μαχητικών Rafale F3R (1,092 δισ. €).

Πρόγραμμα 35 UH-60M: η Νο1 προτεραιότητα του ΓΕΣ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close