Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τι “έμαθε” ο Σταϊκούρας στην ΕΑΒ;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΕΑΒ, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος ΔΣ Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Παπακώστας.

Κατά την επίσκεψη, έγινε γενική παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των προοπτικών της εταιρείας, ενώ στην ξενάγηση που ακολούθησε έγινε ενημέρωση για τα εν εξελίξει προγράμματα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο υπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε τη σταθερή θέση του Υπουργείου για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της ΕΑΒ ως βασικού πυλώνα στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και  την οικονομία της χώρας.

Αυτά άνεφερε το τυπικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την εταιρεία.

Εμείς θα σχολιάσουμε μόνο ότι θέλουμε να πιστεύουμε πως στην επίσκεψη αναδείχθηκε μια από τις μεγάλες αδυναμίες που ταλαιπωρούν την ΕΑΒ, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η εταιρεία δεσμεύεται από τον νόμο περί δημοσίων προμηθειών. Δηλαδή η ΕΑΒ για να αγοράσει αναλώσιμα και ανταλλακτικά (έλικες, gear boxes κ.λπ.) πρέπει να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς διαδικασία με αυτήν που θα ακολουθήσει ένας Δήμος για να αγοράσει επί παραδείγματι έπιπλα γραφείου και κλιματιστικά: πρωτογενές αίτημα, εγκρίσεις, διαγωνισμοί δημοσίου, ενίοτε ενστάσεις και άγονοι διαγωνισμοί κ.ο.κ.

Ακόμα και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν μια οποιαδήποτε βιομηχανία να λειτουργεί υπ’ αυτό το καθεστώς. Το πλαίσιο δημοσίων προμηθειών δεν είναι συμβατό με την λειτουργία μιας βιομηχανίας, τόσο απλά! Γι’ αυτό όμως υπεύθυνος δεν είναι η ΕΑΒ αλλά ο νομοθέτης, άρα η πολιτεία, άρα οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα! Θα αλλάξει λοιπόν η κυβέρνηση το καθεστώς λειτουργίας της ΕΑΒ ώστε να καταστεί δυνατό αυτή να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο ανωνύμων εταιρειών;

Επιχείρηση δυσφημήσεως της ΕΑΒ; Τι συμβαίνει με το “περιστατικό” του κινητήρα και τα C-130;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close