Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή τα προγράμματα Leopard 2A4 και KF41 Lynx

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής για τα προγράμματα αρμάτων Leopard 2A4 και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης KF41 Lynx, προχωρεί ο ελληνογερμανικός σχεδιασμός για συμφωνία εξωδικαστικής λύσης υποθέσεων του παρελθόντος.

Η απουσία του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη για τον μεγάλο εορτασμό της πόλεως, είχε οδηγήσει αρχικώς την προοπτική της συγκεκριμένης συζητήσεως αυτή για την Δευτέρα, αλλά πιθανώς να πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Οι βουλευτές θα ενημερωθούν λεπτομερώς για το αντικείμενο των συμφωνιών που σχεδιάζονται, βάσει επιχειρησιακών απαιτήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων (ΓΕΣ/ΔΙΤ) έχει περιορισθεί -ακριβέστερες πληροφορίες αναφέρονται σε ύψος 570 εκατ. € περίπου- που καλύπτει μερική μόνο αναβάθμιση των 123 από σύνολο 183 αρμάτων Leopard 2A4. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται δικαίωμα προαίρεσης για μελλοντική μερική αναβάθμιση και των υπολοίπων 60 αρμάτων. Το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πεζικού (ΓΕΣ/ΔΠΖ) αφορά την προμήθεια 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης KF 41 Lynx και είναι ύψους 2,2 δισ. € περίπου, λόγω συμπερίληψης προνοίας για Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS). 

Τα προγράμματα προωθούνται στο πλαίσιο κυβερνητικής αποφάσεως για μετατροπή σε ευκαιρία αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας την δικαστική διαμάχη για υποθέσεις του παρελθόντος, που κινδυνεύει να αποβεί εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως έχει αποκαλύψει από πέρυσι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, οι δύο γερμανικές εταιρείες KMW και Rheinmetall, πρότειναν εξωδικαστική λύση και σοβαρή βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα με δημιουργία σε πρώτη φάση 300-500 θέσεων εργασίας, συνδυάζοντας το ενδιαφέρον του Ελληνικού Στρατού να καλύψει ανάγκες σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η απόφαση δέχεται αβάσιμη κριτική, με το επιχείρημα των αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση τερματίζει μια ολόκληρη εποχή αδιαφανών πρακτικών που έφεραν το Ελληνικό Δημόσιο προ αυτής της δικαστικής διαμάχης ενώ και επί του πρακτέου, η μομφή για απουσία διαγωνιστικής διαδικασίας είναι άστοχη. Εν προκειμένω, η υπόθεση αφορά το Ελληνικό Δημόσιο με συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες της αλλοδαπής και με αυτές αποκλειστικώς διεξάγονται αυτονοήτως οι όποιες διαπραγματεύσεις για τις προτάσεις που κομίζουν. Είναι παρόμοια κατάσταση με την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Lockheed Martin, μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 για πολιτικούς λόγους, ώστε να εξευρεθεί τρόπος επιστροφής των επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. $ που έχουν γίνει ήδη από την τουρκική πλευρά, γι’ αυτό και συζητά την προμήθεια F-16 από την ίδια εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, εξυπηρετούνται απολύτως τα εθνικά συμφέροντα πολλαπλώς, αφού οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού καλύπτονται πλήρως και οι προεκτάσεις σε πολιτικό, οικονομικό και βιομηχανικό επίπεδο είναι σοβαρότατες. Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις για την χώρα, αναμένεται η επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς την ερχομένη Πέμπτη, για την οποία θετικό κλίμα έχει προπαρασκευαστεί και λόγω της συγκεκριμένης ελληνογερμανικής συμφωνίας, η οποία θα επισφραγισθεί με διακρατική συμφωνία.

Το σχέδιο για αμυντικές επενδύσεις από Fincantieri, Lockheed Martin, KMW, Rheinmetall

 

Related Articles

Back to top button