Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεκπαίδευση Ελλήνων με Αμερικανούς JTAC

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την περασμένη εβδομάδα 19-23 Οκτωβρίου διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (United States Air Force Joint Terminal Attack Controllers). Οι Αμερικανοί ανήκαν στην 4η Σμηναρχία Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης που εδρεύει στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στα πεδία βολής Κρανέας και Λιτόχωρου, που χρησιμοποιούν η Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορία Στρατού για βολές πραγματικών όπλων από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

H συνεκπαίδευση περιελάμβανε σενάρια Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack – CCA) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Οι Έλληνες Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και των τριών Κλάδων συνεργάσθηκαν με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο του σεναρίου, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς προσβάλοντας επίγειους στόχους, ακολουθώντας τις τυποποιημένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Σχεδιάσθηκε από το ΓΕΕΘΑ και συντονίσθηκε από τη ΔΔΕΕ στο πλαίσιο των πάγιων επιδιώξεων του ΓΕΕΘΑ για συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνεται η χρήση από τους JTAC φορητών καταδεικτών λέιζερ τύπου PLLD βάρους 8 κιλών και ικανότητος τηλεμετρήσεως μέχρι 20.000 μέτρα ενώ οι επικοινωνίες βασίζονται σε σταθμούς ασυρμάτου ΑΝ/PRC-113 (VHF/UHF) βάρους 7,6 κιλών, που χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες με αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Οι τελευταίοι σταθμοί ασυρμάτου είναι ογκώδεις και σχετικώς ξεπερασμένοι σε δυνατότητες για την εκτέλεση των συγκεκριμένων αποστολών που αναλαμβάνουν οι JTAC.

Για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του υλικού επικοινωνιών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, έχει δρομολογηθεί σχετικό πρόγραμμα με αμερικανική χρηματοδότηση και θα αποτελέσει δωρεά των ΗΠΑ. Όπως έχει γράψει κατ’ αποκλειστικότητα ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, με σύμβαση ύψους 9.585.000 $ η εταιρεία LHarris θα παραδόσει το 2021:

  • 110 σταθμούς ασυρμάτων χειρός AN/PRC-152A.
  • 31 φορητούς σταθμούς ασυρμάτων AN/PRC-117G.
  • 31 επίσης φορητούς AN/PRC-160(V).

Δωρεά των ΗΠΑ για σύγχρονες επικοινωνίες των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

Related Articles

Back to top button