Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Έναρξη διαδικασίας για συγκρότηση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα

Επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας νέας ναυτικής βάσης για ελλιμενισμό πλοίων του τουρκικού Ναυτικού στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Safak» η οποία θεωρείται ότι είναι προσκείμενη κομματικά στην παράταξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται στο στάδιο επίσημου αιτήματος το οποίο υποβλήθηκε από την πλευρά του τουρκικού Ναυτικού προς το αρμόδιο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σκοπός είναι η ανεύρεση μιας κατάλληλης γεωγραφικής τοποθεσίας όπου θα εξυπηρετεί τόσο επιχειρησιακά όσο και λειτουργικά τις τουρκικές ανάγκες. Σε μια τέτοια περίπτωση το τουρκικό Ναυτικό θα αποκτήσει ένα επιπλέον «πάτημα» στη Ν.Α Μεσόγειο, αφού θα έχει πλέον τη δυνατότητα μακροχρόνιας παραμονής μονάδων επιφανείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν θα απαιτείται η εξόρμηση από βάσεις στις τούρκικες ακτές

Η κίνηση αυτή έχει πλέον υψηλές πιθανότητες να υλοποιηθεί έπειτα και από πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δείξει την «παραμικρή αδυναμία» ενώ εκτός του αμυντικού τομέα, θα πρέπει να καταστεί εξίσου ισχυρή στους τομείς της διπλωματίας, της οικονομίας, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου προς μια εμμονική ρητορική, σύμφωνα με την οποία η χώρα του, δέχεται «επίθεση» και για το λόγο αυτό θα πρέπει να «αμυνθεί». Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για πιθανές αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που ενδέχεται να δρομολογηθούν στο εγγύς μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση μια βάση του τουρκικού Ναυτικού στα κατεχόμενα, θα διαταράξει τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς μεγάλα αποθέματα υδογονανθράκων και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, θα επιχειρηθεί να τεθούν που την «προστασία» της Άγκυρας.

Ήδη υπάρχει το προηγούμενο εκδίωξης ενός πλοίου γεωτρήσεων ιταλικών συμφερόντων το οποίο έπλεε τον περασμένο Φεβρουάριο ανοιχτά της Κύπρου και απειλήθηκε με βύθιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, αν δεν εγκατέλειπε άμεσα την περιοχή. Αυτή τη στιγμή πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων χωρών, πλέουν στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α Μεσογείου προκειμένου να εξασφαλιστεί η διεθνής νομιμότητα αλλά ουδείς θα επιθυμούσε μια περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του τουρκικού Ναυτικού.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close