Συνεχίζεται η αναμονή για την προκήρυξη πρόσληψης ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, βρίσκεται όπως φαίνεται η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί «χρονίζον πρόβλημα» που μέχρι σήμερα δεν έχει βρει λύση. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύεται σε πρωταρχικής σημασίας για την κάλυψη κύριων αναγκών σε προσωπικό που θα καλύψει καθήκοντα «πρώτης γραμμής» σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ αλλά και σε άλλες ειδικότητες για το ΠΝ και την ΠΑ, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και αυξανόμενες επιχειρησιακές προκλήσεις.
Παρά λοιπόν τις διαδοχικές δηλώσεις επί της προηγουμένης κυβέρνησης, περί προθέσεων πρόσληψης 1.200 (2.000 σύμφωνα με ορισμένες πηγές) Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), ώστε να επιλυθούν επιτέλους τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού, καμμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κάλυψης λειτουργικών απαιτήσεων) σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες απαιτείται ανανέωση και ενίσχυση με «νέο αίμα»!
Το φλέγον αυτό ζήτημα φαίνεται ότι τέθηκε και στην πρόσφατη ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε στο ΥΠΕΘΑ. Μάλιστα ο ΥΕΘΑ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ενημέρωσης του πρωθυπουργού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, τις προτεραιότητες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα επιχειρησιακά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές για λύσεις».
Επιπλέον κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ενημέρωση ήταν «Eξαιρετική και πλήρης ώστε να καταλάβουμε όλοι που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και να συνταχθούμε στο στόχο που έχουμε θέσει εξ αρχής, να ενισχύσουμε την ετοιμότητα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».
Πηγές προσκείμενες στο ΥΠΕΘΑ, αναφέρουν ότι οι λίστες για τις ανάγκες ανά Κλάδο και τομέα είναι ήδη έτοιμες και το μόνο που απομένει, είναι να δοθεί η έγκριση από την πολιτική ηγεσία. Mάλιστα υπήρχε μέχρι πρόσφατα η αισιοδοξία, ότι εφόσον οι εξελίξεις «τρέξουν» γρήγορα, θα υπήρχε επιτέλους η δημοσίευση της προκήρυξης για προσλήψεις, ακόμη και εντός του καλοκαιριού.
Πάντως μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, για να εκδοθεί η προκήρυξη των 1.200 ΟΒΑ απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και σχετική απόφαση που θα προκύψει έπειτα από σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι το θέμα έχει τεθεί υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αλλά δεν παύει να εντάσσεται σε μια ευρύτερη «λίστα» που αφορά προλήψεις σε διάφορους τομείς του Δημοσίου για κάλυψη επειγουσών αναγκών και οργανικών κενών. Η προσπάθεια αυτή βεβαίως, εξαρτάται απόλυτα και από τις δυνατότητες εξεύρεσης και ακολούθως δέσμευσης κονδυλίων από το οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Ήδη είχαμε την εξαγγελία για πρόσληψη Ειδικών Φρουρών στην ΕΛΑΣ ενώ αναμένονται ανάλογες κινήσεις στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας κ.ά. Το ότι σε αντίθεση με αυτές τις περιπτώσεις, στην διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, κανένα κόμμα δεν παρουσίασε ως “προγραμματική δήλωση”, την ανάλογη πρόσληψη προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, δείχνει σαφώς ότι αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα…
Φυσικά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπολείπονται σε σπουδαιότητα των υπολοίπων αναγκών. Το αντίθετο μάλιστα, εφόσον η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στις προαναφερόμενες ειδικότητες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση ομαλής λειτουργίας μονάδων πρώτης γραμμής και των τριών Κλάδων. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα καθώς τα Γενικά Επιτελεία έχουν εδώ και πολύ καιρό εισηγηθεί πως πρέπει να υπάρξει επειγόντως ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό.
Θα υπενθυμίσουμε απλώς στο σημείο αυτό ότι οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο Στρατός Ξηράς έχει ανάγκη για 1.200 νέους ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ, εκ των οποίων οι 400 από αυτούς προορίζονται για επάνδρωση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, 400 για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για κάλυψη αναγκών για νοσηλευτικό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στο ΠΝ (σε οργανικές θέσεις σε πλοία του Στόλου) και την ΠΑ (σε τεχνικές κυρίως ειδικότητες).