Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η άσκηση “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 18”

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ανδραβίδα και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου Πελάγους, η εθνική διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 18”.

Η ΤΑΜΣ “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 18” είναι άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάζεται από το ΓΕΕΘΑ και διεξάγεται εφέτος υπό τη διεύθυνση του Αρχηγείου Στόλου, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μέσων του ΝΑΤΟ. Παλαιότερα, η διεξαγωγή της άσκησης ανατίθετο στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) πλην όμως τα τελευταία έτη αυτό έχει αλλάξει και η άσκηση ανατίθετο κάθε χρόνο “κυκλικά”, σε έναν από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στο πλαίσιο εξάσκησης προσωπικού και δοκιμής των μέσων και του διακλαδικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου ΗΠ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του ΣΟΤ, διεξάγονται σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον συνδυασμένης επίγειας και εναέριας δύναμης από πακέτα διαφορετικών τύπων μαχητικών (COMAO).

Οι εκπαιδευόμενοι ιπτάμενοι συμμετέχουν σε πλήθος διαφορετικών αποστολών που καλύπτουν τους τομείς αναχαίτισης κρούσης, αεροπορικής υποστήριξης. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, μαζί με χειριστές μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του ΠΝ, να σχεδιάσουν αποστολές με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού εναερίων μέσων, ώστε να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον επιχειρήσεων με απειλές από εναέρια και επίγεια εχθρική αεράμυνα.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος την απεικόνιση εχθρικής απειλή από V-SHORADS προσομοιάζει το σύστημα ASRAD μαζί με συστήματα HAWK, TOR M1 του EΣ, CROTALE του ΠΝ, καθώς και συστήματα ΒΕΛΟΣ και PATRIOT της ΠΑ (αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται ανεπτυγμένα στην 117 ΠΜ).

Παράλληλα, φρεγάτες του ΠΝ συμμετέχουν στα σενάρια της άσκησης τόσο ως φίλιες μονάδες όσο και σε ρόλο εχθρικής απεικόνισης παρέχοντας ρεαλιστικό περιβάλλον απειλών με χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν. Η πτητική δραστηριότητα είναι καθημερινή ενώ πρόκληση παρουσιάζουν και οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περίοδο, συνιστώντας μια επιπλέον πρόκληση για τα ιπτάμενα πληρώματα.

Σημειώνεται ότι επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache Longbow, AH-64A+ Apache αλλά και S-70B6 Aegean Hawk έχουν μετασταθμεύσει στην Ανδραβίδα ενώ αριθμός μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση επιχειρούν από τις μητρικές τους βάσεις.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close