Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ουάσιγκτον: δεν αλλάζει η απόφαση για Τουρκία και F-35

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η διοίκηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να ακυρώσει την απαγόρευση αγοράς του F-35 από την Τουρκία, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου στις 5 Φεβρουαρίου.

Επρόκειτο για τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμύνης John Kirby, ο οποίος μίλησε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το S-400 είναι ασύμβατο με το F-35 και η Τουρκία έχει αποκλειστεί από αυτό το πρόγραμμα. Καλούμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400“, ήταν τα ακριβή λόγια του εκπροσώπου.

H Tουρκία είχε πολλαπλές ευκαιρίες κατά την τελευταία δεκαετία να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείας αλλά προτίμησε να προμηθευτεί το S-400 που παρέχει στην Ρωσία, πρόσοδα, πρόσβαση και επιρροή“, συμπλήρωσε ο Kirby. Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέρριψε την τουρκική θέση ότι η άρνηση των ΗΠΑ να πωλήσουν Patriot, ήταν η αιτία για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε αναλύσει, οι ΗΠΑ απλώς δεν εδέχοντο την πώληση Patriot με παραχώρηση τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Η τουρκική θέση συνιστά ψευδοεπιχείρημα, επειδή ούτε με την προμήθεια του συστήματος S-400 εξασφάλισε τεχνογνωσία από την Ρωσία, καθώς και η Μόσχα ήταν αντίθετη προς κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, οι τουρκικές εταιρείες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, θα συνεχίσουν την κατασκευή και παροχή απαρτίων στην κατασκευάστρια Lockheed Martin μέχρι το 2022. 

8 F-35 LRIP 14 της Τουρκίας “αγοράζουν” οι ΗΠΑ – Άγνωστο το μέλλον των 22 προηγουμένων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close