Το “025” στην ΕΑΒ συμπλήρωσε την τετράδα των “kitproof”
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τέσσερα συνολικώς F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβαθμίσεως σε F-16V Block 72. Στις 6 Ιουλίου κατέφθασε το “025”, ένα F-16D Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας “Τίγρης”, οπότε σε εργασίες υποβάλλονται δύο μονοθέσια και δύο διθέσια αεροσκάφη, δύο εκδόσεως Block 52+ και δύο Block 52+ Advanced, που αποτελούν τα λεγόμενα αεροσκάφη “kitproof”, βάσει των οποίων θα εκτελεσθούν οι εργασίες στα υπόλοιπα. Ένα πέμπτο αεροσκάφος, το πρώτο που υποβλήθηκε σε εργασίες, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, για να αποτελέσει το πρωτότυπο δοκιμών.
Οι εργασίες του προγράμματος F-16V εξελίσσονται ομαλά.
Στο μεταξύ, στις 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πορεία της ΕΑΒ. Σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για την σύσκεψη από το γραφείο του πρωθυπουργού, ανέφερε:
Η πορεία και οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο της εταιρίας υπό τη νέα διοίκηση και εξετάστηκε η υλοποίηση νέων προγραμμάτων.
Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με στόχο την ταχύτατη στροφή της σε κερδοφορία και συνεχίζει να ενισχύει το εργατικό δυναμικό της με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν προσληφθεί συνολικά 700 νέοι εργαζόμενοι. Παράλληλα η εταιρία διευρύνει τις δραστηριότητές της στην αεροπορική βιομηχανία και δίνει έμφαση στην Έρευνα και Ανάπτυξη και στο σχεδιασμό νέων προϊόντων.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα προγράμματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο F-16 Viper και των C-130 που αποδίδονται στην Πολεμική Aεροπορία και τα οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη το πρώτο F-16 Viper έχει αναχωρήσει τον Φεβρουάριο για τις ΗΠΑ για δοκιμές και πιστοποίηση ενώ το πρώτο C-130 έχει παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία.
Επίσης προχωράει το πρόγραμμα των αεροσκαφών P-3 Orion (αεροναυτικής συνεργασίας), τα οποία θα αποδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ κανονικά συνεχίζονται και τα προγράμματα αεροκατασκευών F-16 και C-130 για τη Lockheed Martin.
Παράλληλα η ΕΑΒ στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει στα προγράμματα απόδοσης αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία, έχει παραδώσει ήδη 6 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη Canadair απαραίτητα για την πυροπροστασία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια αποδίδεται στην ΠΑ τόσο μεγάλος αριθμός, επιχειρησιακά έτοιμων και συντηρημένων, πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος της ΕΑΒ Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας.
Εκ των ανωτέρω, μπορούμε να συγκρατήσουμε την αναφορά σε προσπάθεια διευρύνσεως των δραστηριοτήτων της ΕΑΒ στην αεροπορική βιομηχανία και την απόδοση εμφάσεως στην Έρευνα & Ανάπτυξη όπως και στην σχεδίαση νέων προϊόντων.
Την επομένη 10 Ιουλίου, εκ της πλευράς του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη δήλωση:
Η κοροϊδία με την αμυντική βιομηχανία συνεχίζεται
Χθεσινό δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου σχετικά με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και γίνεται λόγος για 700 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2021.
Από το Σεπτέμβριο του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε την αγορά των Ραφάλ είχε επίσης υποσχεθεί την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Αντί για αυτό συνεχίστηκε η απραξία και υπονόμευση της αμυντικής βιομηχανίας.
Σε ότι αφορά την ΕΑΒ, ενώ εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστές οι ανάγκες και απαιτήσεις των προγραμμάτων των F-16 και των υπολοίπων έργων, παρόλα αυτά δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Ακόμη και αυτές που τώρα αναγγέλλονται με εξαιρετική καθυστέρηση είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2021, ενώ δεν αναφέρεται καν εάν θα είναι εξειδικευμένου προσωπικού, μόνιμες ή ορισμένου χρόνου. Είναι επίσης γνωστό ότι για να ενταχθούν οι νεοπροσληφθέντες στην παραγωγική διαδικασία απαιτείται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν. Συνεπώς η μέχρι σήμερα καθυστέρηση συνιστά διπλή, εγκληματική παράλειψη, ενώ πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στον κίνδυνο η εταιρεία Lockheed Martin να εγκαταλείψει μέρος της σύμβασης παραγωγής μερών του F-16 με δυσμενέστατες οικονομικές και βιομηχανικές συνέπειες για τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΑΒ.
Το “επίτευγμα” της παράδοσης 6 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, που στο Δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός των τελευταίων ετών, είναι στην πραγματικότητα ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστικών τέτοιων αεροσκαφών (CL 215 & CL 415) που απέδιδε διαχρονικά η ΕΑΒ.
Επίσης ενώ στο δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου αποδίδεται “ιδιαίτερη σημασία” στο πρόγραμμα των C-130, την ίδια στιγμή, έχει ήδη επιβεβαιωθεί και ετοιμάζεται η απευθείας ανάθεση της συντήρησης 3 αεροσκαφών C-130 σε ισραηλινή εταιρεία που ΔΕΝ διαθέτει πιστοποίηση από την Lockheed Martin ενώ η ΕΑΒ διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και την τεχνογνωσία και απαξιώνεται. Απ ευθείας ανάθεση συντήρησης C-130 σε ξένη εταιρεία δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ΕΑΒ!
Το πιο σοβαρό είναι ότι υπάρχει γενικευμένη πολιτική απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας, που υπονομεύει συνολικά και ίσως με μη αναστρέψιμο τρόπο, την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να διαφεύγει από τους “άριστους” του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Μήπως έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους ή απλά τους έχει ξεφύγει η κατάσταση;
Στην ΙΑΙ η συντήρηση των C-130 αλλά στις εγκαταστάσεις της… ΕΑΒ σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση