Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Βλήματα όλμων με συλλογές ανεμοπορίας για οπλισμένα drone προσφέρει η κυπριακή CYRIC

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κυπριακή εταιρεία CYRIC, μία από τις φιλοξενούμενες στο Κυπριακό Περίπτερο στην DEFEA 2023, παρουσίασε μεταξύ άλλων προϊόντων της στην κατηγορία των drone, μία ιδιαίτερη αντίληψη οπλικού φορτίου. Στην ουσία, οι άνθρωποι της εταιρείας παρουσίασαν συλλογές ανεμοπορίας με αναδιπλούμενες πτέρυγες, στις οποίες προσαρμόζονται βλήματα όλμου 60 και 81 mm, ώστε αντί αυτά να πέφτουν απλώς καθέτως, να ανεμοπορούν και να προσβάλουν στόχους που βρίσκονται σε μία απόσταση από την θέση αφέσεως του drone.

Οι συλλογές Dragonflyer-60 και Dragonflyer-81 δέχονται αντιστοίχως βλήμα όλμου 60 και 81 mm και διακρίνονται από μέγιστο βάρος φορτίου 4 και 5,5 κιλών. Το βάρος του βλήματος 60 mm είναι 1,2-1,6 κιλά και του βλήματος 81 mm κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4 κιλά. Το εκπέτασμα των ανεπτυγμένων πτερυγίων, ανέρχεται σε 1,1 μέτρο και 81 εκ. αντιστοίχως. Η ταχύτητα που αναπτύσσεται κατά την ανεμοπορία είναι 162 και 195 χ.α.ώ. αντιστοίχως ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι η επίδοση της αποστάσεως που μπορεί να διανύσει η κάθε συλλογή με το φορτίο της.

Η απόσταση που διανύεται, εξαρτάται από το ύψος αφέσεως στο οποίο θα βρίσκεται το drone. Έτσι από ύψος 500, 1.000 και 3.000 μέτρων, η συλλογή Dragonflyer-60 μπορεί να διανύσει 1.900, 4.500 και 14.500 μέτρα αντιστοίχως. Αντιστοίχως, για τα ίδια ύψη αφέσεως, η Dragonflyer-81 επιτυγχάνει διάνυση αποστάσεως 1.000, 2.000 και 6.000 μέτρων!

(© ΣΔΒ 2023)

Τέτοιας τάξεως αποστάσεις, εξασφαλίζουν ότι το drone μπορεί να αφήσει τον φερόμενο οπλισμό, ευρισκόμενο το ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, εκτός ακτίνας των φορητών συστημάτων παρεμβολών που έχουν εμφανιστεί για χειροκίνητο χειρισμό από τους στρατιώτες.

Η συλλογή ανεμοπορίας, λαμβάνει τις συντεταγμένες του στόχου από τον επίγειο σταθμό ελέγχου του drone και αυτομάτως υπολογίζει την συντομότερη και καταλληλότερη πορεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Οι τελευταίες φυσικά, επηρεάζουν σοβαρά την συλλογή με το οπλικό φορτίο, κατά την πτώση – πτήση προς τον στόχο.

Στο περίπτερο της εταιρείας υπήρχε το drone τύπου Goliath με 6 στροφεία, βάρος 18 κιλά (με συσσωρευτή), μέγιστο βάρος απογειώσεως 33 κιλά, ικανό για ανάπτυξη ταχύτητος 13 μέτρων/ δευτερόλεπτο. Η αυτονομία του Goliath ανέρχεται σε 58 λεπτά, όταν φέρει φορτίο 5 κιλών και 30 λεπτά για τριπλάσιο φορτίο 15 κιλών. Το drone διακρίνεται από σύστημα ανθεκτικό σε παρεμβολές.

Στις διαμορφώσεις που προσφέρει η CYRIC, το Goliath μπορεί να φορτωθεί με 4 συλλογές Dragonflyer-60 και 2 Dragonflyer-81. Φυσικά, το οπλικό φορτίο μπορεί να προσαρμοστεί από την εταιρεία και σε άλλους τύπους drone, που ενδεχομένως χρησιμοποιεί ο πελάτης.

H CYRIC ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο προ τριετίας και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι με τις δυνάμεις της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Εθνικής Φρουράς, με την οποία συνεργάζεται ήδη.

Κύπρος: Επιτυχείς βολές βλήματων AKERON MP στο πλαίσιο του έργου LynkEUs

Tags

Related Articles

Back to top button
Close