Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεκπαίδευση της Ζ΄ ΜΑΚ στην Σλοβακία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού και του Σλοβακικού, πραγματοποιήθηκε εντός του τρέχοντος μηνός στην Σλοβακία. Συμμετείχε προσωπικό της Ζ΄ ΜΑΚ και του 5ου Συντάγματος Ειδικού Σκοπού (5. Pluk špeciálneho určenia/ 5. PŠU) που απαρτίζει τον κορμό της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (VeSŠO) των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το 5. PŠU συγκροτήθηκε το 1994, δύο έτη πριν την Ζ΄ ΜΑΚ ενώ η Διοίκηση στις 1 Ιουνίου 2019, με διοικητή βαθμού συνταγματάρχη.

Καθώς τα αντικείμενα της συνεκπαιδεύσεως είναι γνώριμα και απολύτως καλλιεργημένα στο προσωπικό των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό. Το 5. PŠU εδρεύει στην Ζίλινα, στην βορειοδυτική Σλοβακία ενώ η VeSŠO στην Τρεντσίν, στην δυτική χώρα αλλά η περιοχή Λεστ, στην οποία διεξήχθη η συνεκπαίδευση, βρίσκεται στην νοτιοοδυτική χώρα. Εκεί, εδρεύει Κέντρο Εκπαιδεύσεως που μπορεί να φιλοξενήσει μονάδα επιπέδου τάγματος για εκπαίδευση στις ποικίλες εγκαταστάσεις που διαθέτει. Σε αυτό το κέντρο, παρέχεται εκπαίδευση σε στρατιωτικό προσωπικό όσο και των σωμάτων ασφαλείας.

Το Κέντρο υφίστανται κτιριακά συγκροτήματα για την εκπαίδευση σε περιβάλλον προσομοιώσεως αστικού περιβάλλοντος με χαμηλά ή ψηλά κτίρια, που εξυπηρετούν την εκπαίδευση βάσει τακτικών σεναρίων, πεδία βολής ημίκλειστα, ελευθέρων σκοπευτών μέχρι αποστάσεως 500 μέτρων, και μετ’ εμποδίων για πιο ρεαλιστική εκπαίδευση στις βολές μάχης, στίβο εκρηκτικών γεμισμάτων και τεχνικών εισόδων, στίβο εμποδίων επιπέδου CISM κ.λπ. Στο Κέντρο έχουν γίνει επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων για την δημιουργία όλων αυτών των υποδομών αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό και ανταποκρίνεται απολύτως στα πρότυπα των σύγχρονων στρατών.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, ανέφερε για την περίπτωση:

Tην Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 oλοκληρώθηκε η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σλοβακίας, η οποία έλαβε χώρα από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025, στην περιοχή Lest της Σλοβακίας.

Η δραστηριότητα διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Σλοβακίας για το έτος 2025 και αποσκοπούσε στην ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των δύο χωρών.

Ο επιδιωκόμενος σκοπός κατέστη εφικτός μέσω της σχεδίασης και διεξαγωγής αντικειμένων που συνέβαλαν στην απόκτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς επίσης και στην επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων και τα οποία έχουν όπως παρακάτω:

  • Εκτέλεση Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ), από οχήματα και εν κινήσει.
  • Εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων με χρήση πυρομαχικών προσομοίωσης (simunition).
  • Εκτέλεση αντικειμένων καταρρίχησης με τη μέθοδο FRIES (Fast Rope Insertion and Extraction System) και Rapel καθώς επίσης και εκκένωσης προσωπικού με τη χρήση SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System).
  • Διάνοιξη θυρών με εκρηκτικά και μηχανικά μέσα (Breaching).
  • Προσέγγιση στόχου σε παραλίμνια τοποθεσία με τη χρήση λέμβων.
  • Τελική άσκηση σε αστικό περιβάλλον με χρήση στοιχείου στρατιωτικά εκπαιδευμένου σκύλου και αντικειμενικό σκοπό τη σύλληψη σημαίνοντος προσώπου.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast #109 – Τα χτυπήματα της Mossad μέσα στο Ιράν

Related Articles

Back to top button