Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συνεχίζει την παραγωγή Patriot για ξένες χώρες η INTRACOM Defense με νέα σύμβαση 10,8 εκατ. $

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 10 Δεκεμβρίου η INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοίνωσε την υπογραφή νέας συμβάσεως, με την οποία επεκτείνεται η συνεργασία της με την αμερικανική εταιρεία Raytheon, στην κατασκευή βασικών συγκροτημάτων για το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.

Το νέο έργο που ανέλαβε η IDE ανέρχεται σε 10,8 εκατ. $, θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και θα καλύψει ανάγκες τρίτης χώρας. Η συμφωνία αυτή επεκτείνει περαιτέρω τη μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταιρειών στη συμπαραγωγή των συστημάτων PATRIOT.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά την ανάθεση συμβάσεως από την Ελλάδα το 1998, για την προμήθεια του συστήματος Patriot από την Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο των τότε Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, την τελευταία 10ετία, η IDE έχει αναλάβει από αυτή την συνεργασία διαδοχικές συμβάσεις για την εξυπηρέτηση νέων παραγγελιών που εξασφαλίζει διεθνώς η Raytheon, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 500 εκατ. $ περίπου!

Αυτό τονίζει την σημαντική συμβολή και της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσεως της χώρας αλλά και στην εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, διότι το τυπικό “σφάλμα” που κάνουν διαχρονικώς οι κυβερνήσεις, ο πολιτικός κόσμος γενικότερα και οι στρατιωτικές ηγεσίες, είναι να ταυτίζουν την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μόνο με τις μεγάλες κρατικές εταιρείες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι προβληματικές και ζημιογόνες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η χθεσινή τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην Βουλή, όταν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 στο οποίο θα εμπλακεί η ΕΑΒ, κατά την οποία χαρακτήρισε ως “μεγάλο στοίχημα” την στήριξη της ΕΑΒ από το Υπουργείο αλλά και την Βουλή ως Σώμα, προκαλεί σκεπτικισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσεως, καμμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως φορέα ενισχύσεως της οικονομικής και τεχνολογικής αναπτύξεως της χώρας. Καμμία κυβέρνηση δεν σκέφθηκε την εξεύρεση κάποιου χρηματοδοτικού εργαλείου για την εξασφάλιση κεφαλαίων προς αφιέρωση σε αναπτυξιακά προγράμματα που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, θα βελτίωναν την τεχνολογική βάση της χώρας, θα ενίσχυαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα δημιουργούσαν νέα αμυντικά προϊόντα, που θα έφερναν πλούτο.

Όπως είναι αυτονόητο, κατά πάγια πολιτική της IDE, σημαντικό μέρος του έργου από την νέα σύμβαση που ανέλαβε, θα ανατεθεί σε άλλες ελληνικές εταιρείες, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική στήριξη της χώρας μας και στην ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών γενικότερα.

Τα 500 εκατ. $ έφτασαν οι αναθέσεις έργου στην IDE από συμβάσεις για συστήματα Patriot

Related Articles

Back to top button