Στην Βουλή ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ
- Σάββας Δ. Βλάσσης
Κινητικότητα υπήρξε την εβδομάδα που πέρασε, σχετικά με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ καθώς εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα το διήμερο 24-25 Μαΐου. Οι συναντήσεις επιδιώχθηκαν μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου, ο οποίος σε δύο περιπτώσεις εμφανίσθηκε να λαμβάνει θέση υπέρ ή κατά υποψηφίων επενδυτών, προκαλώντας ερωτήματα. Στις επαφές τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΛΒΟ ανέπτυξαν τις θέσεις τους, έγιναν διευκρινίσεις ενώ εξετάσθηκαν και οι κυβερνητικές προθέσεις.
Στις 3 Μαΐου, μιλώντας στην Βουλή και χωρίς να έχει ερωτηθεί ειδικώς περί του θέματος, ο Π. Καμμένος μίλησε για την υποψηφιότητα της Paramount Group, εταιρεία της Νοτίου Αφρικής, συνδυάζοντάς την με την «απογείωση» της ΕΛΒΟ. Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στον ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, η οποία προβλήθηκε στις 16 Μαΐου, πάλι χωρίς να ερωτηθεί σχετικώς, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι η ΕΛΒΟ δεν πρόκειται να δοθεί σε Γερμανό επενδυτή ο οποίος ενώ έχει καταδικασθεί από γερμανικά δικαστήρια κι έχει καταβάλει αποζημίωση στο γερμανικό Δημόσιο για υπόθεση χρηματισμού σε ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, δεν έχει αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. Η αναφορά «φωτογράφιζε» την περίπτωση της Rheinmetall, για το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD που προμηθεύτηκε ο Ελληνικός Στρατός. Δεδομένου ότι τελικώς η Rheinmetall δεν κατέθεσε πρόταση, ένας τρίτος παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ο Π. Καμμένος κατάφερε να αποκλείσει έναν «ανεπιθύμητο» επενδυτή υπέρ ενός άλλου τον οποίο ανοικτά διαφήμισε…
Όλα αυτά αποτελούν σαφή παρέμβαση προς επηρεασμό του αποτελέσματος του διαγωνισμού, στοιχείο το οποίο είναι φυσικό να προκαλεί ερωτηματικά και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στις επαφές των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΛΒΟ με τα πολιτικά κόμματα. Αποτέλεσμα ήταν να ζητηθεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η σύγκλιση εκτάκτως της μόνιμης επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση της ΕΛΒΟ. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιθυμεί την προσέλκυση επενδύσεων, στην περίπτωση του διαγωνισμού για την ΕΛΒΟ, οι δημόσιες παρεμβάσεις ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την διαγωνιστική διαδικασία. Η εγκυρότητα της οποίας μπορεί στο μέλλον να αμφισβητηθεί και να συρθεί η χώρα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ενώ η ΕΛΒΟ θα οδηγηθεί σε πλήρη αφανισμό.