Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σκέψεις για τις “μάχες” στην Λιβύη

Από “Ουκρανός”

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, έχει γίνει αισθητή πλέον στην Λιβύη όπως βλέπουνε ξεκάθαρα, ακόμα και οι πιο τυφλωμένοι από αντιτουρκική μανία. Νικάνε. Το μόνο που μπορεί να τους σταματήσει από το να καταλάβουν το Τομπρούκ κάποια στιγμή και να κρεμάσουν τον στασιαστή Χαφτάρ δεν είναι φυσικά οι πολιτοφύλακες του LNA αλλά ο διεθνής παράγοντας. Ο οποίος διεθνής παράγοντας δεν είδε με καλό μάτι την παρουσία των Ρώσων εκεί. Μια παρουσία που, και κόκκινο πανί ήταν για την μοίρα του Χαφτάρ αλλά και δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη των μαχών.

Ας τα δούμε λίγο καλυτέρα. Τι κάνουν οι Ρώσοι εκεί; Σιγουρά δεν πολεμάνε πάντως. Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την αποχώρησή τους από το μέτωπο, μας το απέδειξαν. Αποχώρηση, όχι υποχώρηση. Δεν υπάρχει περίπτωση στρατιωτικό τμήμα να αποχωρεί από το μέτωπο μέρα μεσημέρι, υπό την κάλυψη φωτογράφων και επιπλέον ο εχθρός του να μην το παρενοχλεί. Αν κάποιος διαφωνεί και πιστεύει ότι οι Ρώσοι πολεμάνε εκεί, ε ωραία τότε, χάσαν από… Λίβυους κατσαπλιάδες. Σπουδαίοι πολεμιστές… Το ότι οι φωτογραφηθέντες Ρώσοι φέραν όπλα και πανοπλίες, δεν σημαίνει ότι ήταν στο ΠΟΤ. Όλοι φέρουν όπλα και πανοπλίες ακόμα και στο ΣΕΜ, εάν υπηρετούν.

Αν όμως δεν πολεμάνε οι Ρώσοι, τότε τι κάνουν; Εκτιμησή μου είναι, όπως είχα γράψει και σε παλαιότερο, ότι δεν τους ενδιαφέρει να νικήσει η μία ή η άλλη πλευρά, απλά θέλουν να έχουν λόγο στην επόμενη ημέρα και να εξασφαλίσουν ίσως κι άλλες βάσεις κι έξοδο στη Μεσόγειο, όπως στην Συρία. Ίσως μια εξήγηση για την μη παρενόχληση, είναι η εμφάνιση ρωσικών μαχητικών στην Λιβύη, μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσεως στη al-Watiya από τον GNA.

Υπήρξαν και βίντεο από την κατάληψη αυτής της αεροπορικής βάσης. Τι μας έδειξαν; Πολλά. Πρώτον δεν φάνηκαν σημάδια μάχης στο αεροδρόμιο. Λογικά, μόλις πλησίαζαν οι δυνάμεις του GNA, οι δυνάμεις του LNA υποχώρησαν, παρά τα περί “πολιορκίας” για τα οποία έγραφαν δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο. Δεν είδα καν θέσεις μάχης, οχυρώσεως έστω στο αεροδρόμιο. Σύμφωνοι, δεν είναι και κατάλληλο έδαφος για άμυνα ένα αεροδρόμιο. Δεκτόν. Αλλά εδώ οι του LNA δεν κατέστρεψαν τα υλικά καν, καθώς υποχωρούσαν, πέραν των δύο αεροπλάνων. Οι δε άνδρες του GNA που εθεάθησαν στα πλάνα, είχαν την τυπική εικόνα Λίβυου κατσαπλιά, με τζην και παντόφλες. Αν αμύνονταν του αεροδρομίου ας πούμε οι Ρώσοι, αυτοί της WAGNER, θα είχαν επικρατήσει οι τύποι αυτοί; Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έγινε καμία μαχη για το αεροδρόμιο αυτό καθ’ αυτό. Απλά υποχώρησαν οι άνδρες του Χαφτάρ. Με δυο λόγια, οι “μάχες” στην Λιβύη, δεν είναι και τόσο μάχες.

Τα υλικά και εφόδια όμως; Όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά και σε άλλα περιστατικά, εμφανίζονται οι “στρατιώτες” του GNA να έχουν καταλάβει μεγάλες ποσότητες πολεμοφοδίων άθικτες. Σε ορισμένα βίντεο βλέπουμε μέχρι και ελικόπτερα ή άλλα οπλικά συστήματα. Προφανώς δεν περιμένει κανείς από τους Λίβυους του Χαφτάρ να έχουν την πειθαρχία και αποκεντρωμένη ιεραρχία, ώστε να καταστρέψουν τα υλικά καθώς υποχωρούν. Από τους Αιγύπτιους αξιωματικούς θα το περίμενε κανείς αυτό. Οπότε, είτε δεν υπάρχουν αξιωματικοί των Αιγυπτίων στο έδαφος μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ, είτε αν υπάρχουν, δεν έχουν την ικανότητα. Και τα δύο είναι πολύ πιθανά σενάρια. Για αξιωματικούς των ΗΑΕ δεν συζητάω καν.

Κυκλοφόρησε πάντως ένα πράγματι ενδιαφέρον βίντεο, από μια ενέδρα που έστησε ο GNA στον αντίπαλο. Σε ένα κομμάτι ενός δρόμου όπου η μοναδική κάλυψη ήταν κάτι φράχτες και χαμόσπιτα, οι άνδρες του Χαφτάρ “κατάφεραν” μέρα μεσημέρι να πέσουν σε ενέδρα. Το ότι σε περιοχή του μετώπου απλά οδηγούσαν σαν να βρίσκονται στο Τομπρούκ, το παραβλέπουμε. Σιγά μην κάθονταν να ελέγχουν και με τα κιάλια τώρα, πριν προσεγγίσουν κάνα επικίνδυνο σημείο, ή, Θεός φυλάξει, να αφιππεύσουν πρώτα. Αυτά είναι… κουραστικά.

Αυτό στο οποίο θα ήθελα να επικεντρωθούμε, είναι οι άνδρες του GNA. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από έναν χειριστή τυφεκίου Barrett και για λίγο βλέπουμε τον παρατηρητή του. Ο Άραβας αυτός, φοράει πανοπλία και ωτασπίδες. Υπό “κανονικές” συνθήκες, δεν υπάρχει περίπτωση οι συνήθως παντοφλιασμένοι τεμπέληδες, να φορούσαν πανοπλία, παρότι είναι πρηνηδόν. Ούτε φυσικά να είχαν την υπομονή να στήσουν καρτέρι 3-4 ώρες. Αυτοί οι τύποι στην ενέδρα ήταν Σύριοι εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους, βάζω στοίχημα. Είχαμε δει και στο Αφρίν μεικτές ομάδες Τούρκων ελευθέρων σκοπευτών με βοηθητικούς Σύριους. Προφανώς είχαν διαλέξει τους πιο έξυπνους. Ποιος ξέρει, μπορεί πλέον και ο σκοπευτής του Barrett να ήταν Σύριος αν και το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για Τούρκο. Είτε στέλεχος, είτε απόστρατο της εταιρείας SADAT.

Βλέπετε πάντως, τι διαφορά μπορεί να κάνει σε έναν πόλεμο τέτοιου επιπέδου ακόμα και μια διμοιρία ημιεκπαιδεύμενων; Αναρωτιέμαι εμείς τι έχουμε να χάσουμε και δεν βοηθάμε στρατιωτικά. Επειδή βοηθάνε οι Αιγύπτιοι ήδη; Μα αυτοί είναι για την πλάκα. Από το 2011 υποτίθεται ότι είναι στην Λιβύη οι ειδικές τους δυνάμεις και δεν μπορούν να επικρατήσουν. Και τι; Περιμένουμε να βγάλουν αυτοί τα κάστανα από την φωτιά και να το εξαργυρώσουν αυτό στην συμφωνία ΑΟΖ την μεταξύ μας (και Κύπρου); Δεν είναι φίλοι μας αυτοί. Οι δε Γάλλοι, όπως μέσα σε ένα παροξυσμό νομοτελειακής ευχολογίας λένε διάφοροι στα κανάλια ότι θα “καθαρίσουν”, προφανώς και μπορούν να το κάνουν αλλά και γιατί να το κάνουν; Γιατί είναι στην “πίσω αυλή τους” οι Τούρκοι και δεν το θέλουν; Α, και θέλουν τους Ρώσους δηλαδή; Ήμαρτον πια…

Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, μια μικρή αλλά σοβαρή μισθοφορική δύναμη στο πλευρό του Χαφτάρ θα μπορούσε να επηρεάσει το πόλεμο, αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο, με διάφορους τρόπους. Δεν είναι θέμα η μικρή αυτή δύναμη να συνεισφέρει «πεζικό». Θα προσφέρει «ικανότητες», που οι ιθαγενείς εκεί δεν διαθέτουν.

  • Με ανάληψη νυκτερινών επιχειρήσεων (ενέδρες, επιδρομές κ.λπ.) και μόνο, που δεν συνηθίζονται στον πόλεμο αυτόν, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Με ανάληψη ρόλου QRF, ώστε οι ήττες στο μέτωπο να μην καταλήγουν σε διασυρμό των δυνάμεων του Χαφτάρ.
  • Ως QRF να κλείνει αυτή η μικρή δύναμη την τρύπα. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα, τεθωρακισμένες δυνάμεις ποιότητας ώστε να τις ρίχνει ο GNA στο ρήγμα που δημιουργείται ώστε να εκμεταλλευθεί ταχέως τις νίκες του. Τα άρματα τα χρησιμοποιούν ως αυτοκινούμενο πυροβολικό.
  • Οργάνωση αμύνης, ώστε να κρατηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ακτογραμμής που ενδιαφέρει την Ελλάδα. Σε μια μελλοντική ειρήνη και ίσως διχοτόμηση θα πρέπει ο Χαφτάρ, ή ο διάδοχός του, να βρεθεί να κρατάει αυτά που ενδιαφέρουν εμάς, όχι αυτόν.
  • Στην θάλασσα, με χρήση ταχύπλοων ώστε να αναγνωρίζονται πλοία που μεταφέρουν οπλισμό από την Τουρκία, ώστε να δηλώνονται στην αποστολή της ΕΕ που επιβλέπει την επιβολή του εμπάργκο, ή να καταστρέφονται/ καταλαμβάνονται μόλις χάσουν την πολεμική τους συνοδεία. Φυσικά θα αναλάβει την ευθύνη, με περηφάνεια, ο LNA.

Όπως φαίνεται πάντως, δεν χρειάζονται πολλά για να αρχίσεις να νικάς εκεί. Και στην τελική, εάν το κόκκινο πανί είναι η βοήθεια της Ρωσίας προς τον Χαφτάρ, ας την υποσκελίσουμε. Τι δίνουν αυτοί που δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς; Επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τέτοια, να μην κάνουμε; Συγγνώμη αλλά με αυτήν την λογική, δεν πας πουθενά.

Η επιλογή των “μισθοφόρων” για την Τουρκία στην Λιβύη – Για την Ελλάδα;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close