Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συνανάπτυξη Ιταλικών ναυτικών πυροβόλων για τα τουρκικά ναυπηγικά προγράμματα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 η τουρκική κρατική ΜΚΕ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική βολή ναυτικού πυροβόλου των 76 mm στο πεδίο βολής του Καραπινάρ στην επαρχία Ικονίου, παρόντων του υπουργού Αμύνης και της στρατιωτικής ηγεσίας, με τον πρώτο να τονίζει ότι η εγχώρια παραγωγή δεν αποτελεί για την Τουρκία επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Όπως ανακοινώθηκε, το πυροβόλο αναπτύχθηκε από την ΜΚΕ, η οποία το είχε παρουσιάσει στο περίπτερό της τον περασμένο Αύγουστο, στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2021. H MKE συνεργάζεται με σειρά μικρότερων τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών, που παράγουν μηχανισμούς, υποσυστήματα και απάρτια του πυροβόλου.

Στην πραγματικότητα, το αποκαλούμενο τουρκικό “Εθνικό Ναυτικό Πυροβόλο”, είναι το γνωστό ναυτικό πυροβόλο 76/62 της ιταλικής OTO Melara, παλαιότερα θυγατρική αλλά πλέον τμήμα του Τμήματος Αμυντικών Συστημάτων της Leonardo. Η εμφάνιση αλλά και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του όπλου, ταυτίζονται απολύτως με το ιταλικό ενώ η αναφερόμενη ταχυβολία των 80 βολών/λεπτό δείχνει ότι αφορά την τυπική έκδοση Compact κι όχι την Super Rapido που επιτυγχάνει 120 βολές/λεπτό. Ο πύργος, είναι της νεώτερης τετραγωνισμένης μορφής, για μειωμένη ανάκλαση σήματος ραντάρ. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2020 και το πρωτότυπο παρουσιάσθηκε έπειτα από 12 μήνες, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα σχετικής συμβάσεως μεταξύ των δύο μερών, που για λόγους πολιτικούς και βιομηχανικούς δεν ανακοινώνονται, επιτρέπει όμως όχι μόνο την παραγωγή του όπλου στην Τουρκία αλλά και δικαίωμα πωλήσεως σε τρίτα μέρη.

Πέραν του βιομηχανικού σκέλους, η επιλογή της παραγωγής του συγκεκριμένου όπλου στην Τουρκία, προέκυψε από το δυναμικό πλέον ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό αποδίδει με σταθερό ρυθμό μονάδες κρούσεως στο Τουρκικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα την σταθερή ανάθεση συμβάσεων μέχρι τώρα στον ιταλικό οίκο, για την προμήθεια των απαραιτήτων πυροβόλων. Πλέον τούτου όμως, πέρα από τις ναυπηγικές απαιτήσεις για το Τουρκικό Ναυτικό, η Άγκυρα προωθεί επιτυχώς τις εξαγωγές των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της, με αποτέλεσμα σήμερα να αναλαμβάνει συμβάσεις και από το εξωτερικό για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Αυτό είναι προφανώς ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που κατέστησε ακόμη πιο αναγκαία την αυτάρκεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς πέραν του κόστους προμήθειας των πυροβόλων από την Ιταλία, η γραμμή παραγωγής της Leonardo έχει υψηλό φόρτο, δεδομένου ότι ικανοποιεί την παγκόσμια αγορά. Οι χρόνοι παραδόσεως από τον Ιταλό κατασκευαστή, πιθανώς προκάλεσαν προβλήματα κατά το παρελθόν στην υλοποίηση των τουρκικών ναυπηγικών προγραμμάτων, επομένως, για την ικανοποίηση και των εξαγωγικών αναγκών χωρίς ζητήματα καθυστερήσεων παραγωγής όπλων και συστημάτων του πλοίου, αποφασίσθηκε η εξασφάλιση ικανότητος εγχωρίου παραγωγής.

Κατά την έκθεση IDEF 2021, η ΜΚΕ παρουσίασε και το Σύστημα Εγγύς Αντιαεροπορικής Αμύνης YHSS, που εμφανώς πρόκειται για το Phalanx της αμερικανικής General Dynamics. Το εξάκαννο πυροβόλο τύπου Gatling των 20 mm που προέρχεται από το αεροπορικό Μ61, συνδυάζεται με αισθητήρα ραντάρ και ηλεκτροπτικό σύνολο. Μέχρι σήμερα το πρωτότυπο που εκτίθεται, δεν φέρει το χαρακτηριστικό θόλο ραντάρ στο άνω μέρος, περιοριζόμενο στον ηλεκτροπτικό αισθητήρα. Απεικονίσεις πλήρους μορφής όμως, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για το Phalanx.

Με το συγκεκριμένο πιο εξειδικευμένο οπλικό σύστημα, συμπληρώνεται το φάσμα πυροβόλων όπλων ναυτικού που μπορεί να παράξει η Τουρκία, ικανοποιώντας τις εγχώριες ανάγκες αλλά και τις πωλήσεις στο εξωτερικό. H πορεία, θα συνεχισθεί εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι κατά την τελετή παραδόσεως του Πλοίου Ηλεκτρονικού Πολέμου UFUK (Α 591) ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι στο μελλοντικό αντιτορπιλικό TF-2000, όλα τα όπλα θα είναι εγχώριας παραγωγής. Δεδομένου ότι τα εν λόγω πλοία προβλέπεται να εφοδιαστούν με πυροβόλο των 127 mm, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη συμφωνίας με την Leonardο για την παραγωγή στην Τουρκία και του αντιστοίχου πυροβόλου 127/64 LW σχεδιάσεως OTO Melara. 

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την στενότερη συνεργασία που αναπτύσσει η Τουρκία με την Ιταλία στην αμυντική βιομηχανία, καθώς μετά τα κοινά προγράμματα στον τομέα των ελικοπτέρων (T 129, T625 Gökbey) πλέον επεκτείνεται και στα ναυτικά πυροβόλα. Επίσης, η παραγωγή του Phalanx, δείχνει ότι παρά τις κυρώσεις που επισήμως έχουν επιβληθεί στην Τουρκία και την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας από τις ΗΠΑ, υφίστανται περιθώρια βιομηχανικής συνεργασίας με αμερικανικές εταιρείες, για πεδία που από πλευράς τεχνολογίας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “αιχμής”.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από την ιταλική Leonardo, μας έγιναν οι εξής διευκρινίσεις σε σχέση με το δημοσίευμά μας:

α) Η Leonardo δεν έχει προβεί σε καμμία μεταφοράς τεχνολογίας σε σχέση με τα αμυντικά της συστήματα.

β) Οι παραδόσεις συστημάτων της, ήταν πάντοτε σύμφωνες με τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείες σε όλες τις συμβάσεις που της ανατέθηκαν από πελάτες.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close