Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

“Swift Response 19”: Το ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος στα Βαλκάνια με μαζική ρίψη αλεξιπτωτιστών

Rheinmetall Lynx

Περισσότεροι από 1.495 αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν στα μέσα Ιουνίου την μεγαλύτερη αεραποβατική επιχείρηση του ΝΑΤΟ που έχει πραγματοποιηθεί -στο πλαίσιο γυμνασίων- από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η μαζική ρίψη αλεξιπτωτιστών που έγινε στην Κροατία, αποτέλεσε μια επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία με τη συμμετοχή αλεξιπτωτιστών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία.

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν 5.600 άνδρες από 20 συμμαχικές χώρες που αναπτύχθηκαν στην Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία για διάστημα 30 ημερών.

Το σενάριο της άσκησης “Swift Response 19” (η οποία ολοκληρώθηκε εχθές) ήταν εξόχως «ψυχροπολεμικό καθώς προέβλεπε την άμεση μεταφορά δυνάμεων σε μια εκτεταμένη περιοχή ανάμεσα στην Κροατία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επιδεικνύοντας την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης μεγάλου αριθμού στρατευμάτων σε περίπτωση εκδήλωσης ρωσικής επιθετικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού και της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (16 Air Assault Brigade) με τον διοικητή της Ταξίαρχο John Clark να δηλώνει ότι οι δυνάμεις που διαθέτει, «Είναι έτοιμες να επέμβουν σε περιοχές στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε περίπτωση εκδήλωσης οποιασδήποτε επίθεσης που απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή»!

Νωρίτερα, ο ίδιος εκτέλεσε άλμα από αεροσκάφος C-130 μαζί με εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές από τη Βρετανία και τη Γαλλία που ρίφθηκαν στο πλαίσιο επιθετικής αεραποβατικής ενέργειας για την κατάληψη του αεροδρομίου της Udbina που βρίσκεται στην Κροατία.

Επιπλέον, 2.500 στρατιώτες μεταξύ τους και φημισμένοι Gurkha του Βρετανικού Στρατού, αναπτύχθηκαν στην ίδια περιοχή με ελικόπτερα Chinook. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών μόλις είχαν ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις από την 75η επέτειο από την “D-DAY” στη Νορμανδία, όταν διατάχθηκαν να αναπτυχθούν στην Κροατία στο πλαίσιο άσκησης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Οι μονάδες αυτές, τονίστηκε ότι ειδικεύονται στην ταχεία διείσδυση σε εχθρικό περιβάλλον με ικανότητα παραμονής για μακρά περίοδο σε προωθημένες θέσεις, ακόμη και πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Μεγάλο μέρος των ρίψεων από αεροσκάφη C-130 έγινε τη νύκτα ενώ δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστούν επιχειρησιακά σχέδια αλλά και ο ευρύτερος μηχανισμός Διοικητικής Μέριμνας των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στην επιθετική αεραποβατική ενέργεια για την κατάληψη του αεροδρομίου της Udbina συμμετείχαν μεταξύ άλλων και 14 βρετανικά επιθετικά ελικόπτερα Apache μαζί με μεταφορικά Chinook και εξοπλισμένα ελικόπτερα Wildcat. Μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του αεροδρομίου, αποστολή της δύναμης αυτής ήταν η άμυνα έναντι υπερτέρων εχθρικών δυνάμεων που ήταν (σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης) εξοπλισμένες με άρματα μάχης και ΤΟΜΑ.

Στην άσκηση δοκιμάστηκαν επίσης συστήματα υψηλής τεχνολογίας όπως το εκσυγχρονισμένο βρετανικό ελικόπτερο Wildcat αλλά και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Puma, το οποίο μπορεί να επιτηρεί εχθρικές μονάδες στο πεδίο της μάχης ημέρα και νύκτα!

Σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πηγές, το ΝΑΤΟ έστειλε ένα “ξεκάθαρο μήνυμα ικανότητας προβολής ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις με πολύ μικρή χρονική προειδοποίηση” ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι “πρωταρχικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ευρώπη”.

 

Related Articles

Back to top button