Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Απάντησε η Κύπρος στα Ηνωμένα Έθνη για τις τουρκικές αιτιάσεις περί το Τεμάχιο 6

Rheinmetall Lynx

Σάββας Δ. Βλάσσης

Κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, με την οποία απορρίπτονται ως νομικώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώνται επίσης οι τουρκικές αιτιάσεις που εμφανίσθηκαν σε επιστολές του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, με ημερομηνίες 12 και 28 Απριλίου 2017.

Στην επιστολή του πρέσβη κ. Κορνηλίου σημειώνεται ότι κατά το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, παρακείμενη ζώνη, υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το δικαίωμα αυτό έχει καθιερωθεί ως εθιμικό διεθνές δίκαιο και ως τέτοιο ισχύει και για τα κράτη που δεν είναι μέρη της Σύμβασης, όπως η Τουρκία. Τονίζεται ότι με τις προαναφερθείσες επιστολές της Τουρκίας, παραβλέπεται αυτό το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κήρυξε ΑΟΖ το 2004 και, όπως σημειώνεται στην επιστολή, έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες οριοθέτησης οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της διάμεσης γραμμής. Ειδικώς για το Τεμάχιο 6, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρει ότι αυτό βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή η οποία, «έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ των αντιστοίχων παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με συμφωνία αποκλειστικής οριοθέτησης οικονομικής ζώνης (2003). Η εξερεύνηση ή / και εκμετάλλευση του τεμαχίου 6 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Είναι προφανές ότι πέραν των ενεργειών σε διπλωματικό επίπεδο, όπως οι ανωτέρω, την πραγματικότητα αποτυπώνουν τα έργα και οι κινήσεις ως προς την εκμετάλλευση ή όχι του Τεμαχίου 6 και της κυπριακής ΑΟΖ γενικότερα.

Related Articles

Back to top button