Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα ελαφρά πολυβόλα 5,56 mm για την τουρκική αστυνομία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η προμήθεια 2.500 ελαφρών πολυβόλων των 5,56 mm για την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας, ανατέθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην τουρκική KaleKalip. Τα όπλα προορίζονται για τον εφοδιασμό των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας, οι οποίες από την δεκαετία του 1980 χρησιμοποιούν το Minimi Mk1 της βελγικής FN Herstal και σε μικρότερη κλίμακα το πολυβόλο Μ60Ε των 7,62 mm της SACO Defense.

Στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, το ελαφρύ πολυβόλο που εμφανίζεται ως προϊόν αναπτύξεως της KaleKalip, ομοιάζει πολύ με το MG4 της γερμανικής Heckler & Koch, με συνδυασμό όμως σχεδιαστικών στοιχείων από το βελγικό Minimi Mk3 σε επιμέρους σημεία. Στις φωτογραφίες, στην βάση προσαρμογής τύπου Picatinny στο κάλυμμα τροφοδοσίας του πολυβόλου φέρεται διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως ερυθρής κουκίδος τύπου Α960,  μεταβλητής μεγεθύνσεως δύο θέσεων (x1,5-6) και βάρους 600 γραμ., της τουρκικής Aselsan.

Η προμήθεια καθίσταται εύλογη από την έντονη και πολυετή χρήση των ελαφρών πολυβόλων στον αντιανταρτικό αγώνα που διεξάγει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων. Η αντικατάσταση των παλαιών πολυβόλων κρίνεται απαραίτητη λόγω των φθορών που έχουν υποστεί και προφανώς έχουν αντίκτυπο στην αξιοπιστία λειτουργίας. Σημειολογικώς, η εν λόγω προμήθεια επιβεβαιώνει ότι η Αστυνομία και η Χωροφυλακή, δεν φαίνεται να στρέφονται στο παλαιό διαμέτρημα 7,62 mm x 51, όπως ο Τουρκικός Στρατός.

Related Articles

Back to top button