Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΣΕΚΠΥ: Το Ελληνικό περίπτερο στην EUROSATORY 2024

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμική συμμετοχή έχουν οι ελληνικές εταιρείες στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosatory 2024 που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου μέσω του Ελληνικού Περιπτέρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Συνολικά, 22 εταιρείες, οντότητες και οργανισμοί από την Ελλάδα θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έκθεση άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Περιπτέρου συμμετέχουν οι εξής οντότητες και εταιρείες: Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), ENTERPRISE GREECE S.Α, DEFEA-ROTA SA, AKMON S.A., ALTUS LSA, B&T COMPOSITES, CENSUS S.A., COMPONOUS, ELMON SA, FEAC ENGINEERING PRIVATE COMPANY, GLASSART S.A., HELLENIC DEFENCE SYSTEMS SA, IANUS CONSULTING GREEK BRANCH, INTRACOM DEFENSE, LAMBDA AUTOMATA, MEVACO S.A., MILTECH HELLAS SA, PAPAGEORGIOU WIRELAND.

Το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφτηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ κ. Τάσο Ροζολή και επισκέφτηκε τους χώρους των εταιρειών.

Δυνατοί συμβολισμοί

Στο χώρο του ΣΕΚΠΥ στην έκθεση, εκτός από τις εταιρείες οι οποίες εκθέτουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, υπάρχουν ιδιαίτερα συμβολικά εκθέματα και ιστορικές παραπομπές.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη θέση έχει δημιουργηθεί για τον Παντελή Καρασεβδά (1876-1946), ο οποίος ήταν έφεδρος Υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού και έφεδρος Συνταγματάρχης του Γαλλικού Στρατού.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν για τον Παντελή Καρασεβδά ο οποίος ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της σκοποβολής στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Πολέμησε στον ατυχή πόλεμο του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον αγώνα της Βορείου Ηπείρου το 1914. Πολέμησε επίσης στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον Στρατηγό Ντε Γκωλ, στη Μάχη των Δαρδανελίων ως επικεφαλής στη Λεγεώνα των Ξένων καθώς και στη Μάχη του Σκρα και αργότερα στη Μικρασιατική εκστρατεία και στην Εθνική Αντίσταση. Ανέπτυξε επίσης σημαντική πολιτική δράση καθώς τον διακατείχαν έντονες δημοκρατικές και φιλελεύθερες πεποιθήσεις.

Επίσης, στον χώρο του ΣΕΚΠΥ θα υπάρχει ένα ξεχωριστό έκθεμα που δεν συνηθίζεται σε στρατιωτικές εκθέσεις αλλά φέρει ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς. Θα εκτίθεται δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι όπου φιλοξενείται η έκθεση.

Η παρουσία των ελληνικών εταιρειών είναι ακόμα πιο δυναμική από την τελευταία έκθεση Eurosatory το 2022 καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται και ισχυροποιείται.

Ο ΣΕΚΠΥ συνεχίζει δυναμικά να προωθεί τα συμφέροντα του κλάδου της Άμυνας εκτός συνόρων, καθώς έχει ήδη διοργανώσει εθνικά περίπτερα σε κάποιες από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας ενώ πλέον έχει καθιερωθεί η διοργάνωση της δικής μας έκθεσης DEFEA στην Αθήνα με τον ΣΕΚΠΥ συνδιοργανωτή.

Σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις οι Πύργοι Επιτηρήσεως της Lambda Automata

 

Related Articles

Back to top button