Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Το SRS 1C SARISA της ελληνικής SAS Technology στο Πυροσβεστικό Σώμα

Rheinmetall Lynx

Η εταιρεία LATSCO Shipping Limited, με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθητοποιούμενη από τις προσπάθειες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση του κύματος πυρκαγιών, που αντιμετώπισε η χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, αποφάσισε να σταθεί αρωγός πραγματοποιώντας δωρεά εξοπλισμού στο ΠΣ. Στα πλαίσια της προσφοράς αυτής, ζητήθηκε από το ΠΣ να προδιαγράψει τις απαιτήσεις του και σε μη επανδρωμένα μέσα.

Μεταξύ του εξοπλισμού που ζητήθηκε από το ΠΣ, περιλαμβανόταν και ειδική απαίτηση για την προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων τύπου SARISA, που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία SAS Technology του ομίλου Spirit World Group. Κάθε σύστημα, αποτελείται από το εναέριο όχημα και ένα σταθμό εδάφους τύπου MPGS-S3.

Η αιτηθείσα διαμόρφωση SRS-1C (Cargo) έχει ως κύρια αποστολή την μεταφορά φορτίου (Cargo Drone) έχει όμως την δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλο εύρος διαφορετικού τύπου αποστολών, όπως κατάσβεση  μικροεστιών κατά την πολύ αρχική φάση τους σε δύσβατα μέρη, ή την τελική καταστολή τους μετά την φωτιά, για αποφυγή αναζωπυρώσεων. Η ειδική αυτή λειτουργία εξελίσσεται από την SAS Technology πιλοτικά σε συνεργασία με το ΠΣ και η SARISA είναι το πρώτο αερόχημα που ενσωματώνει μια τέτοια λειτουργία.

Το σύστημα SARISA παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην DEFEA 2021 και στην σχεδίασή του έχουν ληφθεί υπόψη επιχειρησιακές απαιτήσεις τόσο του ΠΣ όσο και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, φορείς στους οποίους είχε παρουσιαστεί όταν βρισκόταν ακόμη στο στάδιο αρχικής σχεδίασης.

Σε υλοποίηση της ανωτέρω ανάγκης του ΠΣ, η εταιρεία LATSCO Shipping Ltd συνήψε σχετική σύμβαση προμήθειας με την SAS Technology. Στα πλαίσια υπογραφής της σύμβασης αυτής, ο CEO της LATSCO Shipping Ltd κ. Γεώργιος Μαργαρώνης δήλωσε: «Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην δριμείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έζησε η χώρα μας, με τις πρωτοφανούς έντασης και έκτασης δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η εταιρεία μας δηλώνει την έμπρακτη συμπαράστασή της στην πολιτεία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας μάλιστα, που κάποια από τα συστήματα τεχνολογικής αιχμής που ζητήθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από μια ελληνική εταιρεία, την SAS Technology».

Ο Προέδρος  και Διευθύνων Σύμβουλος της SAS Technology και του ομίλου Spirit World Group κ. Μιχάλης Σπυριδάκος δήλωσε σχετικώς: «Είναι μια ιδιαίτερη τιμή για εμάς που το μη επανδρωμένο σύστημα SARISA το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την εταιρεία μας, επελέγη ειδικά από το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αναγνωρίζοντας τις ειδικές και πρωτοποριακές δυνατότητές του. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εταιρεία LATSCO Shipping Ltd, τόσο για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, όσο και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαδικασιών της σχετικής σύμβασης. Υποσχόμαστε να σταθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης σας και να παραδώσουμε μέσα στους συμβατικούς χρόνους, αξιόλογα συστήματα που θα διευκολύνουν το έργο και θα αυξήσουν τις δυνατότητες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».

SARISA SRS-1A Αεροπορικής Υποστηρίξεως από την ελληνική SAS Technologies

Tags

Related Articles

Back to top button
Close