Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Επιστολή της APELLA για την παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την διοίκηση της ΕΑΒ εναντίον της απόφασης του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας να απαγορεύσει την είσοδο στελεχών της εταιρείας Apella που προσέλαβε η Lockheed Martin για την επιτάχυνση του έργου κατασκευής συγκροτημάτων F-16.

Σχετικώς με την υπόθεση, περί της οποίας λάβαμε και δημοσιεύσαμε σχετική επιστολή από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ, ακολούθησε και επιστολή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apella, την οποία επίσης δημοσιεύουμε, προς ενημέρωση του κοινού. 

Κύριε Βλάσση,

Αναφορικά με την δημοσίευση της επιστολής του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ στις 14 Ιουνίου και την εύστοχη άμεση απάντησή σας θα ήθελα να προσθέσω τα εξής προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Η ΑΠΕΛΛΑ ιδρύθηκε το 1987 λειτουργεί δε από το 1998 ως πιστοποιημένο, από την European Aviation Safety Agency (EASA), κέντρο συντήρησης αεροπορικού υλικού και αεροσκαφών, υποστηρίζοντας σε τακτική βάση το πτητικό έργο όλων των ελληνικών αερογραμμών όπως της Aegean, Olympic Air, Sky Express, και πολλών άλλων καθώς και τις εφοδιαστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Για να υποστηρίξει το πελατολόγιό της η εταιρεία, σήμερα, απασχολεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της προσωπικό 75 ατόμων, ΟΛΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου εκ των οποίων τα 57 αποτελούν παραγωγικό προσωπικό. Από τα 75 άτομα του προσωπικού μας, 10 προέρχονται από τις τάξεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας (9 από τα οποία προσληφθήκαν το 2020 για να υποστηρίξουν την Lockheed Martin στην αναβάθμιση των F-16 μας σε F-16 Viper) ενώ 4 συνάδελφοι έχουν υπηρετήσει σε διάφορες διευθυντικές και παραγωγικές θέσεις στην ΕΑΒ.

Η ΑΠΕΛΛΑ έχει, μέχρι σήμερα, εκτελέσει και πιστοποιήσει, ως οργανισμός EASA Part-145, συντηρήσεις και επισκευές σε περισσότερα από 60.000 αεροπορικά απάρτια όπως τροχούς, φρένα, μπαταρίες, πεπιεσμένες φιάλες, έχει εκτελέσει και πιστοποιήσει μη καταστροφικούς ελέγχους (NDT), δομικές επισκευές, και βαφές συνολικά σε πάνω από 150 αεροσκάφη και βασισμένη στο Αεροδιαστημικό Πρότυπο Ποιότητας AS-9100 κατασκευάζει ειδικά εργαλεία, ιδιοκατασκευές, και ικριώματα τα οποία εξάγει και στο εξωτερικό. Επίσης, ως υπεργολάβος της ΕΑΒ από το 2011 μέχρι το 2018, η ΑΠΕΛΛΑ έχει εκτελέσει έργο συναρμολόγησης των Cargo Door του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27J, συντήρησης και επισκευής των ακροφύσιων του κινητήρα SNECMA M-53 των αεροσκαφών Mirage-2000, και βαφής αεροσκαφών της ΠΑ και των απαρτίων F-16 και C-130 που κατασκευάζονται από την ΕΑΒ για λογαριασμό της Lockheed Martin, όλα μετά από τη διεξαγωγή δημόσιων διαγωνιστικών διαδικασιών εκ μέρους της ΕΑΒ.

Έχοντας ζημωθεί από επαγγελματική εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών, η εταιρεία μας λειτουργεί πλέον με ώριμο Σύστημα Ποιότητας βασισμένο σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα βιομηχανικά πρότυπα. Πάνω σε αυτό το Σύστημα Ποιότητας αξιολογηθήκε από την Lockheed Martin το 2018 και πιστοποιήθηκε ως ένας εκ των Εγκεκριμένων Προμηθευτών της (Approved Vendor). Το 2019, η Lockheed Martin, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, επέλεξε την ΑΠΕΛΛΑ ως πάροχο Τεχνικής Υποστήριξης για την αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ μας σε F-16 Viper, μειώνοντας έτσι αρκετά το συνολικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης και επενδύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου των συνεργατών της. Η διαγωνιστική διαδικασία και επιλογή της ΑΠΕΛΛΑ ολοκληρώθηκε με υποδειγματική διακρατική διαφάνεια αποδεικνύοντας την ενέργεια, χρόνο, και προσοχή που αφιερώνει η Lockheed Martin στην αξιολόγηση και επιλογή των συνεργατών της, όπως άλλωστε έχει πράξει διαχρονικά και με την ΕΑΒ.

Θεωρούμε εαυτούς υπερήφανους που βρισκόμαστε σε θέση να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτού του δικτύου στην Ελλάδα γιατί εκτιμούμε πως ένα αξιόπιστο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό δίκτυο συνεργατών της παγκοσμίως καταξιωμένης κατασκευάστριας εταιρείας αμυντικού υλικού αποτελεί πόλο έλξης περαιτέρω σημαντικών υποστηρικτικών έργων στην χώρα μας (όπως το κατασκευαστικό έργο των F-16 και C-130 που έχει αναλάβει η ΕΑΒ) προς όφελος ολόκληρης της εγχώριας οικονομίας. Η φιλοσοφία αυτή της Lockheed Martin συμβαδίζει πλήρως και με την πίστη μας ότι η Ελλάδα κερδίζει έχοντας μία δυνατή και παραγωγική ΕΑΒ, ως μία από τις ναυαρχίδες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας πλαισιωμένη από πιστοποιημένους και καταξιωμένους συνεργάτες που υποστηρίζουν την αποστολή της. Η ΑΠΕΛΛΑ έχει τοποθετηθεί δημοσίως επανειλημμένως επί τούτου, ως μέλος τόσο του ΣΕΚΠΥ όσο και του ΕΛΕΑΑ.

Για τον λόγο αυτό δεχθήκαμε από την Lockheed Martin την εξάμηνη ανάθεση του έργου υποστήριξης της παραγωγής των απαρτίων του F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, συνδράμοντας άμεσα την γραμμή παραγωγής της τελευταίας και παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο ώστε να απορροφήσει, εκπαιδεύσει, και τοποθετήσει τους νέους εργαζόμενους που τώρα προσλαμβάνει, διασφαλίζοντας την παραμονή του εν λόγω προγράμματος στην ΕΑΒ και στην Ελλάδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο ως συνεργάτης της ΕΑΒ, όσο και ως συνεργάτης της Lockheed Martin, έχουμε από κοινού εργαστεί με το παραγωγικό προσωπικό της ΕΑΒ με τρόπο άψογο και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους στην δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ αγαπούν την εταιρεία τους, υπηρετούν με αφοσίωση τα συμφέροντά της και προσπαθούν μέσα από την παροχή των υπηρεσιών τους να την δουν να μεγαλουργεί. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η τακτική του Σωματείου να στοχοποιήσει την εταιρεία μας και τους εργαζομένους της, προσβάλλοντάς μας χυδαία, με ανακρίβειες, ψέμματα και απειλές, δεν αντικατοπτρίζει την μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία μας και την εκτίμηση των εργαζομένων της ΕΑΒ προς το πρόσωπό μας. Ανεξαρτήτως δε τυχόν άλλων σκοπιμοτήτων, το σίγουρο είναι πως τέτοιες συμπεριφορές δεν προάγουν τα συμφέροντα ούτε της ΕΑΒ, ούτε των εργαζομένων της, αντίθετα υποβαθμίζουν την εικόνα ολόκληρης της χώρας μας.

Νίκος Κοντογιάννης PhD

CEO

Νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο και MDCA: Εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close