Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Προβλήματα στην ΕΑΒ εμποδίζουν την υλοποίηση της αναβαθμίσεως των F-16

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την διαπίστωση ενός σοβαρού προβλήματος στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, που επηρεάζει την εκτέλεση του προγράμματος αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16, χωρίς να έχει φανεί η παραμικρή ένδειξη ενασχολήσεως της διοικήσεως με αυτό. Πιο συγκεκριμένα, σε ελέγχους εκπροσώπων της Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια από πλευράς προδιαγραφών, διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα υπόστεγα στα οποία θα φιλοξενηθούν τα αεροσκάφη έχουν σοβαρό πρόβλημα στεγανότητος – μονώσεως στην οροφή, με αποτέλεσμα να εισέρχεται βροχή.

Το πρόβλημα είναι γενικότερο και ανακλά το μικρό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από την διοίκηση που ανέλαβε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για στοιχειώδη συντήρηση των κτιριακών υποδομών. Το αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή να υπάρχουν εκτός λειτουργίας από ολόκληρα συγκροτήματα τουαλετών κτιρίων, μέχρι το γενικό πρόβλημα της στεγανότητος των εγκαταστάσεων. Η μόνη παρέμβαση που έγινε προ καιρού, αφορούσε την εκτέλεση εργασιών μονώσεως του υποστέγου 51 που φιλοξενεί τα συνεργεία Ηλεκτρονικών.

Η κατάσταση αδιαφορίας ανακλά πλήρως στην αντίληψη της νέας κυβερνήσεως που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουλίου, δεδομένου ότι όχι μόνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει ότι τον πρώτο λόγο από πλευράς αρμοδιότητος στην Αμυντική Βιομηχανία θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ακόμη και μετά από αυτό, να εκκρεμεί η αλλαγή διοικήσεως στην ΕΑΒ και άλλες κρατικές εταιρείες του χώρου. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο εν αναμονή παραδόσεως καθηκόντων, επί μήνες οι υφιστάμενες διοικήσεις να μην πράττουν ο,τιδήποτε.

Το παράδοξο είναι ότι ειδικώς για την ΕΑΒ, από πλευράς ΝΔ υπήρχε πλήρες σχέδιο ενεργειών από τον Τομέα Άμυνας, προκειμένου να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, όπως και με το σύνολο της Αμυντικής Βιομηχανίας. Το αποτέλεσμα της “διαμάχης” για τον έλεγχο της Αμυντικής Βιομηχανίας, δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο υπουργείο -είτε το ΥΠΕΘΑ, είτε το Ανάπτυξης & Επενδύσεως- είχε αναλάβει την αρμοδιότητα, θα είχαν ενεργήσει άμεσα, αρχής γενομένης από τον ορισμό νέας διοικήσεως. Όπως είναι όμως διαχρονικώς διαπιστωμένο, οι “ρυθμοί” του Υπουργείου Οικονομίας είναι… κάπως διαφορετικοί ενώ η αδυναμία από την πλευρά του Χρήστου Σταϊκούρα να επιλέξει ακόμη Διευθύνοντα Σύμβουλο έστω και για μία από τις εταιρείες του χώρου, δείχνει την πλήρη “διαφορά φάσεως” για έναν τομέα, που σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για μια χώρα.

Για την εκτέλεση των εργασιών μονώσεως των εγκαταστάσεων, απαιτείται δαπάνη ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου. Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας δείχνουν ότι το 2020 τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν από πλευράς τάξεως μεγεθών, στο ίδιο περίπου ύψος με το κόστος μισθοδοσίας των 1.500 περίπου εργαζομένων…

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close