Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τα 500 εκατ. $ έφτασαν οι αναθέσεις έργου στην IDE από συμβάσεις για συστήματα Patriot

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενέκρινε την πιθανή Στρατιωτική Πώληση Αλλοδαπής (FMS) αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στο Μπαχρέιν. Η δυνητική αξία της συμβάσεως υπολογίζεται σε 2,5 δισ. $, περιλαμβάνοντας 60 πυραύλους PAC-3 MSE, 36 MIM-104E GEM, 9 μονάδες πυρός Μ903, 2 συστήματα ραντάρ AN/MPQ-65, σταθμούς ελέγχου και άλλο σχετικό εξοπλισμό.

Εάν υλοποιηθεί η σύμβαση, το Μπαχρέιν θα καταστεί η 16η χώρα που έχει επιλέξει το Patriot, με τουλάχιστον άλλες 3-4 υποψήφιες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Τα τελευταία έτη η Raytheon έχει εξασφαλίσει συμβάσεις συνολικού ύψους 18 δισ. $ για προμήθειες του συστήματος από χώρες μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Αυτό όμως που έχει σημασία για την Ελλάδα, είναι ότι από την νέα σύμβαση για το Μπαχρέιν, αναμένεται να αναθέσει έργο η Raytheon στην ελληνική INTRACOM Defense Electronics (IDE). Η ελληνική εταιρεία είναι ένας από τους υποκατασκευαστές του Patriot, χάρη στις πρόνοιες της Συμβάσεως ΑΩ που είχε υπογραφεί με την σχετική σύμβαση προμήθειας συστημάτων για την Πολεμική Αεροπορία το 1998.

Το εντυπωσιακό, που δεν καταγράφεται συνήθως, είναι ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας με την Raytheon, η IDE έχει αναλάβει την τελευταία δεκαετία από αυτήν διαδοχικές συμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. $ περίπου! Και όλα αυτά, για συμβάσεις που υπογράφει η αμερικανική εταιρεία με τρίτες χώρες που προμηθεύονται το σύστημα.

Αυτή η διαπίστωση, περνά απαρατήρητη και δεν υπογραμμίζεται, προκειμένου να αναδειχθεί η αξία των βιομηχανικών ανταλλαγμάτων που μπορεί να εξασφαλίσει μια χώρα από μεγάλες συμβάσεις για προμήθειες οπλικών συστημάτων. Η σύμβαση του 1998 για τους Patriot της Ελλάδας, ήταν ύψους 1,4 δισ. $ αλλά όπως δείχνει η περίπτωση της IDE, μέσω των ΑΩ έχουν “επιστρέψει” μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, μέσω έργου που ανατέθηκε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) περί τα 500 εκατ. $! Από αυτό το ποσό, ένα μέρος κατέληξε στα κρατικά ταμεία ως φόροι.  

Η σύγκριση με το σήμερα είναι προφανής: εάν τότε, στο “αμαρτωλό” παρελθόν μπορούσε να εξασφαλισθεί η εμπλοκή της ΕΑΒΙ με αξιόλογη ανάθεση κατασκευαστικού έργου για όλους τους πελάτες μιας ξένης εταιρείας, σήμερα στο “τίμιο” παρόν, γιατί δεν επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Πέρυσι, ανατέθηκε σύμβαση ύψους 1,2 δισ. $ στην Lockheed Martin, για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16. Τί συμμετοχή της ΕΑΒΙ εξασφαλίσθηκε με ανάθεση κατασκευαστικού έργου σε ένα πρόγραμμα που αφορά κατ’ εξοχήν ηλεκτρονικά συστήματα;

Η ΕΑΒΙ αποτελεί σημαντικό παραγωγικό τομέα και αναπτυξιακό μοχλό για την τεχνολογική βάση και την οικονομία της χώρας. Το σημερινό ανεπαρκές καθεστώς του ΥΠΕΘΑ διά της ΓΔΑΕΕ και η εποπτεία από το Υπουργείο Οικονομίας, πρέπει να αναθεωρηθεί. Απαιτείται η συγκρότηση Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.

Αμυντική Βιομηχανία: 5 έτη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Related Articles

Back to top button