Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Στροφή των Τούρκων καταδρομέων στο ελαφρύτερο ΜΡΤ-55 των 5,56 mm

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την Επιχείρηση ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και αφορά τον φορητό οπλισμό που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός Στρατός, είναι η εμφάνιση της αραβίδος ΜΡΤ-55 των 5,56 mm σε ευρεία χρήση από μονάδες. Δεδομένης της πρόσφατης αποφάσεως υιοθετήσεως του εγχωρίου τυφεκίου ΜΡΤ-76 των 7,62 mm ως αντικαταστάτη του G3, η εμφάνιση και του “μικρότερου” κλώνου στο διαμέτρημα 5,56 mm προκαλεί ασφαλώς εντύπωση.

Το ΜΡΤ-55 εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς στην βραχεία έκδοση ΜΡΤ-55Κ και είναι βέβαιο ότι έχει χορηγηθεί σε μονάδες Καταδρομών και όχι πεζικού. Η εξέλιξη είχε φανεί ήδη από πέρυσι, όταν η 9η Ταξιαρχία Καταδρομών ετοιμαζόταν να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στην Συρία. Ακολούθησαν όμως εμφανίσεις του ΜΡΤ-55 και στα χέρια μονάδων Καταδρομών οι οποίες μάλιστα είχαν ήδη μεταπέσει στο ΜΡΤ-76, όπως η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών! Σημειώνεται ότι οι μονάδες Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού ήταν προηγουμένως εφοδιασμένες με το τυφέκιο ΗΚ33Ε των 5,56 mm και η μετάπτωσή τους σε ατομικό οπλισμό 7,62 mm συνιστούσε ενδιαφέρουσα εξέλιξη από πολλές απόψεις.

Διαπιστώνεται λοιπόν η επαναφορά του οπλισμού 5,56 mm, τουλάχιστον σε μερική κλίμακα, μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση. Το δεδομένο πάντως είναι ότι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν οι ανακοινώσεις για το ΜΡΤ-76 ανέφεραν την προοπτική προμήθειας 200.000 όπλων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, προς αντικατάσταση το G3, πλέον ο τελικός αριθμός προσδιορίζεται στα 100.000 όπλα κατά προσέγγιση. Αντιστοίχως, για το ΜΡΤ-55, τον παρελθόντα Αύγουστο έγινε γνωστό ότι έχουν παραδοθεί περισσότερα από 41.000 όπλα, εκ των οποίων άνω των 8.000 αφορούν την έκδοση ΜΡΤ-55Κ. Αυτό οδηγεί στην υπόθεση περί τελικού συνολικού αριθμού 200.000 όπλων, μοιρασμένων ισομερώς στους δύο τύπους.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς η κρατική ΜΚΕΚ ανέπτυσσε ένα τυφέκιο διαμετρήματος 5,56 mm, το οποίο αποτελούσε αντίγραφο του γερμανικού ΗΚ-416, μια “εύκολη” λύση δεδομένου ότι η παραγωγή του βασικού σχεδίου AR15/M16 δεν προϋποθέτει την εξασφάλιση δικαιωμάτων από καμμία εταιρεία. Στην πορεία όμως ανακοινώθηκε η στροφή του Τουρκικού Στρατού στο διαμέτρημα 7,62 mm και προέκυψε το ΜΡΤ-76, το οποίο με την σειρά του είναι αντίγραφο του ΗΚ-417 της Heckler & Koch.

Η εξέλιξη δικαιολογήθηκε από παρατηρητές ως “ανάγνωση” των διδαγμάτων που αποκόμισαν οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί στρατοί στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν από το 2001, όπου το ορεινό περιβάλλον και η κατοχή από πλευράς αντιπάλου σοβιετικής προελεύσεως όπλων διαμετρημάτων 7,62×39 και 7,62x54R, που τον ωθούσαν σε εμπλοκές από μεγαλύτερες αποστάσεις, θεωρήθηκε ότι ο οπλισμός 5,56 mm υστερούσε.

Στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ έχουμε αναλύσει ότι τα διδάγματα αυτά ανταποκρίνονται σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις και συνεπώς απέχουν από τις καταστάσεις τακτικού αγώνος πεζικού που ξεδιπλώνονται σε συμβατικές συρράξεις υψηλής εντάσεως μεταξύ τακτικών στρατών, όπου τα πλεονεκτήματα του ελαφρύτερου οπλισμού και πυρομαχικού είναι σαφή. Σχολιάζαμε επίσης ότι εάν ο Τουρκικός Στρατός παρερμήνευσε και αντέγραψε “τυφλά” την τάση αυτή, τότε έπραξε εσφαλμένως.

Η μαζική εμφάνιση του ΜΡΤ-55 στα χέρια των Τούρκων καταδρομέων, συνιστά ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Δεν θα αποτελούσε μεγάλη διακινδύνευση εάν υποστηρίζαμε ότι η χορήγηση του ΜΡΤ-76 στις συγκεκριμένες μονάδες συνοδεύθηκε από αρνητικά σχόλια του προσωπικού για το επιπλέον βάρος και τον δυσκολότερο χειρισμό του όπλου λόγω αυξημένης ανακρούσεως. Φαίνεται ότι η ηγεσία έλαβε υπ’ όψιν αυτή την κατάσταση και αντέδρασε άμεσα. Προς το παρόν είναι ακόμη αδιευκρίνιστες οι τελικές αποφάσεις ωστόσο το δεδομένο είναι ότι ένας αριθμός εκ των Ταξιαρχιών Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού έχει εφοδιασθεί με το ΜΡΤ-55. Η περίπτωση της ταυτόχρονης χορηγήσεως δύο όπλων, δηλαδή και του ΜΡΤ-76 και του ΜΡΤ-55, θα πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανη.

Άξιο προσοχής είναι το γεγονός της πλήρους σειράς παρελκομένων που συνοδεύει το ΜΡΤ-55 όπως ολογραφικά σκοπευτικά EOTECH Model EXPS2, διόπτρες μεταβλητής μεγεθύνσεως Aselsan A940 (x1-4), καταδείκτες λέιζερ 3E EOS DLIRIL MR, τακτικοί φακοί SureFire και βεβαίως θερμικές διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως.

Η απειλή των τουρκικών Ταξιαρχιών Καταδρομών στο Αιγαίο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close