Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

SPIKE LR 2: Αναβαθμισμένη προτεραιότητα για το ΓΕΣ τα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταίως ως προς τις ενημερώσεις του ΓΕΣ από εταιρείες παραγωγής αντιαρματικών όπλων, δεν είναι τυχαία. Από τις πρώτες διαπιστώσεις που προκάλεσαν αίσθηση στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας, από την πρώτη κιόλας φάση, ήταν η πολύ μεγάλη επίδραση των φορητών αντιαρματικών και των στοιχείων κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων, στα χέρια ακόμη και εφέδρων Ουκρανών στρατιωτών.

Μόνο τον περασμένο Μάιο, πραγματοποιήθηκαν τρεις σχετικές παρουσιάσεις σε επιτελείς του ΓΕΣ:

Στις 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας SAAB, σχετικά με τα αντιαρματικά όπλα μικρού βεληνεκούς ΑΤ 4, Carl Gustaf M4 και NLAW.

Στις 24 Μαΐου, ακολούθησε παρουσίαση της κοινοπραξίας EUROSPIKE, για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αντιαρματικών πυραύλων SPIKE SR και LR 2.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ανάλογη παρουσίαση των Dynamic Nobel Defense GmbH και ΕΑΣ, για τα φορητά αντιαρματικά όπλα Pzf 3, Pzf 3 IT και RGW 110. Προφανώς η γερμανική εταιρεία έχει υπογράψει σχετική συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία για συμπαραγωγή, σε περίπτωση αναθέσεως ελληνικής συμβάσεως.

Τα υφιστάμενα αντιαρματικά όπλα που χρησιμοποιούνται από το Πεζικό, είναι μεν αξιόλογα αλλά παλαιάς τεχνολογίας, με υποδεέστερες επιδόσεις και αποδοτικότητα σε σχέση με τα πιο σύγχρονα συστήματα που έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Στα μεν φορητά αντιαρματικά, τα υφιστάμενα Μ72 LAW και RPG-18 αφενός πρέπει να συμπληρωθούν σε αριθμούς ενώ από πλευράς επιδόσεων υστερούν σε σύγκριση με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Στα αντιαρματικά όπλα διμοιρίας – λόχου, το Carl Gustaf M2 των 84 mm και το LRAC 89 STRIM των 89 mm χρησιμοποιούν κοινά βλήματα ενώ (τα πρώτα) διακρίνονται από μεγάλο βάρος. Τέλος, στα κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα τάγματος, τα υφιστάμενα MILAN, AT-4 Fagot, TOW και Kornet-E συνοδεύονται από διάφορα ζητήματα.

Αν και μέχρι προσφάτως υπήρχε σχεδιασμός για την συμπλήρωση αριθμητικού αποθέματος σε διάφορα από αυτά τα όπλα μίας χρήσεως και τα πυρομαχικά των υπολοίπων, υπό το φως των επιχειρήσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιτελείς στο ΓΕΣ προσανατολίσθηκαν στην αναβάθμιση του αντιαρματικού οπλοστασίου με όπλα νεότερης τεχνολογίας και γενιάς. Η Διεύθυνση Πεζικού εξάλλου, στο πλαίσιο της καταρτίσεως μελέτης προγράμματος για νέο ΤΟΜΑ, έχει καθορίσει από πλευράς προδιαγραφών την πρόβλεψη και για δίδυμο εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων. Καθώς η πλέον δοκιμασμένη και διαδεδομένη “ευρωπαϊκή” λύση, είναι το ισραηλινό βλήμα SPIKE που για την Ευρώπη την ευθύνη έχει η γερμανοϊσραηλινή κοινοπραξία EUROSPIKE (ισραηλινή Rafael, με γερμανικές Diehl Defence και Rheinmetall Defence Electronics) αυτονοήτως το συγκεκριμένο όπλο συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες επιλογής για την “μεγάλη” κατηγορία κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων.

Το SPIKE LR 2, από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της συγκεκριμένης οικογενείας, σε δίδυμο εκτοξευτή, εξοπλίζει ήδη το ΤΟΜΑ Puma σε υπηρεσία με τον Γερμανικό Στρατό ενώ σε μονό εκτοξευτή, το προγενέστερο SPIKE LR (σε γερμανική υπηρεσία MELLS – Mehrrollenfähiges Leichtes Lenkflugkörpersystem) υφίσταται σε 44 αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ Marder 1A5. Το SPIKE LR 2 επίσης, έχει επιλεγεί από τις Αυστραλιανές Αμυντικές Δυνάμεις, ως οπλισμός του Τροχοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Αναγνωρίσεως Boxer.

SPIKE – SPIKE NLOS: Γιατί όχι κοινή προμήθεια Ελλάδας – Κύπρου;

Σημειώνεται ότι το ρωσικό Kornet-E που αποκτήθηκε με έμφαση στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς και εξοπλίζει μονάδες στην Θράκη και το Αιγαίο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το φάσμα αδυναμίας αναπληρώσεως σε απόθεμα πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, η προοπτική της χρησιμότητός του στο μέλλον, καθίσταται αμφίβολη και το SPIKE LR 2 που παρουσιάσθηκε, προβάλει ως δυνητικός αντικαταστάτης, αφού μάλιστα διακρίνεται και από ανάλογη επίδοση βεληνεκούς (5.500 μέτρα) ενώ ως βλήμα fire and forget, δεν εξαρτάται από δέσμευση κατευθύνσεως λέιζερ.

Απώτερο ζητούμενο βεβαίως, είναι κατά πόσο από τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις θα εξασφαλισθεί βιομηχανική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, ώστε να μην επαναληφθεί μια απλή εμπορική πράξη προμήθειας, χωρίς κανένα γενικότερο αντάλλαγμα. Από την στιγμή μάλιστα που, ιδίως στην κατηγορία των κατευθυνομένων βλημάτων, οι ανάγκες είναι για αρκετές εκατοντάδες.

Προχωρά η προμήθεια Μ72 LAW για το Ελληνικό Πεζικό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close