Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

13+2 Περιπολικά FB 56 για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Rheinmetall Lynx

Στις 29 Ιανουαρίου 2020 το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ανέθεσε σύμβαση στο ιταλικό ναυπηγείο FB Design για την προμήθεια – παράδοση 15 Ταχυπλόων Περιπολικών Σκαφών μήκους 16,10 μ. (13+2 με δικαίωμα προαίρεσης) τύπου FB 56.

Κατά την εταιρεία, το FB 56 είναι ό,τι πιο σύγχρονο, καινοτόμο, ασφαλές και αξιόπιστο μπορεί να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία και σχεδίαση στην κατηγορία αυτή. Το FB 56 είναι και το τελευταίο σκάφος που σχεδίασε ο Fabio Buzzi, ο «βασιλιάς» των ταχύπλοων και ο ιθύνων νους πίσω από κάποια από τα πιο γρήγορα σκάφη στον κόσμο, ο οποίος την 17η Σεπτεμβρίου 2019, αμέσως μετά την κατάρριψη ενός ακόμη ρεκόρ ταχύτητας κατά τον πλου Μόντε Κάρλο – Βενετία σε 18ώ 33λ 30δλ, δηλαδή με περίπου 61,48 κόμβους μέση ωριαία ταχύτητα, προσέκρουσε με το θρυλικό του σκάφος Gran Argentina και με υψηλή ταχύτητα, σε κάποιο ημιβυθισμένο αντιπλημμυρικό φράγμα, στα κανάλια της Βενετίας. Από την σφοδρότατη σύγκρουση, το σκάφος συνετρίβη και ο διάσημος Ιταλός πιλότος και σχεδιαστής σκαφών, μαζί με δύο από τους τρεις άλλους πιλότους της ομάδας του,
σκοτώθηκε ακαριαία.

Το FB 56 έχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα στην ανοικτή θάλασσα σε κατάσταση θαλάσσης 5 και επιβιωσιμότητα σε κατάσταση τουλάχιστον 7. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι άνω των 50 κόμβων, με μέγιστη συνεχή και ταυτόχρονα και οικονομική ταχύτητα, τους 40 κόμβους. Η σχεδίαση του σκάφους είναι βελτιστοποιημένη για τις ιδιαίτερες συνθήκες των Ελληνικών θαλασσών, έτσι ώστε να εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις, εκπληκτικά ελικτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με σταθερή πλεύση και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των καταπονήσεων για τα επιχειρησιακά συστήματα και κύρια για το προσωπικό, που προκαλούν οι υψηλές ταχύτητες κατά την διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η ακτίνα ενεργείας με την οικονομική ταχύτητα είναι πλέον των 450 ν.μ.: δηλαδή μπορεί να εκτελέσει τον πλου Πειραιάς – Κάρπαθος και επιστροφή στο Πειραιά, χωρίς ανεφοδιασμό σε περίπου 11 ώρες!

Το υλικό κατασκευής του σκάφους είναι ειδικά ενισχυμένο συνθετικό υλικό (High-Tech Composite Material) η δε εφαρμογή του γίνεται με σύγχρονες ειδικές μεθόδους που εξασφαλίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των ιδιοτήτων του, διατηρώντας έτσι το βάρος του σκάφους σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η αντοχή του. Το ολικό μήκος είναι 16,10 μ. ενώ το πλάτος του είναι 3,74 μ. Στο κατάστρωμά του διαθέτει δύο σταθμούς
διάσωσης ναυαγών: δεξιά της γέφυρας με δίχτυ περισυλλογής τ. Jason Crandle, και στη πρύμνη, ειδικά σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να ανελκυθεί από τη θάλασσα φορείο με ναυαγό. Η γέφυρα του σκάφους φέρει προστατευτική αντιβαλλιστική προστασία προτύπου STANAG 4569, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, επιπέδου 2 και περιλαμβάνει ραδιοτηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό με πλήρη γκάμα των σύγχρονων επικοινωνιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών, HF, VHF και UHF, GMDSS (Α1 και Α2), NAVTEX, AIS (Automatic Identification System) – Secure Mode, κ.ο.κ. Για τον εντοπισμό, εξακρίβωση και στοχοποίηση των στόχων επιφανείας, το FB 56 είναι εξοπλισμένο με σύστημα οπτικής και θερμικής
απεικόνισης, που δύναται οπτικά να εντοπίσει στόχους 5×5 μ. στα 23 χλμ. και άνθρωπο σε απόσταση 7,5 χλμ, ενώ φέρει ενσωματωμένο αποστασιόμετρο Laser Class-1 (EYESAFE), εμβέλειας πλέον των 10 χλμ. Επιπλέον, φέρεται μία φορητή θερμική κάμερα στρατιωτικών προδιαγραφών MIL-STD-810 για τον εντοπισμό ανθρώπου σε απόσταση πλέον των 2 χλμ. με οπτικό zoom 4x. Το σκάφος διαθέτει ναυτιλιακό Radar ‘X’ Band (ARPA), δυνάμενο να υποτυπώνει 100 στόχους συγχρόνως.

Το προωστήριο σκεύος του σκάφους περιλαμβάνει 2 Κύριες Μηχανές Scania Marine Engines Τύπου DI16 076M, ισχύος 809KW (1100Hp), 2 Μειωτήρες ZF 500, 2 συστήματα αξόνων και χειρισμού σκάφους ZF Trimax 3200 I και 2 έλικες επιφανείας υπερ-σπηλαίωσης (supercavitating).

Το FB 56 έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε κατάλληλες διατάξεις της πλώρης και του καταστρώματος βάσεις βαρέων πολυβόλων M2HB-QCB 12,7x99mm (cal 0.50΄΄), με δυνατότητα εναλλαγής με ελαφρύ πολυβόλα 7.62x51mm NATO τύπου FN-MAG 58 ή MG-3 μαζί με τα κιβώτια των πυρομαχικών. Τα ασπίδια προστασίας επιπέδου 3 (κατά NATO από βολή 7,62x51mm) εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χειριστών των όπλων. Τα σκάφη θα παραδοθούν με εγγυημένη λειτουργία 4 ετών, τόσο για το σκάφος όσο και για τον εξοπλισμό τους. Για το ίδιο χρονικό διάστημα προσφέρεται και η προγραμματισμένη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη των σκαφών, καθώς και του συνόλου του εξοπλισμού τους, συμπεριλαμβανομένων και όλων των απαιτούμενων ανταλλακτικών, υλικών και εργασιών.

Οι παραδόσεις των σκαφών θα ξεκινήσουν σε περίπου 10 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Πώς τα κατάφεραν έτσι με τα UAV το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close