Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έγκριση προγράμματος Περιφερόμενων Πυρομαχικών για τις Ειδικές Δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην φάση ενεργοποιήσεως πέρασε το πρόγραμμα προμήθειας Περιφερόμενων Πυρομαχικών για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού.

Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η σχετική Μελέτη Πρόσκτησης Αναβάθμισης Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΠΑΕΣΕ) είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στην συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2023. Τιτλοφορούμενη ως “Πρόσκτηση Περιφερόμενων Πυρομαχικών (Loitering Munition) για τις Ειδικές Δυνάμεις και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων”, η εν λόγω Μελέτη συνιστούσε την έκφραση της σχετικής επιχειρησιακής απαιτήσεως από το ΓΕΣ. Σε αυτήν, ο Κλάδος δίνει τις γενικές γραμμές με ενδείξεις κόστους και ποσότητες προμήθειας του υλικού.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες, την φάση αυτή, ακολουθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος, το πρώτο στάδιο της οποίας είναι η επιστροφή στο ΓΕΣ, το οποίο πλέον περιγράφει λεπτομερέστερα το είδος και τον αριθμό των προς προμήθεια Περιφερόμενων Πυρομαχικών, το κόστος, προτείνει τρόπους υλοποιήσεως κ.λπ. Σε συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) στις 13 Μαΐου, εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του εν λόγω προγράμματος και ακολουθούν τα επόμενα στάδια της φάσεως αυτής, που είναι η έγκριση ενεργοποιήσεως από το ΣΑΓΕ και κατόπιν τον ΥΕΘΑ, έπεται η ενημέρωση της αρμοδίου Επιτροπής της Βουλής και εν συνεχεία το πρόγραμμα προωθείται στο ΚΥΣΕΑ προς έγκριση.

Το εγκριθέν πρόγραμμα, αφορά την προμήθεια δύο τύπων Περιφερόμενων Πυρομαχικών της αμερικανικής AeroVironment. Πρόκειται για τους τύπους Switchblade 300 Block 20 και Switchblade 600.

Το Switchblade 300 Block 20 έχει βάρος 1,68 κιλό ενώ συσκευασμένο 3,27 κιλά και μπορεί να μεταφερθεί υπό ενός ανδρός, προορίζεται δε για την προσβολή μικρών στόχων και κυρίως προσωπικό. Η αυτονομία πτήσεως υπερβαίνει τα 20 λεπτά και η απόσταση εμπλοκής με κεραία εκτεταμένου βεληνεκούς, ανέρχεται σε 30 χλμ. Το πυρομαχικό περιφέρεται με ταχύτητα 100 χ.α.ώ. ενώ σε επιτάχυνση αυξάνει ταχύτητα σε 160 χ.α.ώ. Σε σχέση με την αρχική έκδοση, το Block 20 φέρει ηλεκτροπτικό σύνολο (EO/IR) υψηλής αναλύσεως, έχει μεγαλύτερη αυτονομία και Μονάδα Ελέγχου Πυρός σε οθόνη αφής. που διευκολύνει την εκπαίδευση και την χρήση.

Το Switchblade 600 εξελίχθηκε με σκοπό την καταστροφή θωρακισμένων στόχων, γι’ αυτό και φέρει αντιαρματική πολεμική κεφαλή. Είναι βάρους 15 κιλών και συσκευασμένο 29,5 κιλών, έχει αυτονομία πτήσεως πλέον των 40 λεπτών, η εμβέλειά του υπερβαίνει τα 40 χλμ. και τα 90 χλμ. με προσθήκη επέκτασης – ενισχυτή στην Μονάδα Ελέγχου Πυρός. Η ταχύτητα περιφοράς ανέρχεται σε 113 χ.α.ώ. και σε επιτάχυνση 185 χ.α.ώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική προσέγγιση στο πρόγραμμα προέβλεπε την προμήθεια Περιφερόμενων Πυρομαχικών ισραηλινής και αμερικανικής προελεύσεως. Εν τούτοις, η επιλογή στράφηκε στην αμερικανική οδό, δεδομένου ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα καλυφθεί κατά τα 2/3 από τις ΗΠΑ, μέσω λύσεων που έχουν εξευρεθεί από συνεννοήσεις κορυφής, στο πλαίσιο της στενότερης διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Ενδεικτικώς, αναφέρεται ότι ένα μέρος μόνο του δωρεάν κόστους, θα καλυφθεί από τις πιστώσεις FMF ύψους 25 εκατ. $ βάσει των προνοιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) των ΗΠΑ, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η Ελλάδα. Οι εν λόγω πιστώσεις, επρόκειτο να απορροφηθούν στην αποπληρωμή του προωθούμενου προγράμματος προμήθειας 76 μεταχειρισμένων Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 από τις ΗΠΑ, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε και η ελληνική πλευρά πρότεινε την ανακατεύθυνσή του για την προμήθεια Περιφερόμενων Πυρομαχικών αμερικανικής προελεύσεως. ‘Ενα άλλο μέρος του κόστους, θα καλυφθεί από δωρεάν (Grant) πιστώσεις FMF.

Το πρόγραμμα θεωρείται ότι θα αποφέρει μία “κρίσιμη μάζα” από τα συγκεκριμένα όπλα, με τα οποία θα εξοπλιστούν συνολικώς οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται το βαρύτερο Switchblade 600 να εγκατασταθεί σε ελαφρά οχήματα ειδικών επιχειρήσεων MRZR 4 και Flyer, βαρύτερα HMMWV ή ακόμη και τεθωρακισμένα M1117, προσδίδοντας μεγάλη τακτική ευκινησία και αυξημένη ισχύ πυρός, εύκολα αναπτυσσόμενη σε μεγάλες αποστάσεις. Με τον τρόπο αυτόν, οι εν λόγω μονάδες, αποκτούν οργανικά μέσα πυρός που μπορούν να χαρακτηρισθούν πραγματικά το “μακρύ χέρι”, αφού θα επιτρέπουν την προσβολή χερσαίων και θαλασσίων στόχων σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων.

Αποφάσεις ΣΑΓΕ για AW139, ΤΟΜΑ, SPIKE SR, Loitering Munition

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close