Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρώτος εξαγωγικός πελάτης για το David’s Sling η Φινλανδία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Απριλίου, το Υπουργείο Αμύνης της Φινλανδίας ανακοίνωσε την εξουσιοδότηση των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσουν στην προμήθεια του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς David’s Sling. 

Η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, που είναι ο ανάδοχος της συμβάσεως, συνεργάστηκε με την αμερικανική Raytheon για την ανάπτυξη του συστήματος, με αμερικανική χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πώληση στην Φινλανδία απαιτεί την έγκριση και της αμερικανικής κυβερνήσεως.  

Το David’s Sling ανταγωνιζόταν με το Barak MX της ισραηλινής IAI. Το Υπουργείο Αμύνης της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η απαίτηση ελάχιστου υψομέτρου αναχαίτισης που είχε τεθεί στο αίτημα υποβολής προσφορών, όριζε τα 15.000 μέτρα (49.200 πόδια). Η επίδοση αυτή θεωρείται ότι υπερκαλύπτεται από το David’s Sling, το οποίο σχεδιάστηκε για την αναχαίτιση αεροσκαφών, UAV, τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, ρουκετών μέσου και μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων κρουζ. Για τους πυραύλους και ρουκέτες, αναφέρεται ικανότητα αναχαιτίσεως όταν βάλλονται από αποστάσεις μεταξύ 40-300 χλμ., κάτι που συχνά παρερμηνεύεται ως επίδοση βεληνεκούς του συστήματος. Στην πραγματικότητα αφορά την απόσταση βολής των πυραύλων ή ρουκετών από την θέση της συστοιχίας, καθώς κρίσιμη παράμετρος στον εντοπισμό και την αναχαίτιση, είναι η τροχιά τους. 

Δεδομένου ότι το BARAK MX βάλλει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων, MRAD βεληνεκούς 30 χλμ., LRAD βεληνεκούς 70 χλμ. και ER βεληνεκούς 150 χλμ., μπορεί να εκτιμηθεί βασίμως ότι το βεληνεκές του πυραύλου Stunner στο David’s Sling για την αναχαίτιση αεροπορικών ιχνών είναι της τάξεως των 150 χλμ. (σύμφωνα με κάποιες πηγές, 175 χλμ.). Κρίσιμο πλεονέκτημα του Stunner, είναι το πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τους αμερικανικούς πυραύλους PAC 3 και PAC 3 MSE, του συστήματος Patriot. Ωστόσο, εν σχέσει με τον πύραυλο ER του BARAK MX, το Stunner εκτιμάται ότι είναι ακριβότερο.

Ο Stunner ενσωματώνει διπλό σύστημα στόχευσης και κατεύθυνσης στο ρύγχος, με αισθητήρα ραντάρ και ηλεκτροπτικό σύνολο CCD/IR. Ο τελευταίος επιτρέπει την διάκριση μεταξύ πραγματικών πολεμικών κεφαλών τακτικών πυραύλων και δολωμάτων.

Το ύψος της συμβάσεως άνευ ΦΠΑ είναι περίπου 316 εκατ. € και περιλαμβάνει κύρια σύμβαση αξίας 213 εκατ. € περίπου και την άμεση άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης συνδεομένων με την κύρια σύμβαση αξίας 103 εκατ. €. Η σύμβαση περιλαμβάνει περαιτέρω προαιρέσεις αξίας 216 εκατ. € άνευ ΦΠΑ, για την άσκηση των οποίων θα απαιτηθεί ξεχωριστή απόφαση.

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει ξεχωριστό τμήμα μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης Ισραήλ και Φινλανδίας, για την διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού του συστήματος. Η ρύθμιση θα διασφαλίζει την διαθεσιμότητα κρίσιμων απαρτίων του συστήματος σε όλες τις καταστάσεις ασφαλείας. Η φινλανδική βιομηχανία, μαζί με τις Rafael και Raytheon, θα έχει συμμετοχή στην ενοποίηση του συστήματος και στον σχεδιασμό και τον εξοπλισμό των στοιχείων Διοικήσεως και Ελέγχου (C2).

Το ύψος της συμβάσεως είναι μικρό και προϊδεάζει για απόκτηση μιας βασικής ικανότητος αντιαεροπορικής αμύνης μεγάλου βεληνεκούς, ικανή προς κάλυψη μίας περιοχής της Φινλανδίας με μία συστοιχία του David’s Sling ή για δύο συστοιχίες μειωμένης συνθέσεως μονάδων πυρών. Ειδικά η πρόβλεψη περαιτέρω προαιρέσεως 216 εκατ. € παραπέμπει στην προμήθεια ενός επιπλέον συστήματος – συστοιχίας. 

To David’s Sling βρίσκεται σε υπηρεσία με την Ισραηλινή Αεροπορία και η Φινλανδία είναι ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης. Η εξέλιξη συνέπεσε με την παρουσίαση ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων σε επιτελείς του ΓΕΑ και του ΓΕΣ στις 3 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος BARAK MX της IAI.

Όχι Iron Dome – Το BARAK MX προμηθεύεται η Κύπρος

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close