Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπαγώνει το πρόγραμμα των ελικοπτέρων ΝΗ-90 – Καμμία εξήγηση από τον Καμμένο για το τί κατάφερε

Rheinmetall Lynx

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 31 Ιανουαρίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος ενέκρινε την σχετική γνωμοδότηση της 9ης Δεκεμβρίου 2016 από πλευράς ΓΔΑΕΕ για την αποδοχή του σχεδίου τροποποιήσεως υπ’ αριθμ. 5 της συμβάσεως 043/03 που έχει ως αντικείμενο την προμήθεια 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ταυτοχρόνως, ενέκρινε την εν λόγω τροποποίηση και ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ εξουσιοδοτήθηκε να την υπογράψει. Με αυτό τον τρόπο «ξεπαγώνει» το πρόγραμμα των ελικοπτέρων ΝΗ-90, το οποίο ο Π. Καμμένος διέκοψε με προσωπική του απόφαση πριν από δύο χρόνια ακριβώς.

Η υπόθεση είχε κάνει αίσθηση, αφενός επειδή συνδέθηκε με την απρόσμενη αποστρατεία του τότε Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά, ο οποίος είχε εισηγηθεί τότε στον υπουργό να παραληφθεί το 12ο ελικόπτερο που εκείνες τις ημέρες επρόκειτο να αφιχθεί στην Ελλάδα. Ο Αντιστράτηγος Μανωλάς είχε προτείνει να μην «χαθεί» το ελικόπτερο αλλά αφού αυτό έλθει στην Ελλάδα, τότε το ΥΠΕΘΑ να εξαντλησει το χρονικό περιθώριο που προέβλεπε η σύμβαση και να προβεί σε ό,τι ενέργειες έκρινε σκόπιμες η πολιτική ηγεσία.

Ο Π. Καμμένος, χωρίς ποτέ να δικαιολογήσει πειστικώς την απόφασή του, αφήνοντας απλώς υπνοούμενα περί ελικοπτέρων «που δεν πετάνε», διέκοψε την παραλαβή των ελικοπτέρων. Στην πραγματικότητα η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων μειώνεται διαρκώς επειδή απλώς το ΥΠΕΘΑ δεν υπογράφει σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS). Το 2015 είχε σχεδιασθεί με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΘΑ, αφενός να εξοφληθεί η τελευταία δόση της συμβάσεως, ύψους 110 εκατ. ευρώ, αφετέρου να υπογραφεί σύμβαση FOS, ύψους 75 εκατ. ευρώ περίπου. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Π. Καμμένος δεν έπραξε τίποτα από τα δύο. Και μπορεί να «ελάφρυνε» έτσι πρόσκαιρα τις αμυντικές δαπάνες, δεν έπραξε όμως τίποτα ώστε να βελτιώσει την διαθεσιμότητα των ΝΗ-90, ούτε και να ενισχύσει την άμυνα, που είναι και η δουλειά του ΥΕΘΑ. Στην πραγματικότητα ο Π. Καμμένος θέλησε απλώς να φανεί συνεπής με την προσωπική τακτική του να χαρακτηρίζει τα πάντα ως «σκάνδαλο» κι εφόσον ως τέτοιο θεωρούσε την σύμβαση των ΝΗ-90, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ΥΕΘΑ, έπρεπε να δείξει «σκληρή» στάση στο εν λόγω πρόγραμμα.

Το ερώτημα είναι εάν με την τακτική του, κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιο όφελος για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εάν εξελισσόταν κανονικά το πρόγραμμα παραλαβών, σήμερα θα είχε στην διάθεσή του 20 ελικόπτερα ΝΗ-90. Αντιθέτως, όπως έχουμε αναλύσει εκτενώς στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2015-2016, κυοφορείται το σενάριο περικοπής του προγράμματος! Να παραληφθούν δηλαδή 4-6 λιγότερα ελικόπτερα και το κόστος τους να συμψηφιστεί με την τελευταία δόση που απομένει να αποπληρωθεί ή και με την εξασφάλιση συμφωνίας FOS.

Εάν η σκανδαλολογία του κ. Καμμένου ως προς την υπόθεση των ΝΗ-90 δεν έχει κάποια βάση ώστε να δικαιολογήσει διακοπή των παραδόσεων των ελικοπτέρων, τότε τυχόν περικοπή του προγράμματος και η παραλαβή τελικώς λιγότερων ελικοπτέρων, θα αποτελεί από μόνη της μια αποτυχία με πτυχές σκανδάλου, που θα βαρύνει προσωπικώς τον Π. Καμμένο.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close