Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τί αφορά η νέα σύμβαση ανταλλακτικών για τα NH90

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανακοίνωσή της, η ΓΔΑΕΕ γνωστοποίησε ότι στις 24 Νοεμβρίου “υπεγράφη με την εταιρεία ΝΗ Industries, η Σύμβαση 006A/2022 για την Προμήθεια Ανταλλακτικών Ελικοπτέρων ΝΗ90″.

Η εξέλιξη δεν συνιστά κάτι δραστικό εν σχέσει με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της υποστηρίξεως των ελικοπτέρων NH90 της Αεροπορίας Στρατού, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακώς η επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα σε αξιοπρεπή επίπεδα. Πρόκειται για συνέχεια του διαγωνισμού 06/2020 (Επαναληπτικός 09/2018) προϋπολογισμού ύψους 5 εκατ. € για τον οποίο από τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 έχει ορισθεί ως προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία NH Industries, προς σύναψη συμβάσεως διετούς διαρκείας.

Η Σύμβαση 006Α/2022 που υπεγράφη τώρα, αφορά την προμήθεια κάποιων ειδών ανταλλακτικών που αντικαθιστούν άλλα που περιελάμβανε η Σύμβαση 06/2020 και τα οποία η κατασκευάστρια κοινοπραξία γνωστοποίησε ότι έχουν χαρακτηρισθεί πλέον παρωχημένα (obsolete). Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι δεν επέρχεται κάποια δραστική διαφοροποίηση ως προς το καθεστώς τεχνικής υποστηρίξεως των NH90, αφού η σύμβαση είναι διετούς διαρκείας μόνο και μικρού ύψους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει ανταλλακτικά σε μεγάλα υποσυγκροτήματα του ελικοπτέρου. Διευκρινίζεται ότι στην παρούσα φάση, εξασφαλίζονται ορισμένες ποσότητες ανταλλακτικών από μικρά ποσά τα οποία συνοδεύουν την παράδοση κάθε ελικοπτέρου. Ωστόσο, ο δείκτης διαθεσιμότητος δεν μπορεί με τέτοιες πρακτικές να βελτιωθεί σοβαρά.

Σε καμμία περίπτωση όμως, δεν επιλύεται το πρόβλημα και δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, εάν δεν ανατεθεί σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) του τύπου. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική σύμβαση ύψους 50 εκατ. €, έχει ενεργοποιηθεί – εγκριθεί από την Βουλή από τις 14 Οκτωβρίου 2021.

Η ενημέρωση των Αμερικανών για την προμήθεια CH-47F και αναβάθμιση CH-47D

Tags

Related Articles

Back to top button
Close