Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ρωσικό Su-27 αναχαιτίζει με επικίνδυνο ελιγμό EP-3 στη Μαύρη Θάλασσα

Επικίνδυνο συμβάν σημειώθηκε για μια ακόμη φορά σήμερα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών. Αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίχτηκαν επικίνδυνα για το πλήρωμα ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικής παρακολούθησης EP-3 Aries ΙΙ  του Αμερικανικού Ναυτικού όταν ένα Ρωσικό Su-27 Flanker εμφανίστηκε για να το αναχαιτίσει.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ναυτικό, το Flanker εκτέλεσε ελιγμό που έθεσε σε κίνδυνο το άοπλο τετρακινητήριο αεροσκάφος το EP-3 Aries II (έκδοση του γνωστού ΑΦΝΣ  P-3 Orion με ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης επικοινωνιών) ενώ το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης παρακολούθησης IR που διαθέτει το αεροσκάφος.

Ειδικότερα το SU-27 εμφανίζεται να προσεγγίζει από την ώρα 6 το EP-3 και να περνάει από δεξιά του σε πολύ μικρή απόσταση εκτελώντας break με υψηλή ταχύτητα. Προφανώς ο Ρώσος χειριστής δεν αρκέστηκε απλώς να υποδηλώσει την παρουσία του αλλά θέλησε να «ταρακουνήσε黨το EP-3 II με έναν ελιγμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «μη ασφαλής» από το Αμερικανικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια το Su-27 επέστρεψε εκτελώντας μια ακόμη πολύ κοντινή διέλευση από το αμερικανικό αεροσκάφος και με χρήση πλήρων μετακαυστήρων εκτέλεσε και πάλι στροφή με στόχο να διαταράξει την πορεία του. Το πλήρωμα του EP-3 ανέφερε ότι αντιμετώπισε κενά αέρος αλλά και δονήσεις από τα καυσαέρια του Flanker ενώ η συνολική διάρκεια του συμβάντος κράτησε 25 λεπτά.     

Στην ανακοίνωση του το Αμερικανικό Ναυτικό επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι αποτελεί δικαίωμα του Ρωσικού Ναυτικού να ασκείται σε διεθνή εναέριο χώρο, η πράξη αυτή ήταν ανεύθυνη. Επιπλέον αναφέρεται κατηγορηματικά ότι αναμένεται από τη Ρωσία να τηρεί τους διεθνείς κανόνες που ισχύουν για την αποφυγή περιστατικών πάνω από θάλασσα.

Επικίνδυνοι ελιγμοί αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος με εναέρια σύγκρουση σε περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης από το χειριστή που πραγματοποιεί τον ελιγμό θέτοντας σε κίνδυνο – τόσο το αεροσκάφος του -όσο και άλλα αεροσκάφη που βρίσκονται σε εγγύτητα. Τέλος διευκρινίζεται οτι το EP-3 πετούσε τηρώντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό φυσικά δεν ήταν το πρώτο συμβάν που σημειώνεται στην ίδια περιοχή υπό ανάλογες συνθήκες.

Στις 29 Ιανουαρίου ένα Su-27 πέρασε σε απόσταση λίγων μέτρων και πάλι μπροστά από ένα EP-3 αναγκάζοντας το να πετάξει μέσα από τα καυσαέρια του με προφανή κίνδυνο για την ασφάλεια της πτήσης και του πληρώματος.

Στις 25 Νοεμβρίου 2017 ένα Su-30 αναχαίτισε ένα ΑΦΝΣ τύπου P-8A Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από την ίδια περιοχή. Υπάρχουν φόβοι οτι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο καθώς διαπιστώνεται αυξημένη επιθετικότητα από τη Ρωσική Αεροπορία, η οποία έχει θέσει ως επίκεντρο ενδιαφέροντος τη Μαύρη Θάλασσα.

Η δραστηριοποίηση των ΗΠΑ με αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ΑΦΝΣ προκαλεί «εκνευρισμό» στη Μόσχα η οποία δεν επιθυμεί να αφήσει το παραμικρό «κενό» σε ένα παραδοσιακό χώρο άσκησης ελέγχου.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close