Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα σενάρια που ασκήθηκαν οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης της SWIFT RESPONSE 23 στην Ελλάδα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διάστημα 7-20 Μαΐου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων SWIFT RESPONSE 23 (SR 23). Επρόκειτο για μία από τις τρεις ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διακλαδικής Πολυεθνικής Άσκησης ευρείας κλίμακας (Large Scale Global Exercise – LSGE) DEFENDER EUROPE 23 (DE 23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (United States Army Europe and Africa – USAREUR-AF), ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα επιχειρήσεων στην Βόρεια Ευρώπη, στον Καύκασο, στην Ουκρανία και στην Αφρική.

Μέρος της SR23 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το διάστημα 11-20 Μαΐου, με επιμέρους ασκήσεις στις οποίες κυριάρχησαν σενάρια καταλήψεως αεροδρομίων, τυπική αποστολή των Δυνάμεων Ταχείας Αντιδράσεως.

Από τις συμμαχικές Δυνάμεις Ταχείας Αντιδράσεως που ασκήθηκαν στην Ελλάδα, συμμετείχαν:

  • Στοιχεία της 173ης Ομάδας Μάχης Ταξιαρχίας Πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ, όπως το 1ο Τάγμα του 503ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και του Τάγματος Υποστηρίξεως Ταξιαρχίας.
  • Στοιχεία της 11ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου (11 Luchtmobiele Brigade) του Ολλανδικού Στρατού που υπάγεται στην Μεραρχία Ταχέων Δυνάμεων (Division Schnelle Kräfte). Η 11η LB, δυνάμεως 2.000 ανδρών, είναι ικανή για παγκόσμια ανάπτυξη σε χρόνο 7-20 ημερών. Όταν επιχειρεί από κοινού με την Διοίκηση Άμυνας Ελικοπτέρων και την 336 Μοίρα Μεταφορών της Ολλανδικής Βασιλικής Αεροπορίας, σχηματίζουν την 11η Ταξιαρχία Αεροπορικού Ελιγμού. Από την πλευρά της, η DSK είναι Σχηματισμός με μεικτό Επιτελείο Ολλανδών και Γερμανών ενώ δυνάμεις συνεισφέρουν οι δύο χώρες από κοινού. 

Το πρώτο σενάριο στην Ελλάδα, εκτελέστηκε νυκτερινές ώρες της 12ης Μαΐου, στο πλαίσιο της “Ημέρας Παρατηρητών” (Observation Day). Επρόκειτο για την 1η Φάση της SR23 και αφορούσε αεραποβατική επιχείρηση σε Ζώνη Ρίψεως στο Ανθόφυτο Κιλκίς με προσωπικό και μέσα από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το σενάριο 4 μαχητικά F-16 εξασφάλισαν τοπική αεροπορική υπεροχή κι εν συνεχεία ζεύγος αεροσκαφών A-10 της Αεροπορίας των ΗΠΑ εκτέλεσε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης. Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί εκτέλεση άλματος ελευθέρας πτώσεως για διείσδυση Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΤΑ και Ολλανδών Ανιχνευτών. Αυτοί προέβησαν σε τερματική καθοδήγηση πυρών με JTAC κι εν συνεχεία στην σήμανση της ΖΡ για τα ερχόμενα αεροπλάνα.

Εν συνεχεία, μεταγωγικά αεροσκάφη ανέλαβαν την ρίψη εφοδίων σε παλεταρισμένη μορφή (CDS) και της αερομεταφερόμενης δύναμης. Συμμετείχαν ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και από τις ΗΠΑ ένα C-130J και 4 C-17. Από το ελληνικό C-130 έπεσαν 60 άνδρες της 2ας ΜΑΛ που δημιούργησαν το αεροπρογεφύρωμα και σε δεύτερο χρόνο ακολούθησε η υποδοχή ενισχύσεων από την δεύτερη έξοδο αεροσκαφών. Αυτά ήταν τα C-17 που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, μεταφέροντας 143 Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές και 128 Ολλανδούς.

Την επομένη ημέρα 13 Μαΐου, σειρά είχε σενάριο αεροκίνητης επιχειρήσεως για κατάληψη αεροδρομίου. Ως Αντικειμενικός Σκοπός είχε τεθεί η αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στην Λάρισα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερα Chinook του Ελληνικού Στρατού και των Αμερικανών, συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Στην αεροκίνητη επιχείρηση συμμετείχαν οι ίδιες δυνάμεις που ασκήθηκαν την προηγουμένη, δηλαδή Αμερικανοί, Ολλανδοί και Έλληνες αλεξιπτωτιστές. Προηγήθηκαν και εδώ οι άνδρες του ΕΤΑ και οι Ολλανδοί Ανιχνευτές που εκτέλεσαν Επιτήρηση – Αναγνώριση και τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροπλάνα.

Στο πλαίσιο της 2ης Φάσεως της SR23, τις νυκτερινές ώρες της 16ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση στην Σκύρο, με την συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Η συνεκπαίδευση αφορούσε διακλαδική επιχείρηση με Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ) την ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου, στο πλαίσιο Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action).

Την προηγουμένη, Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΤΑ πραγματοποίησε νυκτερινό άλμα ελευθέρας πτώσεως και διείσδυσε στην νήσο, με σκοπό την εγκατάσταση παρατηρητηρίων και την συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο αποστολής Ειδικής Αναγνωρίσεως (Special Reconnaissance). Ο ΑΝΣΚ τέθηκε υπό επιτήρηση και μέσω σύγχρονων μέσων επικοινωνιών υπήρχε απευθείας μετάδοση δεδομένων – πληροφοριών στο Στρατηγείο.

Παράλληλα, με δύο ΣΑΠ-ΤΜ τύπου Mk V μεταφέρθηκαν Ομάδα Ανορθοδόξου Πολέμου του ΤΝΕΕ, μαζί με ομάδα Ολλανδών Ανιχνευτών, που αποβιβάστηκαν στην νήσο. Η μετάβαση από την περιοχή Μαγνησίας στην Σκύρο με τα Mk V ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους Ολλανδούς, που δεν είναι εθισμένοι σε επιχειρήσεις στο υγρό στοιχείο. Η δύναμη αυτή, εξερχόμενη στην νήσο, πραγματοποίησε Άμεση Επιθετική Ενέργεια στο αεροδρόμιο, ενέργεια η οποία υποστηρίχθηκε από ζεύγος μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε ρόλο απεικονίσεως της εχθρικής δυνάμεως (OPFOR) συμμετείχε προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στην όλη επιχείρηση υπήρχε κάλυψη από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper της Αεροπορίας των ΗΠΑ που εξόρμησε από την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Επιπλέον, δύο αμερικανικά ελικόπτερα HH-60 Black Hawk συμμετείχαν σε ρόλο εκκενώσεως απωλειών μάχης (MEDEVAC).

Με την κατάληψη του αεροδρομίου, δύο αεροσκάφη τακτικών μεταφορών A-400 της Γερμανικής Αεροπορίας που απογειώθηκαν από την Λάρισα, προσγειώθηκαν και αποβίβασαν δύναμη λόχου (90 άνδρες) Ολλανδών αλεξιπτωτιστών, ως ακολουθούσες δυνάμεις (Follow On Forces).

Το πρόγραμμα προέβλεπε την πραγματοποίηση άλλων δύο ενεργειών, την νύκτα 18/19 Μαΐου. Αυτές επρόκειτο να γίνουν στην Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα κατάληψη του αεροδρομίου Χρυσούπολης Καβάλας με αεροκίνητη ενέργεια (ελικόπτερα Chinook) και αμέσως μετά, αφού προηγείτο αποστολή Αναγνωρίσεως, θα ακολουθούσει Άμεση Επιθετική Ενέργεια (επίσης με αεροκίνητο ελιγμό) στις εγκαταστάσεις του πρώην ραδιοφωνικού σταθμού “Φωνή της Αμερικής”, στο Δασοχώρι Ξάνθης.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν την πτήση των ελικοπτέρων, όπως και του MQ-9, οι αποστολές αυτές δεν εκτελέστηκαν. Σημειώνεται ότι τα πληρώματα Chinook της 12ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού Μάχης (12η CAB) του Στρατού των ΗΠΑ, δεν είναι εκπαιδευμένα για πτήσεις άνωθεν θαλάσσης, οπότε οι συγκεκριμένες ενέργειες επρόκειτο να αναληφθούν από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Με την ολοκλήρωση της SWIFT RESPONSE 23, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε στις 23 Μαΐου απολογιστική ενημέρωση με το παρακάτω δελτίο Τύπου:

Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «SWIFT RESPONSE 23».

Από την Κυριακή 07 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR 23), στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η SR 23 αποτελεί μέρος της Διακλαδικής Πολυεθνικής Άσκησης ευρείας κλίμακας (Large Scale Global Exersice – LSGE) «DEFENDER EUROPE 23» (DE 23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (United States Army Europe and Africa – USAREUR-AF), ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα επιχειρήσεων στην Βόρεια Ευρώπη, στον Καύκασο, στην Ουκρανία και στην Αφρική.

Η SR 23 διεξήχθη σε 3 περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία). Στην Ελληνική επικράτεια, βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη Αεροδρομίων στην Χώρα, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανάλογη επιχείρηση στην Σκύρο (πατήστε εδώ), καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς, όπου έλαβε χώρα και η Observation Day της Άσκησης (πατήστε εδώ).

Στην SR 23 που διεξήχθη στην Χώρα μας συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64A/D, NH-90 και CH-47D.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, Μεταγωγικά Αεροσκάφη (Α/Φ) C-130 και C-27, καθώς και μαχητικά Α/Φ F-4, F-16 Block 50 και Block 52+ Advanced.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
  • Από την ΔΕΠ, 1 Ε/Π NH-90 και 2 CH-47 από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), 2 Λόχοι Πεζοναυτών (ΠΖΝ) της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, 1 Λόχος Αλεξιπτωτιστών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2ας ΜΑΛ), 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), 5 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και 2 Αξιωματικοί Σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της SR 23 και στην βάση υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα η Άσκηση «ΝΙΚΕ 23» που αφορούσε στην μεταστάθμευση Ε/Π της 12th Combat Aviation Brigade (CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ. Κατά την διάρκειά της, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ με την 12th CAB, με επιστέγασμα την εκτέλεση βολής Ε/Π AH-64 με Κατευθυνόμενα Βλήματα (Κ/Β) HELLFIRE στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Η διεξαγωγή της «SWIFT RESPONSE 23» στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 23» καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Συμμαχία.

Τέλος, την Παρασκευή 12 και την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στην Κομοτηνή και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν και μουσικές εκδηλώσεις από την μπάντα της USAREUR-AF (USAREUR-AF Band and Chorus) με την συνδρομή της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ και Δ΄ Σώματος Στρατού.

Related Articles

Back to top button