Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε υλοποίηση η συμφωνία με την Αίγυπτο για τα ΒΜΡ 1 – Νέα «υπόθεση Παπαδόπουλου»;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια συμφωνία η οποία επί μεγάλο διάστημα προετοιμαζόταν με διεργασίες μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, έχει αρχίσει να υλοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες, με την μεταφορά στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ συνολικώς 92 εκτός ενεργείας ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού. Η διακρατική συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα παραχωρεί δωρεάν τα ΒΜΡ-1 στην Αίγυπτο, η οποία εν συνεχεία θα τα εκσυγχρονίσει. Σε δεύτερη φάση, η συμφωνία προβλέπει την μεταπώληση στην Αίγυπτο επιπλέον 101 ΒΜΡ-1 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με μονάδες της ΑΣΔΕΝ, προς 35.000 ευρώ ανά όχημα. Το κέρδος για το ΓΕΣ θα είναι δηλαδή περίπου 3,5 εκατ. ευρώ αν και επιβαρύνεται με το κόστος μεταφοράς των οχημάτων, αφενός των ενεργών από τα νησιά, αφετέρου των σε ακινησία από την Άσσηρο, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ. Η συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα, δεδομένου ότι για να αποδεσμευτούν τα ΒΜΡ-1 από τον Ελληνικό Στρατό ως «μη επιχειρησιακώς αναγκαία», απαιτήθηκε η προμήθεια ΤΟΜΠ Μ113 από τα αμερικανικά αποθέματα, η οποία όμως απαίτησε δαπάνη υπέρ των 4 εκατ. ευρώ για έξοδα μεταφοράς.

Υποτίθεται ότι η συμφωνία έχει επιδιωχθεί από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ενισχύσει και την ΕΛΒΟ, η οποία παραμένει αδρανής και υπό εκκαθάριση, αφού με κυβερνητικές παρεμβάσεις μεθοδεύτηκαν δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί ώστε να κηρυχθούν άγονοι. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα 92 σε ακινησία οχήματα θα αναβαθμιστούν με τεχνογνωσία που θα παράσχει εταιρεία της Σλοβακίας στην ΕΛΒΟ, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες αναβαθμίσεως στην Ελλάδα. Από την σύμβαση, η ΕΛΒΟ εκτιμάται ότι θα εισπράξει περί τα 4,5-5 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, ποσό ασήμαντο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Υπάρχουν όμως μεγάλα ερωτηματικά για την εν λόγω συμφωνία, η οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να μην γίνει ευρέως γνωστή. Κατ’ αρχάς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συμφωνία εμπλέκεται μεσάζον, συγκεκριμένα εταιρεία off-shore με έδρα την Κύπρο. Και το ερώτημα είναι πώς μπορεί σε μία διακρατική συμφωνία, να παρισφρέει μεσάζον, απορία η οποία κυριάρχησε και στην διαβόητη απόπειρα μεταπωλήσεως πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία που απασχόλησε την κοινή γνώμη στην διάρκεια του 2017.

Κατά δεύτερο λόγο, είναι απορίας άξιο πώς η ΕΛΒΟ, δίχως ασφαλιστική και φορολογική ενημερώτητα, μπορεί να αναλαμβάνει συμβάσεις. Επειδή η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, έχει τεθεί ερώτημα στις νομικές υπηρεσίες κατά πόσον είναι δυνατό να αναλάβει την υπογραφή ο ίδιος ο εκκαθαριστής. Ο τελευταίος πάντως, δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τέτοια πρωτοβουλία, ούτε στην περίπτωση των εργασιών επισκευής των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνοδεύεται αυτομάτως από ερωτήματα νομιμότητος ως προς την υλοποίησή της.

Συνοψίζοντας, η διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο για τα ΒΜΡ-1 παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με την περίφημη «υπόθεση Παπαδόπουλου», τον παρουσιαζόμενο ως μεσάζοντα στην προσπάθεια μεταπωλήσεως πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Κι επειδή η όλη «φασαρία» γίνεται επειδή μέσω μεσαζόντων διακινούνται συνήθως οι μίζες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να απαντήσει ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος εάν υπάρχει ανάμειξη μεσάζοντος και στην περίπτωση των ΒΜΡ-1. Γιατί, περί της σχετικής συμφωνίας δεν έχει ενημερωθεί λεπτομερώς η Βουλή. Όπως ακριβώς είχε συμβεί (τυχαίως;) και στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας…

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close