Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκική πρόκληση από βατραχανθρώπους της SAS/SAT στο βυθό της Σούδας

Rheinmetall Lynx

Σε μια νέα πρόκληση αυτή τη φορά υποθαλάσσια, προχώρησε η Τουρκία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «ΑΡΙΑΔΝΗ-19». Ειδικότερα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία, που απεικονίζει δύο Τούρκους βατραχανθρώπους να κρατούν την τουρκική σημαία στο βυθό του Κόλπου της Σούδας στην Κρήτη, όπου βρίσκεται ανεπτυγμένη δύναμη ναρκοθηρευτικών πλοίων από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι δύο Τούρκοι βατραχάνθρωποι φαίνεται ότι προέρχονται από Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών της SAS/SAT η οποία επιβαίνει επί του ναρκοθηρευτικού Akçakoca (M 268) του Τουρκικού Ναυτικού που συμμετέχει στην άσκηση.

Όπως διακρίνεται και από τα σχετικά πλάνα, η φωτογραφία λήφθηκε από τους Τούρκους υποβρυχίως (κάτι που τους επέτρεψε να μην είναι ορατοί από τα υπόλοιπα πλοία) και συνιστά ευθεία πρόκληση δεδομένης όχι μόνο της χρονικής συγκυρίας στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης αλλά κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης που έγινε η φωτογραφική λήψη.

Θα ήταν περιττό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια ενέργεια που ουδεμία σχέση είχε με το αντικείμενο της άσκησης αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη δημοσίευση της από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ενώ περιέργως αναρτήθηκε και στο λογαριασμό του Twitter της Διοίκησης ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM).

Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε άμεσα και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από εντολή του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, το ΓΕΝ παρενέβη και η επίμαχη φωτογραφία αφαιρέθηκε από τον παραπάνω λογαριασμό.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι: «οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε σχετικές επισημάνσεις σε επίπεδο Συμμαχίας». 

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ-19», πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή μονάδων και προσωπικού από κράτη που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και από κράτη που δεν ανήκουν στη Συμμαχία.

Η περίοδος που διαρκεί φέτος είναι από τις 14 έως 21 Μαρτίου και έχει ως σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής, μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ τους στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου.

Σε κάθε περίπτωση όπως και στο παρελθόν, το τουρκικό πλοίο που συμμετέχει στην  άσκηση φέρει ομάδα βατραχανθρώπων και υποβρύχια οχήματα εντοπισμού, με σκοπό τον εντοπισμό ναρκών. Η δραστηριότητά τους τελεί πάντα σε παρακολούθηση με πλήρη ευθυγράμμιση με το σενάριο της άσκησης και το εκάστοτε αντικείμενο που καθορίζεται από την Ομάδα Διοίκησης και ισχύει για όλα τα ΝΑΤΟϊκά και συμμαχικά πλοία.

Μόνο που αυτή τη φορά οι δύτες του Τουρκικού Ναυτικού αποφάσισαν να «ποζάρουν» με την ημισέληνο με την ευκαιρία της επίσκεψης στο λιμάνι της Σούδας, υπενθυμίζοντας με την ενέργειά τους ότι παρά την… τυπική «συμμαχική» σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τα εχθρικά αισθήματα των Τούρκων εις βάρος της Ελλάδας.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close