Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Παρουσίαση Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), σε συνεργασία με το δίκτυο Argo, the Hellenic Network in Brussels, διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την υψηλού προφίλ εκδήλωση «SHAPING THE FUTURE OF HELLENIC DEFENCE INDUSTRY: Empowering Security: Unveiling the Future of Defence with Greek Innovation», που έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του RESIDENCE PALACE στις Βρυξέλλες.

Οι συμμετοχές στην εκδήλωση ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ανώτατοι αξιωματούχοι από τις μόνιμες αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ, τον ASD, άλλους βιομηχανικού συνδέσμους, μεγάλες εταιρείες του χώρου και ειδικούς στην αμυντική τεχνολογία και πολιτική.

Η παρουσία πλήθους κόσμου από το ευρωπαϊκό οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας αποδεικνύει όχι μόνο το γνήσιο ενδιαφέρον για συνεργασία με το εγχώριο τεχνολογικό κεφάλαιο στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αλλά και το σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως κύρια συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση συγκέντρωσε μια σειρά σημαντικών ομιλητών και ειδικών που μοιράστηκαν απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Τελετή Έναρξης, με χαιρετισμούς από:

  • κα Μπακοπούλου Παναγιώτα εκ μέρους του δικτύου ARGO.
  • κ. Αναστάσιο Ροζολή, Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ.
  • κ. Ιωάννη Βράιλα, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ο πρέσβης κ. Βράιλας τόνισε ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια της Ελλάδος και έδωσε έμφαση τόσο στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθεί, όσο και για το ελληνικό κέντρο Καινοτομίας, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια.

Στη συνέχεια, ο κ. Francois Arbault, Διευθυντής – Συντονιστής για την Άμυνα, DG DEFIS/A ανέβηκε στο βήμα και με θέμα «Towards a new European Defence Industrial Strategy to increase Union’s defence readiness», ανέπτυξε τις θέσεις του για μία νέα Ευρωπαϊκή, Βιομηχανική Στρατηγική Άμυνας με φόντο την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ελευθέριος Ανδρεάδης, ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στη συνέχεια, σε ομιλία του με θέμα “EDA industry Engagement”, έθιξε το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στη Βιομηχανία.

Μετέπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Βασίλειος Τσιάμης εκ μέρους της Ernst & Young, ο οποίος με θέμα «Setting the Scene: Greek Defence Industry and the New EU Defence Status», έσπευσε να μιλήσει για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε συνάρτηση με τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο τομέας της Άμυνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με πάνελ ειδικών με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Μιχάλης Κετσελίδης από την Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και διαστήματος.

Τον κ. Κετσελίδη πλαισίωσαν ο κ. Burkard Schmitt, Διευθυντής του τομέα Defence & Security του ASD (Aerospace, Security and Defence Industries Association of Europe), ο κ. Krastio Preslavsky, Υποδιευθυντής του τμήματος DEFIS/A2, ο κ. François-Régis Boulvert, από τον τομέα Ανάπτυξης Διεθνούς Συνεργασίας R&T της NAVAL GROUP.

Έπειτα, ο κ. Julien Hostin, Διευθυντής του τμήματος Βιομηχανικής Συνεργασίας και Αντισταθμιστικών της Naval Group, μίλησε για την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα φρεγατών FDI HN Belharra της Naval Group με τελικό αποδέκτη το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατόπιν, ο κ. Βασίλειος Μπάρκας, Διευθυντής της DEFEA, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και το ρόλο που διαδραματίζει η Διεθνής Έκθεση DEFEA σε αυτό.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλο, Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, και τον Καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανη εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι, εκπροσωπώντας την “Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας” με τον χαρακτηριστικό, διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”, μίλησαν για την πρώτη θεσμοθετημένη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα, η οποία αποτελούσε πάγια θέση του ΣΕΚΠΥ.

Οι εταιρείες

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των Εταιρειών-Μελών του ΣΕΚΠΥ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ειδικότερα, οι B&T COMPOSITES SA, CNC SOLUTIONS, EIGHT BELLS, ETME, FEAC ENGINEERING, HED ENGINEERING, IANUS CONSULTING, iKnowHow S.A., LOGSTAIL, MEVACO, MILTECH, SCYTALYS, SPACE HELLAS SA και AKMON SA έκαναν ένα τεράστιο άλμα εξωστρέφειας αναδεικνύοντας τις τεχνολογικές δυνατότητές τους και την δέσμευσή τους στην καινοτομία, ταυτόχρονα αποδεικνύοντας ότι ο εγχώριος κλάδος Άμυνας δύναται να αποτελέσει κύριος βραχίονας της Ευρωπαϊκής άμυνας.

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση, η οποία έδωσε την ευκαιρία για δυναμικές συζητήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης.

Ο ΣΕΚΠΥ θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Χρυσούς Χορηγούς της εκδήλωσης, NAVAL GROUP και Ernst & Young, για τη συνεισφορά τους σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Αμυντικής Βιομηχανίας (Aerospace, Security and Defense Industries Association of Europe – ASD), το δίκτυο ΑΡΓΩ, καθώς και στη DEFEA – Defense Exhibition Athens για την συνεχή αρωγή τους στις προσπάθειες του Συνδέσμου για ανάπτυξη της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η διεξαγωγή της εκδήλωσης, αξιολογείται ως επιτυχημένη, διότι κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων, τεχνολογιών και μεθοδολογιών από στελέχη ελληνικών εταιρειών υψηλού κύρους, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν ένα ισχυρό networking. 

Επιπλέον, η εκδήλωση αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μια καλή αρχή για ενδυνάμωση του οικοσυστήματος άμυνας και ασφάλειας για την ίδια την Ευρώπη. Μέσω των ειδικών θεματικών παρουσιάστηκαν στο μέτρο του δυνατού όλα εκείνα τα στοιχεία που όντως επαναπροσδιορίζουν την Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Ευχή όλων αυτή η Πρωτοβουλία να ήταν το πρώτο, αλλά όχι το τελευταίο βήμα σε μία νέα προσπάθεια για την ανάταξη της εγχώριας Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλον τον Ελληνισμό.

Η ΣΕΚΠΥ δεσμεύεται σταθερά για την ετήσια καθιέρωση της εκδήλωσης, και εν γένει για την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου της Άμυνας, και ως εκ τούτου, υπόσχεται να παραμείνει σε εγρήγορση προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ούτε χειροβομβίδες… (“από το ράφι”)

Tags

Related Articles

Back to top button
Close